“ΟΧΙ” σε άλλα μέτρα από 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Μέσα σε αυτούς δεν είναι της Ξάνθης

5 Φεβρουαρίου 201713:27

Θα κλείσει η Β Αξιολόγηση; Κι αν κλείσει, θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να περάσει τη συμφωνία με τους δανειστές χωρίς να προκληθεί εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ; Οι απαντήσεις δεν είναι δεδομένες. Γιατί ενώ η κυβέρνησηυποχωρεί από τις διακηρυγμένες θέσεις της προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οξύνονται οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμβληματικές μορφές

Το πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στην ψήφιση νέων μέτρων (30 σύμφωνα με κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος). Ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία προκύπτει από την πολιτική ταυτότητα αυτών που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις. Πρόκειται για εμβληματικές μορφές του ΣΥΡΙΖΑ που στα μάτια των μελλών του κόμματος εκφράζουν την ιστορικότητα του χώρου. Κατά συνέπεια, η διαφωνία τους θα έχει αυξημένο συμβολικό φορτίο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για ένα κόμμα που δίνει την εντύπωση ότι έχει χάσει τον προσανατολισμό του.

Σύμφωνα με μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στις κομματικές οργανώσεις ολοένα και περισσότεροι εκφράζουν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους για την πολιτική της κυβέρνησης. «Οι σύντροφοι αναρωτιούνται ποια είναι η προοπτική. Κομματικά μέλη από όλες τις τάσεις λένε πολύ καθαρά ότι δεν αντέχουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχει το κόμμα, αλλά κυρίως δεν αντέχει η κοινωνία. Το πρόγραμμα δεν «βγαίνει» πολιτικά και κοινωνικά. » Τα πράγματα γίνονται χειρότερα από την έλλειψη πληροφόρησης των κομματικών οργάνων. «Ενημερωνόμαστε κι εμείς από τα ΜΜΕ», μας είπε το μέλος της ΚΕ, χωρίς να κρύψει τη δυσφορία του.

Πέραν της λαϊκής εντολής

Την έκφραση «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» χρησιμοποίησε και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνομιλία του με το newpost. Ο βουλευτής, οποίος έχει διανύσει μακρά πορεία στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, είπε χαρακτηριστικά: «Η λήψη νέων μέτρων είναι πέρα από όσα έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές, πέρα από όσα αντέχει η κοινωνία, και, κυρίως, πέρα από τη λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου του 2015. Αν επιμείνουν οι δανειστές, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία καθίσταται αναπόφευκτη. Οι αριστεροί δεν είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες της εξουσίας. Η Αριστερά δεν αποδέχεται την παραμονή στην κυβέρνηση με κάθε τίμημα » Ο βουλευτής προσέθεσε ότι «η όποια συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή του  ΣΥΡΙΖΑ. Το ανώτατο όργανο του κόμματος μπορεί και πρέπει να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς εκβιασμούς, μιας και η χώρα δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού όπως τον Ιούλιο του 2015».

Η αναστάτωση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ εντάθηκε από τη διαρροή ότι μπήκε ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η πώληση του 17% της ΔΕΗ, που θα σημάνει την εκχώρηση του management σε ιδιώτες. Αν και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει την είδηση, το θέμα παρέμεινε ανοιχτό. Η αποφυγή της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης έχει γίνει σημαία της «αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πώληση του 17% θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ​, ενώ θα προκαλέσει την έκρηξη των κομματικών οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας»,είπε στο newpost ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

newpost.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr