proskopoi_gerakas_google

Οι Πρόσκοποι «δένουν» το Σύνδεσμο και διώχνουν το Σταθμό Μεταφόρτωσης;

27 Σεπτεμβρίου 201123:14

proskopoi_gerakas_googleΕντυπωσιακή νομική προετοιμασία και έρευνα φαίνεται ότι έχουν κάνει οι πρόσκοποι της Ξάνθης προκειμένου να αποτρέψουν την εγκατάσταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δίπλα στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Γέρακας», στο 8ο χλμ Ξάνθης-Σταυρούπολης.

Τα στελέχη της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Ξάνθης που αντιδρούν στην εγκατάσταση, έχουν προβεί σε μια σειρά νομικών ενεργειών και παρεμβάσεων, που συνθέτουν ένα πολύ ισχυρό κλοιό, που φαίνεται να αποτρέπει την περίπτωση λειτουργίας του χώρου ως Σταθμού Μεταφόρτωσης στο προσεχές μέλλον.  Ταυτόχρονα, μετά την πρώτη συζήτηση του θέματος, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έχει προκύψει πολιτικό ζήτημα για την παράταξη της πλειοψηφίας καθώς όλοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης είχαν εκφράσει επιφυλάξεις και οδήγησαν σε αναβολή ενώ ο Νίκος Φωτιάδης έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα ούτε στην επαναφορά του. Η επίμαχη συνεδρίαση έχει οριστεί για την Τετάρτη αλλά είναι αμφίβολο αν θα διεξαχθεί λόγω καταλήψεων των δημοτικών υπαλλήλων.

Πως ξεκίνησε η υπόθεση

Η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να γίνει ο Σ.Μ.Α. στην περιοχή τοποθετείται στο 2004 όταν διαπιστώθηκε ότι έχει δημιουργηθεί αυθαίρετη (!) κατασκευή από σκυρόδεμα στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να αποδειχθεί επίσημα η εμπλοκή του Συνδέσμου. Επισήμως το 2005 ξεκίνησε η διαδικασία η οποία προσέκρουσε και τότε στους Προσκόπους και εγκαταλείφθηκε, παρά τις  προσπάθειες πολλών, αφού υπήρξαν πολύ σοβαρές παραλείψεις και λάθη από την πλευρά της Διοίκησης, παρότι ο τότε Δασάρχης είχε προτείνει να υποδειχθεί καταλληλότερη έκταση. Μάλιστα είχε αποκαλυφθεί ότι υπήρχαν ανακρίβειες σε ότι αφορά στις πραγματικές αποστάσεις του Σ.Μ.Α από την κοίτη του Κόσυνθου και το Κατασκηνωτικό Κέντρο των Προσκόπων με σοβαρούς κινδύνους από πιθανή υπερχείλιση.

Το ζήτημα επανήλθε πρόσφατα με (επείγον) αίτημα του Συνδέσμου και προσέκρουσε στην αντίδραση σύσσωμης, σχεδόν της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που οδήγησε στην  αναβολή του θέματος. Όμως στο μεταξύ η ΠΕ Ξάνθης των Προσκόπων προχώρησε άμεσα σε μια σειρά νέων ενεργειών: Στις 9/9 υπέβαλε Αίτηση Θεραπείας προς το Δήμαρχο που κοινοποιήθηκε στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία διαπιστώνεται  κωλυσιεργεία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εκθέτουν τις δικές τους αιτιάσεις.  Εξάλλου την Τρίτη, οι Πρόσκοποι της Ξάνθης προχώρησαν σε άλλη μια ενέργεια κοινοποιώντας Ιεραρχική Προσφυγή προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και Έγγραφη Παρέμβαση προς τα μέλη της Επιτροπής. Την ίδια μέρα κατέθεσαν αίτηση Ανάκλησης στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου σε Ξάνθη και Αθήνα με κοινοποίηση στο Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών και τον Γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Αποκαλύψεις από την έγγραφη παρέμβαση των Προσκόπων. Δεν υπάρχει παραχώρηση

Στην έγγραφη παρέμβαση που υπογράφει ο Περιφερειακός Έφορος Ξάνθης Σωτήρης Στόικος, γίνεται γνωστό μεταξύ άλλων ότι:

  1. Στο σχετικό φάκελο δεν περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες άδειες από μια σειρά υπηρεσιών, δεν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Άδεια για τη δημιουργία κόμβου.
  2. Η παραχώρηση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου το 2005, αναφέρει ρητά ότι εντός διετίας θα έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί οι απαραίτητοι όροι για τη δημιουργία του ΣΜΑ, άρα δεν υφίσταται ακίνητο με νόμιμο παραχωρητήριο. (εικόνα 2)
  3. Επισημαίνεται ότι παρά τον τίτλο του θέματος για χαρακτηρισμό χρήσης γης, η σχετική απόφαση θα επιφέρει ουσιαστικά Αλλαγή Χρήσης, η οποία διέπεται από διαφορετικούς κανόνες και διαδικασίες.
  4. Είναι σε εξέλιξη διοικητική έρευνα από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
  5. Τέλος, οι Πρόσκοποι προειδοποιούν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ότι υπερψήφιση είναι δυνατόν να τους εμπλέξει σε προσωπική πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, θέτοντας τα μέλη της Επιτροπής προ ενός σοβαρού διλήμματος.   

Πολλά βήματα μπροστά οι Πρόσκοποι

Είναι σαφές ότι οι Πρόσκοποι της Ξάνθης διαθέτουν απείρως καλύτερη νομική καθοδήγηση από τη Διοίκηση και βρίσκονται αρκετά βήματα μπροστά, επιχειρώντας με νόμιμο τρόπο να αποτρέψουν την εγκατάσταση του ΣΜΑ δίπλα στο κατασκηνωτικό κέντρο και έχοντας «βομβαρδίσει» πραγματικά  κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία ως και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με στοιχεία και έγγραφα.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον ευσταθούν όσα περιγράφονται στα τελευταία έγγραφα των Προσκόπων, υπάρχει αντίστοιχα πλημμελής εώς ανύπαρκτη προετοιμασία από την πλευρά των αιτούντων που δεν έχουν καν παραχωρητήριο για την έκταση.  Άλλωστε το γεγονός ότι η υπόθεση έμεινε ανενεργής επί 6 χρόνια και επανέρχεται εσπευσμένα υποδηλώνει προχειρότητα. Στη διάρκεια των ετών που πέρασαν υπήρχε η δυνατότητα διαλόγου και εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, αλλά ο χρόνος σπαταλήθηκε.

ΧanthiPress.gr
proskopoi_kedgerakas_pe_xanthis

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr