ΟΗΕ: Το καθεστώς της Βενεζουέλας ευθύνεται για βασανιστήρια και 46 θανάτους

8 Αυγούστου 201713:43

Για «υπερβολική χρήση βίας» κατηγόρησε το καθεστώς της Βενεζουέλας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

Βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων που βασίζονται σε 135 συνεντεύξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εκ του μακρόθεν και στον Παναμά, ο ΟΗΕ αναφέρει πως ερεύνησε 124 θανάτους και βρήκε ότι 46 απ’ αυτούς μπορούν να αποδοθούν στις δυνάμεις ασφαλείας και 27 σε φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις, ενώ η ευθύνη για τους υπόλοιπους είναι ασαφής.

«Από την αρχή των διαδηλώσεων τον Απρίλιο, διαπιστώνουμε μια φανερή τάση για υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Πολλές χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, πολλοί φέρεται πως έπεσαν θύματα κακομεταχειρίσεων, ακόμη και βασανιστηρίων», πρόσθεσε.

«Ανησυχούμε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται και αυτές οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν φαίνεται να μειώνονται, έτσι ανησυχούμε για την κατεύθυνση προς την οποία αυτό προχωρεί», δήλωσε επίσης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. «Η ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρουμε βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr