Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία Έλληνα εφοπλιστή οι ΗΠΑ

15 Μαρτίου 201310:30

Σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Καμπή στις ΗΠΑ προχωρά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για παραβιάσεις των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Παράλληλα το ελληνικό υπουργείο ναυτιλίας διαβίβασε όλα τα σχετικά στοιχεία στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης, ενώ ο υπουργός Κωστής Μουσουρούλης έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου της αλλοδαπής εταιρείας, προκειμένου να εξεταστεί άρση της άδειας εγκατάστασής της.

Συμφώνα με προκαταρκτική έρευνα του Ναυτιλίας δεν υπάρχει εμπλοκή, στην υπόθεση αυτή, πλοίων με ελληνική σημαία ή ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας.

Υπάρχει όμως όπως φαίνεται εμπλοκή των αλλοδαπών εταιρειών Impire Shipping Ltd. και Libra Shipping -τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Γλυφάδα- αφού σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η πρώτη φέρεται να εμπλέκεται στην αγορά 8 πολύ μεγάλων δεξαμενοπλοίων (VLCC) τα οποία και χρησιμοποίησε για να μεταφέρει ιρανικό αργό.

Εμπόριο το οποίο απαγορεύεται από τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν ως μέσο πίεσης για την εμπλοκή του σε πυρηνικά προγράμματα.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα δεξαμενόπλοια αυτά φέρεται να φόρτωναν αρόδο (δηλαδή μεσοπέλαγα), αργό από ιρανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοια ώστε να μην καταγράφονται οι εξαγωγές από τερματικούς σταθμούς φόρτωσης της χώρας.

Ο επιχειρηματίας σε ερώτηση Αμερικανών που ερευνούν την υπόθεση δήλωσε ότι «αυτές είναι πολύ άσκημες φήμες που κυκλοφορούν οι ανταγωνιστές μας επειδή εμείς επιδιώκουμε να αποσπάσουμε μερίδια αγοράς και αυτό δεν τους αρέσει».

Ο Αμερικάνος υφυπουργός ασφαλείας (Under-Secretary for Terrorism and Financial Intelligence) David Cohen δηλώνει όμως ότι «ξεσκεπάζουμε μια ιρανική πλεκτάνη σχεδιασμένη να αποφύγει τις κυρώσεις επί των εξαγωγών πετρελαίου». Η Impire εμφανίζεται ως πλοιοκτήτρια και η Libra Shipping ως διαχειρίστρια.

Των ανακοινώσεων της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν προηγηθεί πληροφορίες στην διεθνή ναυτιλιακή αγορά που ήθελαν τον Καμπή να έχει εξασφαλίσει από διεθνείς επενδυτές κεφάλαια της τάξης των 300 εκατ. δολ. και να αναζητά προς αγορά άλλα δύο δεξαμενόπλοια. Για την προέλευση των κεφαλαίων είχαν γίνει πολλές εικασίες μεταξύ αυτών και ότι ενδέχεται να προέρχονται από το Ιράν.

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Καμπής έχει εμφανιστεί σε πρόσφατες δηλώσεις του στο διεθνή ναυτιλιακό Τύπο ως επικεφαλής εταιρείας project finance, ενώ έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη διαχειρίστρια εταιρία των δεξαμενοπλοίων του για λόγους ανταγωνισμού όπως δηλώνει ο ίδιος.
Πηγή:www.capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr