ΟΕΒΕ, Δίκτυο, Ίδρυμα δίνουν βήμα στους ντόπιους επιστήμονες. Διημερίδα στις 14 και 15/11

12 Νοεμβρίου 201418:00

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης & Περιφέρειας πραγματοποιούν την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 στην Ξάνθη, διημερίδα με θέμα «Νησίδες Διαχρονικής Αρχαιογνωσίας στη Σύγχρονη Θράκη»

Τα τρία μέλη της οργανωτικής επιτροπής, Σοφιανός Ουτατζής, Θανάσης Μουσόπουλος και Γιώργος Μπατζακίδης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης, αναδεικνύοντας αυτή τη νέα οπτική με τη σύνδεση των τριών αυτών φορέων.

Σ. Ουτατζής: Διττός ο στόχος της ημερίδας

2014-11-12 13.23.18(1)Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Σ. Ουτατζής, διπλός είναι  ο σκοπός της Διημερίδας, αφενός να τιμηθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που φέτος συμπλήρωσε σαράντα χρόνια γόνιμης πορείας, αφετέρου να προβληθεί το έργο νέων ξανθιωτών επιστημόνων στους τομείς της αρχαιογνωσίας.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί΄το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και την Ομοσπονδία που είχαν αυτή τη σύλληψη και υλοποιούν την ιδέα για την διημερίδα, την οποία στηρίζει το Ίδρυμα.

Αναδεικνύουμε τους ντόπιους επιστήμονες

2014-11-12 13.24.07Από την πλευρά του ο Θανάσης Μουσόπουλος, ανέφερε ότι  το Δίκτυο πάντα ήθελε να αναδείξει τους ντόπιους επιστήμονες. Μπορεί μετά τις σπουδές να είναι άνεργοι “αλλά δεν πρέπει να είναι ανενεργοί” σημείωσε και πρόσθεσε ότι  ο Γιώργος Μπατζακίδης ήταν αυτός που απάντησε στον προβληματισμό και ανέλαβε να υλοποποιήσει την ιδέα.

Κεντρικός άξονας είναι η ελληνική έκδοση ενός συλλογικού τόμου πολλών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, για τον Όμηρο, που επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΔΠΘ Φλώρα Μανακίδου ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο λόγος θα δωθεί στους νέους επιστήμονες που ειδικεύονται στα θέματα αυτά. Μάλιστα, όπως τόνισε, κάποια στιγμή το Δίκτυο θα ήθελε να αναδείξει και τους Μηχανικούς της περιοχής, από τα πολλά τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Γ. Μπατζακίδης: Συνεχίζουμε την παράδοση από τα “εσνάφια¨του Βυζαντίου

2014-11-12 13.23.18Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνων και Εμπόρων Ξάνθης Γιώργος Μπατζακίδης ανέφερε ότι από την εποχή του Βυζαντίου τα “εσνάφια”, οι συντεχνίες των επαγγελματιών, φρόντιζαν και χρηματοδοτούσαν την καλλιέργεια των τεχνών και των γραμμάτων.

“Συνεχίζουμε αυτή την παράδοση και στηρίζουμε το Πνεύμα της περιοχής μας” τόνισε ο Γ. Μπατζακίδσς ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Θανάση Μουσόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε “πνευματική κεφαλή της περιοχής”.

Το πρόγραμμα

Η πρώτη μέρα, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2015, ώρα 18.00, που φέρει τον τίτλο : ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ περιλαμβάνει :

  • Εισήγηση: Γλωσσική αλλαγή : Η διαχρονία της Ελληνικής γλώσσας. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.
  • Ακολουθεί Εργαστήριο με συμμετοχή του κοινού και με τη συνεργασία των νέων φιλολόγων-εισηγητών της 2ης ημέρας : Θέμα: Η Ελληνική Γλώσσα από τον Όμηρο ως τον Κοραή – Επεξεργασία κειμένων. Εισηγητής – Επιστημονικός υπεύθυνος : Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας

Η δεύτερη μέρα, Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2015, ώρα 18.00, περιλαμβάνει:

  • στο πρώτο μέρος εισηγήσεις νέων επιστημόνων που αναφέρονται στον Όμηρο, τη Σαπφώ, το Σόλωνα και τον Περικλή και τη Σιγιλλιογραφία στο Βυζάντιο.
  • Στο δεύτερο μέρος ο Θανάσης Μουσόπουλος θα παρουσιάσει το έργο «Όμηρος: Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες» που επιμελήθηκε η καθηγήτρια του ΔΠΘ κ. Φλώρα Μανακίδου, η οποία θα κλείσει τη διημερίδα με ομιλία της και θέμα «Αναζητώντας τον Όμηρο».

2014-11-12 13.30.10Συντονιστής των εργασιών θα είναι ο κ. Γ.Φ.Μπατζακίδης.

Μετά το πέρας των εργασιών της διημερίδας, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και θα ακολουθήσει δεξίωση για το κοινό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διημερίδας θα υπάρχει έκθεση βιβλίων του Εκδοτικού Οίκου Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτισμικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Με την ευγενική υποστήριξη, «Κρεωπολεία Μπατζακίδη», κτήμα «Βουρβουκέλη», φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Ηρακλής Ζωγράφος».

Η είσοδος και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr