Ανακλήσεις αδειών για καφέ-μπαρ ζήτησε η ΑΕΠΙ από το Δήμο Ξάνθης. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αντιδρά για το “χαράτσι”

25 Ιουλίου 201412:26

‘Ενα σοβαρό ζήτημα για τον τρόπο που η ΑΕΠΙ παρεμβαίνει στα καταστήματα που λειτουργούν με μουσική συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής  Δήμου Ξάνθης την Παρασκευή. Οι φορείς συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων ευνοούμενοι από τη νέα νομοθεσία  έχουν το δικαίωμα να ζητήσει την ανάκληση της άδειας μουσικής  καταστημάτων μαζί με εισαγγελική παραγγελία. Πρόκειται για καφέ-μπαρ που δεν πληρώνουν δικαιώματα στην ΑΕΠΙ αλλά σε άλλη εταιρία και δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιούν ρεπερτόριο της ΑΕΠΙ.

Η αίτηση κατατέθηκε μετά από μαρτυρία ενός υπαλλήλου της που ισχυρίστηκε ότι μετέδιδαν ρεπερτόριο της ΑΕΠΙ. Στη συνεδρίαση ειπώθηκε ότι η ΑΕΠΙ κινείται εναντίον τους επειδή πήγαν σε άλλη εταιρία.  Η λέξη που ακούστηκε και δεν καταγράφθηκε στα πρακτικά ήταν “νταβατζιλίκι” και από τους συμβούλους υποστηρίχθηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρία λειτουργεί με αυτού του είδους την πρακτική. Ο Μανώλης Φανουράκης σημείωσε ότι ο Δήμος δεν πρέπει  να συναινέσει αν δεν υπάρξει κάποια δικαστική απόφαση όπως και οι σύμβουλοι Α. Κυριακίδης και Γ. Κολλάρος.

Από τους παριστάμενους επιχειρηματίες όπως ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης ειπώθηκε ότι η επιχείρησή του έχει αγοράσει μουσική από άλλη εταιρία και αυτή χρησιμοποιεί αποκλειστικά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν αποδικνύεται αυτό που υποστηρίζει η ΑΕΠΙ ως προς το αν ακούστηκε και πως βεβαιώθηκε. Οι εκπρόσωποι των εταιριών απουσίασαν και τελικά η επιτροπή ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος προκειμένου να ακουστούν και οι απόψεις των άλλων ενδιαφερομένων.

Συζήτησαν ανακλήσεις αδειών για υπαίθριους παιδότοπους

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν 6 θέματα που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών για υπαίθριους παιδότοπους που λειτουργούσαν χωρίς άδεια μετά από ελέγχους μικτών κλικακίων . Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ανέβαλε τη συζήτηση των 4 θεμάτων  καθώς για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εξελίξεις και ενώ  η Νομική Υπηρεσία του Δήμου δεν παρέστη.  Σε μία 5η υπόθεση η η επιτροπή αποφάσισε να μην ανακληθεί η άδειά της. Πρακτικά οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού ενώ σε μια 6η κρίθηκε ότι δεν έχει δικαίωμα ανάπτυξης υπαθριου παιδότοπου και πρόκειται να γίνει αυτοψία του Δήμου για την απομάκρυνσή των μηχανημάτων.

Μετακίνηση της λωρίδας τυφλών στην Κεντρική Πλατεία

Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση εγκρίθηκε και η μετακίνηση κατά λίγα μέτρα της λωρίδας τυφλών που υπάρχει στην Κεντρική Πλατεία. Σύμφωνα με το εισηγητή, μηχανικό κ. Αβραμίδη, η λωρίδα σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς οδηγεί σε σκαλοπάτι, από κατασκευαστική ατέλεια και στην περίπτωση που αλλάξει θα απαλοιφθεί η υψομετρική διαφορά και θα ενωθεί σε κάθετη λωρίδα. Για την ίδια λωρίδα υπάρχει σχετική εισήγηση της Τροχαίας που εγκρίνει την αλλαγή για να μην καταλήγει σε σκαλοπάτια.

20140725_111637Ο Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η όδευσή της δεν θα πρέπει να  επηρρεαστεί από τη θέση των τραπεζοκαθισμάτων και εξέφρασε αντιρρήσεις γενικότερα για το θέμα των λωρίδων τυφλών και καταψήφισε. Η μετακίνησή της θα γίνει με έξοδα της παρακείμενης επιχείρησης. Από την πλευρά του ο Μανώλης Φανουράκης ανέφερε ότι υπήρχε πρόβλημα εξαρχής με τη μελέτη και ότι η λωρίδα βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο κατάστημα, το οποίο ο Δήμος έχει αδειοδοτήσει ως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι γνώμονας είναι η χρηστικότητα της λωρίδας, η οποία σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και είναι προφανές ότι πρέπει να μετακινηθεί “σε θέση που  υποδειχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία”, πως αναφέρει η απόφαση.

Σημειώνεται ότι το αίτημα των επιχειρηματιών δεν μπορούσε να συζητηθεί τα προηγούμενα χρόνια αφού ο Δήμος δεν είχε υπογράψει την οριστική παραλαβή του έργου της Πλατείας

Κανονισμός Λειτουργίας για το πάρκο skate

Στη συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο κανονισμός για το νέο πάρκο skate που λειτουργεί στο χώρο του κολυμβητηρίου. Μεταξύ άλλων απαγορεύει τη χρήση του από ποδήλατα και inline skate (ρόλερς) ενώ  οι αναβάτες και οι χρήστες του χώρου, το χρησιμοποιούν με δική τους ευθύνη – ή των κηδεμόνων τους- στην περίπτωση που δεν φορούν κράνος.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr