Π.Καμμένος: “Η επανένωση της Κύπρου είναι για τον Ελληνισμό, εθνική επιταγή”

31 Μαρτίου 201721:34

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, παρέστη σε επετειακή εκδήλωση για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δήμου Λάρνακας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:

«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτή την εκδήλωση μνήμης στην οποία με σεβασμό και συγκίνηση τιμούμε ήρωες.

Έρχομαι εδώ, στην Κύπρο, επί 17 συναπτά έτη, με όλες τις ιδιότητες, αυτή την ημέρα, διότι θεωρώ ότι είναι υποχρέωση όλου του Ελληνισμού να τιμά αυτούς τους ήρωες, οι οποίοι αποτελούν το παράδειγμα του αγώνα και της θυσίας, υπέρ πίστεως και πατρίδος, για την ελευθερία.

Σήμερα τιμούμε τους ήρωες Δημητράκη Δημητριάδη, Μιχαλάκη Παρίδη, Πετράκη Κυπριανού, Ανδρέα Σουρουκλή, Τουμάζο Τουμάζου και Φραντζέσκου Άρτεμου, οι οποίοι ως άξια τέκνα της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά της ελευθερίας του Κυπριακού λαού, του Κυπριακού Ελληνισμού, συμμετέχοντας στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Ένα έπος που γράφτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στις ηρωικές σελίδες του Έθνους και του Ελληνισμού και ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της ανδρείας και της υπερηφάνειας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, αλλά και του υψηλού εθνικού φρονήματος και της αδάμαστης ψυχής που επέδειξε ο κυπριακός ελληνισμός.

Οι ήρωες μας δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο, που μετουσιώθηκε σε λάμψη αθανασίας και ηρωισμού. Αυτές οι στιγμές μας δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός υπερηφάνεια για την ιστορία μας και τις αξίες του Έθνους μας και αφετέρου θλίψη, γιατί οι νέοι που έπεσαν υπέρ «βωμών και εστιών», δεν πρόλαβαν να χαρούν τη ζωή, να χαράξουν την πορεία τους στον κόσμο τούτο. Πρόλαβαν όμως να δώσουν το παράδειγμα.

Κυρίες και κύριοι,

Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής, βρισκόμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική σας φωνή. Όπως πολλές φορές έχω πει, το Έθνος είναι ένα, η Ιστορία και η συνείδησή μας κοινή. Η επανένωση της Κύπρου είναι για τον Ελληνισμό, εθνική επιταγή.

Σταθερός στόχος των κυβερνήσεων μας, παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης, σύμφωνης με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους και ισότιμου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λύση είναι όμως να φύγει και ο τελευταίος στρατιώτης των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Δεν νοείται αλλιώς λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πέρα λοιπόν από την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες μας, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα που δεν έχει ολοκληρωθεί. Οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας μνήμη και τις κοινές μας προσπάθειες ως πράξη τιμής για το καλό του Κυπριακού Ελληνισμού, για το καλό του Ελληνικού Έθνους.

Εδώ, στην ηρωική και μαρτυρική Κύπρο, επιμετρώντας το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας αυτών των ηρώων, αλλά και όλων όσοι έχουν ποτίσει με το αίμα τους τη μαρτυρική αυτή γη, καλούμαστε για μία ακόμη φορά να αναλογιστούμε το δικό μας ιστορικό χρέος έναντι της Πατρίδας.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Δήμαρχο Λάρνακας και τις οργανώσεις Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959, για την ιδιαίτερα τιμητική τους πρόσκληση και να εκφράσω τη βαθειά μου εκτίμηση για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Έθνους.

Θα ήθελα να εκφράσω ακόμη τη μεγάλη ευγνωμοσύνη μας προς τους συγγενείς των αξέχαστων ηρώων μας, αλλά και την ύψιστη περηφάνια που αισθανόμαστε όλοι για την θυσία τους.

Όπως είχε πει και ο περίφημος αρχαίος νομοθέτης Λυκούργος: «Ουκ αν είη ατείχιστος πόλις άτις άνδρεσσι, και ου πλίνθοις εστεφάνωται». Αιώνια τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για το Έθνος μας.

Αθάνατοι».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr