Offshore υπουργών: Δίνουν προθεσμία 60 ημερών για μεταβίβαση μετοχών-Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση

1 Ιουνίου 201612:25

Την καθολική απαγόρευση στα πολιτικά πρόσωπα να διατηρούν offshore εταιρείες στο εξωτερικό νομοθετεί η κυβέρνηση με την τροπολογία που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόκειται για έναν ελιγμό με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να «αμπαλάρει» την άτακτη υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκε λόγω της κατακραυγής.

Η νέα ρύθμιση δημιουργεί προβληματισμούς ενώ θεωρείται ότι περιέχει «γκρίζα» σημεία.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού.

Προθεσμία 60 ημερών στους πολιτικούς για να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους

Προβλέπεται δε προθεσμία εξήντα ημερών για να μεταβιβάσουν τις εξωχώριες εταιρείες όσοι έχουν το σχετικό μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο, έμπειροι νομικοί επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη προθεσμία δημιουργεί «μεγάλο παράθυρο» για να σπεύσουν όσοι μετέχουν σε offshore ή εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού να τις μεταβιβάσουν.

Επίσης, προς διευκρίνιση παραμένει το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο «συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών» και αν στον συγκεκριμένο περιορισμό περιλαμβάνονται και οι μετοχές εισηγμένων ξένων εταιρειών.

Άφεση αμαρτιών

Ωστόσο, παρά τη θύελλα διαμαρτυριών της κυβέρνησης και την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε εν κρυπτώ στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων και επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν τη δική τους προσωπική offshore (αρκεί η εξωχώρια εταιρεία να λειτουργεί σε… συνεργάσιμο φορολογικά κράτος) το τρελό της υπόθεσης είναι ότι ο νόμος που καταργείται δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες!

Κι αυτό διότι η διάταξη για τις offshore, αν και επισήμως ο βίος της διήρκεσε μόλις λίγες ώρες μέχρι να αντικατασταθεί από την προωθούμενη τροπολογία, δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες πολιτικούς που θα βρεθούν με offshore αφού στο ποινικό δίκαιο υπερισχύει ο νόμος που είναι ευμενέστερος για τον παραβάτη!

Για το λόγο αυτό δημιουργούνται ερωτήματα από την επιλογή της κυβέρνησης να δημοσιεύσει τη διάταξη στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και μετά να την αλλάξει με τη σημερινή τροπολογία, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως χθες Τρίτη 31 Μαϊου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να καταργήσει τη διάταξη για τις offshore προτού ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (κι αυτό με δεδομένο ότι μέχρι χθες 31 Μαϊου η ρύθμιση για τις offshore δεν είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως).
Εξαιρούν τους γενικούς γραμματείς από τη ρύθμιση!

Η προωθούμενη τροπολογία που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να εισαγάγει προς ψήφιση μετά την κατακραυγή για τις offshore προβλέπει ότι για τους γενικούς γραμματείς, τους δικαστικούς και τους διοικητές τραπεζών η απαγόρευση ισχύει μόνο για μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή για φορολογικούς παραδείσους. Επί της ουσίας δηλαδή οι γενικοί γραμματείς εξαιρούνται από την καθολική απαγόρευσης διατήρησης offshore!

Αποχώρησε η ΝΔ

Ο Λοβέρδος αποδόμησε τα επιχειρήματα του Μαξίμου ότι δήθεν η επίμαχη διάταξη ήταν προαπαιτούμενο  από την Τρόικα – Δένδιας: Επιχειρείτε αμνήστευση ιδιοκτητών offshore και γι’ αυτό αποχωρούμε

Παρά τον ελιγμό της κυβέρνησης μέσω τροπολογίας που κατέθεσε για να διορθώσει την προηγούμενη δική της ρύθμιση η αντιπολίτευση επιμένει στις σοβαρότατες καταγγελίες περι απόπειρας να παρασχεθεί ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν εξωχώριες εταιρείες.

«Ο ιδιοκτήτης της offshore έχει ήδη πετύχει το ποινικά ακαταδίωκτο» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας πριν ανακοινώσει την αποχώρηση της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση.

«Η ενοχή για την ρύθμιση που ψηφίσατε σας βαραίνει όλους. Εχετε θέμα με όσα κάνατε. Κρύψατε μια πονηρή ρύθμιση σε σύνολο ρυθμίσεων» είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

O βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μάλιστα καυτηρίασε τη στάση υπουργών και βουλευτών που άλλοι μιλούσαν για προαπαιτούμενο όπως ο κ. Κουρουμπλής, άλλοι για ενωσιακή οδηγία και άλλοι για εισήγηση της Greco.

«Επειδή τα ψέματα ήταν πολλά πριν η κυβέρνηση αδειαστεί από την Αυγή, κατατέθηκε από την κυρία Καϊλή ερώτηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο για το αν ήταν προαπαιτούμενο ώστε οι ψεύτες να ντρέπονται» είπε ο κ. Λοβέρδος.

«Ή ευθύνη έχει ο κ. Παρασκευόπουλος ή ευθύνη έχει η κυβέρνηση συνολικά που την αναλαμβάνει ούτως ή άλλως με αυτή την τροπολογία διορθώνοντας τα σοβαρά λάθη της» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τέλος χαρακτήρισε σκανδαλώδη τη διάταξη με την οποία δίνεται περίοδος χάριτος 60 ημερών μέχρι την εφαρμογή του νόμου.

Παπαγγελόπουλος: Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε για το «τέλος του ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού» με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση και διορθώνει την προηγούμενη δική της σκανδαλώδη διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν εξωχώριες εταιρίες ακόμα και σε φορολογικούς παραδείσους.

«Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και έφερε την νέα ρύθμιση αυτή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για να καλέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει την τροπολογία «για να δούμε πόσοι θα φανούν και θα δώσουν τις offshore τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ξέρω κανέναν να έχει offshore. Να δούμε όμως αν υπάρχει κανένας από την αντιπολίτευση». «Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα… Σήμερα κορυφώνεται και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας. Κορυφώνεται και τελειώνει η μάχη μεταξύ του Γκεμπελς που έλεγε συκοφαντείτε στο τέλος κατι μένει και της λαϊκής παροιμίας καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η κυβέρνηση στοιχίζεται με την λαϊκή παροιμία» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Απαντώντας στο ερώτημα αν η αρχική διάταξη επιχείρησε να καλύψει πολιτικά πρόσωπα με εξωχώρια εταιρεία είπε «Εγώ δεν ξέρω κάποιον υπουργό να θέλει να καλυφθεί. Μην κάνετε σπέκουλα. Ξέρω πολλούς που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση που έχουν offshore»!

«Ακούστηκε ότι κάποιοι θα απαλλαγούν για τις ημέρες που ίσχυσε. Όμως υπάρχει η κύρωση για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Ένας δρακόντειος νόμος δεν είναι αποτελεσματικός. Ένας νόμος που εξαντλεί την αυστηρότητα σε ασάφειες στην πραγματικότητα έχει στόχο να καλύψε».

«Οσοι κουνούν το δάχτυλο θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. Αυτό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελειώνει με την τροπολογία που σήμερα αναγκαζόμαστε να φέρουμε» είπε ο ίδιος για να συνεχίσει «Δεν ήρθε ο νόμος να καθαρίσει και να απαλλάξει κάποιους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δεχθεί ούτε για αστείο τις καταγγελίες. Σηκώνουμε το γάντι».

«Ευχαριστώ όσους προκάλεσαν δημοσιότητα. Έτσι ακούστηκαν πράγματα και θα ακουστούν κι άλλα» σημείωσε με νόημα ενώ υπογράμμισε ότι «Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα».

Διαβάστε την τροπολογία για τις offshore

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr