Ορεκιέτε με μπρόκολο

18 Ιουλίου 201319:22

Οργανωνόμαστε, δουλεύουμε γρήγορα, χρησιμοποιούμε τεχνάσματα και σερβίρουμε στο τραπέζι μας υπέροχα φαγητά σε ελάχιστο χρόνο.

Αυτά κι άλλα πολλά μας μαθαίνει στο βιβλίο του 30λεπτα γεύματα ο Jamie Oliver και με την ευγενική παραχώρηση των εκδόσεων Διόπτρα δημοσιεύουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταπλήξει!

Συστατικά

125 γρ. τυρί παρμεζάνα
1 μεγάλο κεφάλι μπρόκολο
200 γρ. μοβ μπρόκολο
1 κονσέρβα 30 γρ. αντσούγιες σε λάδι
1 γεμάτη κουταλιά κάπαρη
1 μικρό ξερό τσίλι
3 σκελίδες σκόρδο
μερικά κοτσάνια φρέσκο θυμάρι
500 γρ. ορεκιετε (ζυμαρικά «αυτάκια»)

 

Tρόπος παρασκευής συνταγής

Για να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε το πλήρες γεύμα μας που απαρτίζεται από:
ορεκιέτε με μπρόκολο, σαλάτα με κολοκυθάκια και μποκοντσίνι αλλά και σαλάτα με προσούτο και πεπόνι ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό μας. Περνάμε στο μίξερ το εξάρτημα του ψιλού τρίφτη. Γεμίζουμε το βραστήρα με νερό και τον ανάβουμε. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και μετά δουλεύουμε εντελώς μεθοδικά. Βήμα βήμα θα δείτε πώς να φτιάξετε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Εκτός αν σας ενδιαφέρουν μόνο τα ορεκιέτε οπότε παραλείπετε τα ενδιάμεσα στάδια. Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε να απολαύσετε!
Ορεκιέτε

Καθαρίζουμε την παρμεζάνα. Την τρίβουμε στο μίξερ και την αδειάζουμε σε μπολ.
Κόβουμε όλα τα ανθάκια από το μεγάλο μπρόκολο. Κόβουμε τα ανθάκια από το μοβ μπρόκολο και ψιλοκόβουμε μόνο τα τρυφερά κοτσάνια.
Βάζουμε στο μίξερ τη βασική λεπίδα. Κόβουμε στη μέσι το κοτσάνι του μεγάλου μπρόκολου και το ρίχνουμε στο μίξερ, μαζί με τις αντζούγιες και το λάδι τους, και τη στραγγισμένη κάπαρη. Θρυμματίζουμε μέσα το ξερό τσίλι. Ξεφλουδίζουμε τις 3 σκελίδες σκόρδο και τα χτυπάμε όλα μαζί ώσπου να γίνουν πολτός. Αδειάζουμε το βραστό νερό σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο στο μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε τον πολτό του μπρόκολου. Ανακατεύουμε. Κόβουμε και σκίζουμε μερικά φύλλα θυμάρι, πετώντας τα ξυλώδη κοτσάνια. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό στο τηγάνι και προσθέτουμε τη φλούδα της παρμεζάνας. Ανακατεύουμε καλά και δυναμώνουμε τη φωτιά στη μεσαία θερμοκρασία. Προσέχουμε το τηγάνι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μισογεμίζουμε το βραστήρα και τον ανάβουμε πάλι.
Ρίχνουμε τα ορεκιέτε στην κατσαρόλα με το βραστό νερό, προσθέτουμε μια πρέζα αλατι και το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, με το καπάκι μισάνοιχτο. Τώρα έχουμε γύρω στα 12 λεπτά, ώσπου να γίνουν τα ορεκιέτε για να φτιάξουμε τις δυο σαλάτες μας, γι’ αυτό κάνουμε γρήγορα!
Σε αυτό το σημείο ξεκινάμε με τη δεύτερη συνταγή: Κολοκυθοσαλάτα. Για να τη δείτε κάντε κλικ εδώ.

Αφού περάσουν τα 12 λεπτά ανακατεύουμε τα ζυμαρικά και ρίχνουμε κι άλλο νερό από το βραστήρα αν χρειάζεται. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε όλα τα ανθάκια μπρόκολου και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του μοβ μπρόκολου στα ορεκιέτε, μαζί με λίγο νερό από το βραστήρα.
Και στο σημείο αυτό ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη σαλάτα με το προσούτο και το πεπόνι. Για να δείτε τη συνταγή κάντε κλικ εδώ.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο στο σουρωτήρι, κρατώντας λίγο από το νερό της κατσαρολας. Ρίχνουμε τα ορεκιέτε στο τηγάνι με τον πολτό. Αφαιρούμε τη φλούδα της παρμεζάνας και την πετάμε.
Προσθέτουμε μια δυο μεγάλες χούφτες τριμμένη παρμεζάνα και μία δυο κουτάλες από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε γρήγορα και προσεκτικά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου τα ορεκιέτε να γίνουν γυαλιστερά και όμορφα. Ελέγχουμε τη γεύση. Τα αδειάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε από πάνω μία χούφτα παρμεζάνα. Ρίχνουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα μικρά φύλλα βασιλικού που έχουμε κρατήσει. Μεταφέρουμε την πιατέλα στο τραπέζι, μαζί με την υπόλοιπη παρμεζάνα για να ρίξουμε πάνω.

Πηγή : lovecooking.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr