zeimpek xousein

Ομιλία Ζεϊμπέκ στη συζήτηση του Προϋπολογισμού

13 Νοεμβρίου 201215:01

zeimpek xousein

Η ομιλία του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθαν προς ψήφιση μία σειρά από μέτρα και έρχεται τώρα και ο Προϋπολογισμός, είναι συνθήκες βαθιάς ύφεσης και σοβαρής κοινωνικής κρίσης, συνθήκες που, όπως ακούμε συνεχώς, επιβάλλουν επιτακτικά ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

 

Mεγάλο τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία ξεπερνά σήμερα το 25%, και ανέρχεται σε 50% στους νέους. Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις θυμίζουν πλέον χαρτζιλίκι, ενώ οι τιμές ακόμα και σε βασικά διατροφικά αγαθά παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει γίνει είδος πολυτελείας.

Το κοινωνικό κράτος καταρρέει. Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης, ενώ η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ αναγκάζει τους ασθενείς να πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους, όσοι βέβαια έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ και ειδικότερα στα προβλήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και χαρακτηριστικά να αναφέρω το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης, αλλά και την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος εκλογής αντί διορισμού του Μουφτή και του Διαχειριστή της Βακούφιας Περιουσίας.

 

Αντί να επικεντρωθεί στα προβλήματα αυτά, η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει ζήτημα Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη. Η ΕΟΖ θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας – να σημειωθεί ότι, μόνο στην Ξάνθη, ο αριθμός των αιτήσεων για συμμετοχή σε προγράμματα σίτισης ανέρχεται σήμερα σε 16.000 άτομα. Η κατάσταση επιβαρύνεται επιπλέον με την απαξίωση και το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων.

 

Για να επανέλθω στο θέμα του προϋπολογισμού, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, είναι εάν ο Προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα θα συμβάλλουν όντως στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.

Ο προϋπολογισμός του 2013, που έρχεται να επισφραγίσει ουσιαστικά και το ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής,   στοχεύει, για άλλη μια φορά, ξεκάθαρα τους μισθωτούς και συνταξιούχους:

Από τα 10,98 δις των μέτρων, τα 9 προέρχονται από περικοπή των δαπανών και θα εξοικονομηθούν:

– Με περαιτέρω περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων

– Με περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου

– Με περαιτέρω αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

– Με περαιτέρω μείωση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία

– Με περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει συστηματικά στο απυρόβλητο το ελληνικό κεφάλαιο καθώς :

– Δεν αυξάνεται η φορολογία και δεν καταργούνται οι φοροαπαλλαγές μεγάλων επιχειρήσεων και εφοπλιστών, ενώ εισάγεται φόρος 28% από το πρώτο ευρώ που πλήττει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

– Δεν έχει ακόμα εισπραχθεί ο Φόρος για τη μεγάλη Ακίνητη Περιουσία

– Χρηματοδοτείται συνεχώς η ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών με αντάλλαγμα μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.

 

Ταυτόχρονα, οι δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμα και οι κερδοφόρες, αφού απαξιώθηκαν συστηματικά για χρόνια, ιδιωτικοποιούνται τώρα σε εξευτελιστικές τιμές, προς όφελος αυτών που, όχι μόνο δεν πλήρωσαν την κρίση, αλλά την χρησιμοποίησαν ως ευκαιρία, τόσο για να συμπιέσουν το εργατικό κόστος και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, αλλά και για να ανοιχτούν σε νέους τομείς που ανήκαν μέχρι τώρα στη σφαίρα του Δημοσίου.

 

Είναι προφανές, ακόμα και για τους μη οικονομολόγους, πως υπό τις παρούσες συνθήκες, η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων θα επιτείνει παρά θα αναστρέψει την υφεσιακή πορεία της οικονομίας. Επιπλέον, σειρά οικονομολόγων, διεθνών οργανισμών και μέσων ενημέρωσης, καταδεικνύουν την αβασιμότητα των προβλέψεων, και προβλέπουν ακόμα χειρότερα μεγέθη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο υπολογισμός της ύφεσης στο 4,5% και της αύξησης της ανεργίας μόλις κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Χαρακτηριστική είναι επίσης η συζήτηση που γίνεται για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά και για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο προϋπολογισμός αυτός είναι λοιπόν βέβαιο ότι θα αστοχήσει. Όπως συστηματικά εδώ και χρόνια, τα οικονομικά μεγέθη αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς το χειρότερο, τα μέτρα χαρακτηρίζονται συνεχώς ανεπαρκή, οι προϋπολογισμοί αποκλίνουν μονίμως των στόχων.

 

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μία κατάσταση αυξανόμενης πίεσης για τη λήψη όλο και περισσότερων και όλο και πιο ταξικών μέτρων. Η κοινωνία βρίσκεται συνεχώς υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη, πότε του μη-βιώσιμου χρέους, πότε της αποπομπής από την Ευρωζώνη, πότε της άρνησης καταβολής της επόμενης δόσης.

Εκβιάζεται έτσι η ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί όλο και πιο βάρβαρα μέτρα, μέτρα που βέβαια είναι πάντα «τα τελευταία», μέτρα που ωθούν τελικά την κοινωνία στη φτώχια και την εξαθλίωση.

 

Ξεδιπλώνεται λοιπόν μπροστά μας το σχέδιο της κυβέρνησης αυτής, αλλά και των προηγούμενων, για το νέο οικονομικό και κοινωνικό καθεστώς, ένα σχέδιο που ξεπερνά και την πιο νοσηρή νεοφιλελεύθερη φαντασία: ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται προς όφελος του ιδιωτικού και χτίζεται παράλληλα ένα νέο μοντέλο εργαζομένων:

εργαζόμενοι που θα δουλεύουν σχεδόν απλήρωτοι, θα ζουν στα όρια της φτώχειας, και χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες παιδείας και υγείας.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται και συντηρείται ένας τεράστιος εφεδρικός στρατός ανέργων, που λειτουργεί ως απειλή για τη συνεχή συμπίεση των μισθών. Μειώνεται έτσι το εργασιακό κόστος, αυξάνοντας την κερδοφορία του ελληνικού κεφαλαίου.

Και βέβαια πρόκειται για ένα καθεστώς ακραίας καταστολής, όπου η απόλυση είναι πλέον η ηπιότερη μορφή αντιμετώπισης της διαμαρτυρίας, ενώ όποιος βγαίνει στο δρόμο ξέρει ότι θα αντιμετωπίζει πλέον όχι μόνο τον κίνδυνο της σύλληψης, αλλά και της ίδιας της ζωής του.

Πρόκειται λοιπόν για ένα προϋπολογισμό που, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το ελληνικό κεφάλαιο. Μια εποχή όπου το κράτος απεκδύεται τον κοινωνικό του μανδύα και, χωρίς προσχήματα πλέον, υπηρετεί στον ύψιστο βαθμό τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

 

Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, προβάλλοντας ένα διαφορετικό σχέδιο για το μέλλον.

 

Ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, με στήριξη μισθών και συντάξεων και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα καταγράφει και θα φορολογεί τον πλούτο.

Για ένα δημόσιο τομέα πραγματικά ανταποδοτικό προς τον πολίτη, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια.

Για υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας προσβάσιμες και πραγματικά δωρεάν.

Για την αναβάθμιση της εργασίας και την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα περνά μέσα από τον οικολογικό μετασχηματισμό, με άξονα τις ανάγκες και όχι το κέρδος.

Ένα σχέδιο με δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη για όλους και όλες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, χρώματος και θρησκείας.

 Κυρίες και Κύριοι της συμπολίτευσης, μπορεί να κάνατε τα πάντα προκειμένου να περάσουν τα μέτρα, μπορεί αυτός ο προϋπολογισμός να υπερψηφιστεί από τη Βουλή, εσείς όμως έχετε πλέον χάσει κάθε νομιμοποίηση στην κοινωνία. Ο λαός με τους αγώνες του θα ανατρέψει την πολιτική σας και δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτών μέτρων που οδηγούν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr