Όρκο συνείδησης αντί θρησκευτικού προτείνει ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως

27 Ιανουαρίου 201510:16

Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τους βουλευτές, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, προτείνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

Αντιπροτείνει όρκο συνείδησης και ζητεί την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και από τα δικαστήρια, αλλά και από τη διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων των υπαλλήλων.

Σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Μητρόπολής του, αναφέρει: “Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται” και προσθέτει: “αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, αναγκάζω βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκήσουν… Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη χώρα”.

Για τον όρκο που δίνουν στα δικαστήρια, ο κ. Άνθιμος εξέφρασε πάλι την αντίθεσή του, αφού όπως είπε, ‘βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση”.

Στο άρθρο του συμπληρώνει πως “ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει, ενώ για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων”.

Αντί του όρκου στο ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως προτείνει “να ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει”.

“Για τους χριστιανούς, η επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση”, τόνισε καταλήγοντας ο μητροπολίτης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr