Ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισ. ευρώ για τον αγωγό TAP

13 Ιανουαρίου 201915:31

Ο αγωγός Trans-Adriatic (TAP) εξασφάλισε τη χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισ. ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση των κατασκευών για την έναρξη της λειτουργίας του το 2020, ανέφερε ο γενικός διευθυντής την Παρασκευή.

Ο αγωγός TAP, το τελευταίο σκέλος ενός έργου ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 878 χιλιομέτρων, ξεκινάει από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, διασχίζει την Αλβανία, έχοντας περάσει κάτω από την Αδριατική Θάλασσα και καταλήγει στη νότιο Ιταλία. Αποτελεί καθοριστικό κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου, που θα εξασφαλίζει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, ενώ πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την απεξάρτηση του μπλοκ από τον ρωσικό εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Με την πρώτη παράδοση αερίου στην Ευρώπη να αναμένεται το 2020, ο TAP θα είναι ο πρώτος μη ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου που θα προμηθεύσει την Ευρώπη, από τότε που η σύνδεση Medgaz άρχισε τις παραδόσεις από την Αλγερία στην Ισπανία το 2011.

Ο TAP θα μεταφέρει μέχρι και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το πεδίο Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία.

«Με την οικονομική χρηματοδότηση που επιτεύχθηκε τώρα, ο TAP έχει φτάσει σε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο», δήλωσε στο Reuters ο Luca Schieppati, γενικός διευθυντής του έργου.

«Με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του έργου, ο TAP μπορεί να προχωρήσει στην τελική ολοκλήρωση του και την παράδοση του φυσικού αερίου Shah Deniz II το 2020», πρόσθεσε.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr