Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ρίψης δολωμάτων για την λύσσα στην ΑΜΘ-Οδηγίες από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής

4 Νοεμβρίου 201614:13

Ο πρώτος κύκλος ρίψεων από αέρος δολωμάτων-εμβολίων κατά του ιού της Λύσσας, για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων, ολοκληρώθηκε στην ΠΑΜΘ στις 31 Οκτωβρίου.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, έχοντας υπόψη την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου αλλά και το γεγονός ότι αυτή την εποχή διενεργούνται στην ύπαιθρο πλήθος αγροτικών εργασιών, υπενθυμίζει τα εξής:

  • Τα δολώματα έχουν ριχθεί για τις κόκκινες αλεπούδες, οι οποίες όταν καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα θα αποκτήσουν ανοσία έναντι του ιού της Λύσσας.
  • Το εμβόλιο δόλωμα περιέχει:
    – Μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου κρυμμένου σε ένα περίβλημα
    – Τετρακυκλίνη για τον χρωματισμό των δοντιών των ζώων, ως δείκτη
    – Φέρει σφραγίδα με εμφανή προειδοποίηση, ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ(εικόνα):

dolwma-lussa
Προσοχή!!
1. Σε περίπτωση εύρεσης δολώματος σε κάποια περιοχή
 ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ και αποφύγετε κάθε επαφή με αυτό.
 Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε από μία κατοικημένη περιοχή, που μεταφέρθηκε λόγω του αέρα, χρησιμοποιείστε πλαστικά γάντια μιας χρήσης ή μια πλαστική σακούλα
 Τοποθετήστε το σε περιοχή που δεν έχουν πρόσβαση άνθρωποι ή ζώα και επικοινωνήστε με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
2. Κίνδυνος έκθεσης του ανθρώπου στον ιό του εμβολίου
 υπάρχει μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνους (στόμα μάτια).
3. Μετά από άμεση επαφή με το εμβόλιο –δόλωμα:
 Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο. Συμπληρωματικά χρησιμοποιείστε οινόπνευμα ή ιώδιο.
 Πλύνετε με άφθονο νερό του βλεννογόνους που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο δόλωμα.
 Αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια παίρνοντας το εμβόλιο με μια πλαστική σακούλα για να το επιδείξετε στον γιατρό.
4. Αν κάποιο κατοικίδιο ή παραγωγικό ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.α.) βρει έναν δόλωμα
 µην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δε διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο, απλά προτρέψτε το ζώο να το αφήσει.
 Στην περίπτωση που το δόλωμα καταναλωθεί ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, προσπαθήστε φορώντας γάντια, να πλύνετε την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου µε νερό και σαπούνι και µην έρθετε σε επαφή µε το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματος του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα ή περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), µε γυμνά χέρια, για τουλάχιστον µία ημέρα.

 Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο
 είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr) στη διαδρομή (Νοσήματα ► Λοιμώδη Νοσήματα ► Ζωονόσοι ► Λύσσα) και επίσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων (http://www.minagric.gr/), στη διαδρομή (Πολίτης ► Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο► Λύσσα)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr