Οργανωτική Καρναβαλιού: Αντιδρούν Σύλλογοι για τον Κανονισμό. Ζωντανά από την ΕΤ-3 η Παρέλαση

6 Μαρτίου 201319:33

Το θέμα του κανονισμού του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και της ασφάλειας κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης.  Η ηγεσία του Κέντρου Πολιτισμού έθεσε το θέμα της συνεργασίας της ομάδας περιφρούρησης με τον Ερυθρό Σταυρό, τη Security ή τις αρχές για τον εντοπισμό κρουσμάτων βίας και μέθης, ώστε να απομακρύνονται από το χώρο της Παρέλασης.

Στη συζήτηση προέκυψε ότι οι Σύλλογοι αντιδρούν στον Κανονισμό και δεν  συμφωνούν  με κάποια σημεία.  Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι  τη Δευτέρα είχε προηγηθεί άτυπη συνεδρίαση 15 Συλλόγων που είχαν αποφασίσει να μην δεχτούν τον κανονισμό, με κάποιους συμμετέχοντες να λένε ότι δεν ακούγονται στην Οργανωτική όσα λέγονται στην άτυπη συνάντηση. Πάντως από την πλευρά του Δήμου ακούστηκε ότι ο κανονισμός έχει συζητηθεί σε 3 διαδοχικές Επιτροπές και πρέπει να ψηφιστεί.

Κάποια μέλη δεν δέχονται να είναι στην ομάδα περιφρούρησης ενώ ο Πρόεδρος Μανώλης Φανουράκης ανέφερε ότι αν δεν μπορεί κάποιος να είναι νηφάλιος και να περιφρουρεί την ασφάλεια του πληρώματος, δεν πρέπει να παρελάσει το πλήρωμά του. Τελικά, μετά από πρόταση του Μανώλη Φανουράκη, δέχτηκαν οι Σύλλογοι ο Κανονισμός να εφαρμοστεί πιλοτικά στην παρέλαση του 2013 και να γίνουν παρατηρήσεις και βελτιώσεις από 7μελή επιτροπή που θα αποτελούν οι Τσάβας Νίκος, εκπρόσωπος των Σαμαρειτών, 2 εκπρόσωποι του Κέντρου Πολιτισμού, 3 εκπρόσωποι Συλλόγων που δεν θα παρελάσουν.

Πάντως, οι Σύλλογοι επιμένουν ότι θέλουν να διαμορφωθεί ένας άλλος κανονισμός και όχι το σχέδιο που κλήθηκαν να ψηφίσουν.

Ζωντανά από την ΕΤ-3 το Καρναβάλι. Βραβείο καλύτερης στολής-καλύτερου πληρώματος
Η ΕΤ-3 ενημέρωση το Δήμο Ξάνθης ότι θα μεταδώσει ζωντανά τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Όπως σημείωσαν οι άνθρωποι του Κέντρου Πολιτισμού, το πρώτο πλήρωμα θα πρέπει να φτάσει στην Κεντρική Πλατεία στις 13.40 της τελευταίας Κυριακής. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο του Κέντρου 5μελής επιτροπή θα βραβεύει την καλύτερη στολή και το καλύτερο πλήρωμα της παρέλασης με βάση την εικόνα του. Η ομάδα θα ανακοινώνεται το πρωί της Κυριακής.

Όριο οι 400 στολές ανά πλήρωμα. Συνολικά 12.000 καρναβαλιστές.

Το όριο των 400 στολών ανά πλήρωμα, προβληματίζει κάποιους Συλλόγους που θέλουν περισσότερες αλλά σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μανώλη Φανουράκη, ελάχιστοι Σύλλογοι έχουν αδιάθετες στολές ενώ με βάση αυτό τον υπολογισμό, θα βρεθούν σχεδόν 12.000 καρναβαλιστές στην Παρέλαση, αριθμός υπερβολικός. Τα υπεράριθμα πληρώματα δημιουργούν προβλήματα και ,ανεξαρτήτως αν ισχύσει ο κανονισμός, ο ίδιος θα επιβάλει την τιμωρία της τελευταίας θέσης στην παρέλαση.

Από την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί η πρόταση Βασιλούδη για συγκέντρωση χρημάτων για εμβόλια.
Η πρόταση του Ηλία Βασιλούδη για την συγκέντρωση 0,5 ευρώ ανά στολή, προκειμένου να δοθούν στην αγορά εμβολίων για παιδιά ανέργων συζητήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπής του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Την πρόταση ανέπτυξη ο ίδιος ο Σύμβουλος της Μειοψηφίας και μέλος του Δ.Σ. στο Κέντρο Πολιτισμού αναφέροντας ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα κριθεί από τους ίδιους του Συλλόγους. Σημείωσε ότι μπορεί να είναι 50 ή 30 λεπτά και ότι κάθε χρόνο μπορούν οι Σύλλογοι να επιλέγουν διαφορετικό σκοπό. Με την ίδια λογική, σημείωσε, έχει γίνει η πρόταση για είσοδο 1 ευρώ σε κάθε εκδήλωση του Δήμου με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για κοινωφελείς σκοπούς.

Μιλώντας ο Πρόεδρος του Κέντρου Μανώλης Φανουράκης, ανέφερε ότι οι Σύλλογοι μπορούν να συγκεντρώνουν τα χρήματα είτε μέσω της τιμής της στολής είτε με κάποιο κουμπαρά, ως συλλογική προσπάθεια που θα είναι γνωστή σε όσους αγοράζουν τις στολές. Από την πλευρά των Συλλόγων αναφέρθηκε ότι η ιδέα κρίνεται θετική αλλά ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, καθώς έχουν πωληθεί σχεδόν όλες οι στολές των πληρωμάτων. Τελικά, αποφασίστηκε για τη φετινή χρονιά να διαθέσουν οι Σύλλογοι από το Ταμείο τους ό,τι προαιρούνται και από την επόμενη διοργάνωση να γίνει οργανωμένα.
organotiki vasiloudis organotiki  3-13 1 organotiki 3-13 2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr