sxedio-ellada

Οι λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου για την Ελλάδα

22 Ιουλίου 201106:07

sxedio-elladaΈνα συνολικό πακέτο ύψους 109 δισ. ευρώ σε ορίζοντα αρκετών ετών και με σαφή εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων χρέους είναι η «τελική συνταγή» στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, την στήριξη της χώρας μας και εμμέσως τη θωράκιση των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης που είτε βρίσκονται σε καθεστώς «κοινοτικής αρωγής», είτε … φλερτάρουν με αυτό!

Με βάση τις τελικές πινελιές της συμφωνίας των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, έτσι όπως αυτές μπήκαν στις πολύωρες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ανέλθει συνολικά στα 109 δισ. ευρώ.

Αυτό συνίσταται σε νέα δάνεια που θα παρέχει στη χώρα μας το EFSF, δάνεια με επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής τους από τα 7,5 έτη που ίσχυαν μέχρι σήμερα σε τουλάχιστον 15 έτη και υπό προϋποθέσεις έως και 30 έτη. Σημαντική είναι και η μείωση του επιτοκίου που εφεξής θα διαμορφωθεί στο 3,5%. 

Στο EFSF θα δοθεί παράλληλα η δυνατότητα να παρέχει προληπτικά πιστωτικές γραμμές σε όσες χώρες της ευρωζώνης παραστεί ανάγκη – επομένως δυνητικά και στην Ελλάδα υπό την μορφή απευθείας χορηγήσεων και εγγυήσεων ενδεχομένως στα τραπεζικά ιδρύματα – όπως και η δυνατότητα να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, σε συνεννόηση όμως με την ΕΚΤ και μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της διοικούσας επιτροπής του.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικού χρέους, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα είτε ανταλλαγής, είτε συμμετοχής τους στη διαδικασία επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Τα νέα ομόλογα σε κάθε περίπτωση θα είναι 30ετούς διάρκειας και θα έχουν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση (AAA) με την εγγύηση προς τούτο του EFSF. 

Οι πρώτοι υπολογισμοί θέλουν το νέο πακέτο της συμμετοχής των ιδιωτών να αποτελείται από 50 δισ. ως το 2014, ενώ σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει συνολικά, την περίοδο 2011-2020, ακόμα και στα 150 δισ. Ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως το διπλό όφελος για την Ελλάδα, από την μείωση του επιτοκίου και την χρονική επέκταση του νέου δανείου και από την ανταλλαγή ή εξαγορά ομολόγων της, αναμένεται να αγγίξει ακόμα και το 24% του ΑΕΠ της με σημερινούς όρους! Σε βάθος δεκαετίας ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπολόγισε το απόλυτο όφελος για την Ελλάδα σε 32 δισ. ευρώ μόνο από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου!

Ειδικότερα ως προς την συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στην ανταλλαγή ή την επαναγορά ομολόγων υπάρχει και η σχετική διαβεβαίωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. 

Τα δε 30ετή ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή (swap) θα φέρουν μεν εγγύηση πιστοληπτικής διαβάθμισης ΑΑΑ αλλά και μηδενικό κουπόνι. Oι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία με πάνω από 47 δισ. ευρώ, κι ως εκ τούτου έχει προϋπολογισθεί ένα «πακέτο χρηματόδοτησής τους» με σχεδόν 25 δισ. ευρώ για να καλύψουν – εφόσον χρειαστεί – μέρος της … χασούρας που θα εγγράψουν στους ισολογισμούς τους!

Τέλος, εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε κάθε λεπτομέρειά τους οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να διευκρινισθούν σε λίγες ώρες, μέσω ειδικής συνέντευξης τύπου, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών αποφασίσθηκε και θα ισχύσει ΜΟΝΟ για την περίπτωση της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά άλλα κράτη της ευρωζώνης. Αυτή η απόφαση πάρθηκε για να αποτελέσει ανάσχεση στην πιθανότητα μετάστασης της ελληνικής κρίσης και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. 

Τέλος, στο κρίσιμο ερώτημα της αντιμετώπισης του ενδεχόμενου να αξιολογηθεί αυτό το πακέτο λύσεων ως «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν πως «αν υπάρξει αντίδραση από τους οίκους αξιολόγησης τα κράτη μέλη θα παρέμβουν με εγγυήσεις για τις τράπεζες και την ΕΚΤ» …

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr