«Όποιος δώσει περισσότερα» θα πάρει το ΧΥΤΑ ! «Παζάρι» του Τόπειρου για τα σκουπίδια, με τους ιδιώτες να παραμονεύουν…

23 Μαρτίου 201511:54

Προβληματισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους αρχίζει και προκαλεί η υπόθεση του χειρισμού του Δήμου Τοπείρου στο θέμα του ΧΥΤΑ καθώς η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια καθώς φαίνεται πως ο Δήμαρχος Θ. Μίχογλου έχει επιδοθεί σε ένα «παζάρι» αναζητώντας τον πλειοδότη που θα δώσει τα περισσότερα, ώστε να αναλάβει τη διαχείριση.

Όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα ο Δήμος Τοπείρου αρνείται να παραχωρήσει το ΧΥΤΑ στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης αξιώνοντας υπέρογκα ποσά και προκαλώντας ασφυξία περιβαλλοντική αλλά και πολιτική αφού βρίσκεται στον αέρα, η χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης και επέκτασής του.

«Παζαρεύει» με τη ΔΙΑΑΜΑΘ

mixoglouΑυτό που προέκυψε ως είδηση τις τελευταίας εβδομάδες είναι η προσπάθεια που κάνει ο Δήμαρχος του Τοπείρου για να παρακάμψει το Σύνδεσμο Διαχείρισης και να παραχωρήσει το ΧΥΤΑ στη ΔΙΑΑΜΑΘ ώστε περάσει η  περιφερειακή διαχείριση απορριμμάτων. Ουσιαστικά έχει επιχειρεί μια άκομψη δημοπρασία, αγνοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πέρα από το πολιτικό ζήτημα της απώλειας μιας υποδομής που θα δοθεί σε τρίτους και θα χαθεί για την Ξάνθη, υπάρχει διαρκώς ο κίνδυνος της αύξησης των τελών που καταβάλλουν οι δημότες για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων ενώ, όπως είναι γνωστό, η περιφερειακή διαχείριση εμπεριέχει και την εμπλοκή ιδιώτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η εμμονή για μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα, φαίνεται ότι δυναμιτίζει ακόμη και αυτή την προσπάθεια.

ΣΔΑΝΞ: Καμία υποχώρηση, καμία αύξηση των τελών για τους δημότες

sdanx_oximataΑπό την πλευρά του Συνδέσμου Διαχείρισης η στάση είναι δεδομένη καθώς τα οικονομικά ανταλλάγματα που αξιώνει ο Δήμαρχος Τοπείρου δεν μπορούν να δωθούν και περιορίζονται μόνο σε όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη για τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος Εξοχής, όπου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση, η Ξάνθη πληρώνει ήδη ακριβά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και στόχος του Συνδέσμου είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε αύξησή τους.

Επιχείρησαν αναδίπλωση– κρίσιμη η κατάσταση

Προφανώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αποδίδουν ανευθυνότητα στον τρόπο που έχει χειριστεί ο Τόπειρος την υπόθεση μέχρι σήμερα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές βαρύγδουπες αρνήσεις του Δήμου, στη συνέχεια με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Δεκέμβρη, προετοίμασαν μια αναδίπλωση, ενόψει του κινδύνου να υπάρξουν όχι μόνο πολιτικές αλλά και σοβαρές ποινικές ευθύνες εξαιτίας αυτής της στάσης. Η κατάσταση, πάντως, παραμένει σοβαρή και επικίνδυνη

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr