fex1

Θεατρικό εργαστήρι της Φ.Ε.Ξ.«οδός ονείρων»

28 Σεπτεμβρίου 201110:03

fex1Δεν αναζητούμε την ιστορική πραγματικότητα αλλά τον τρόπο απόδοσης και κατανόησης της θεατρικής τέχνης.

Έτσι πολύ γενικά μπορούμε να δούμε το θέατρο να παρουσιάζεται και να κατανοείται ως κατεστημένο, ως τελετουργικό ή ακόμη ως θέατρο του παραλόγου κι ακόμη ως θέατρο της αμεσότητας. Πήτερ Μπρούκ. 

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Περί θεάτρου Λόγος

Νέος κύκλος θεάτρου από το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ. Παρουσίαση του νέου προγράμματος που περιλαμβάνει, μια διαδρομή στο χώρο του θεάτρου με παραστάσεις, διαλέξεις, σεμινάρια και μαθήματα.

 

Συνοπτικά:

Μαθήματα θεάτρου

Για ενήλικες

Κάθε Παρασκευή και ώρα 18.00 στο Λαογραφικό Μουσείο μαθήματα θεάτρου. Οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν ένα εργαστήριο με μαθήματα υποκριτικής, σκηνογραφίας, φωτισμού… σκηνοθεσίας)

Για παιδιά και εφήβους

Λειτουργεί ήδη για τους μικρούς το εργαστήριο μουσικού θεάτρου για μικρά παιδιά, με 3 τμήματα (Τετάρτης έως και Σαββάτου) και ετοιμάζονται και νέα τμήματα για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Ιστορία θεάτρου – «θεατρικό αναλόγιο»

Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» θα παρουσιάσει με τη μορφή αναλογίου την ιστορία του θεάτρου.

 

Εργαστήρια – Εφαρμογές του Εκπαιδευτικού Δράματος σε προγράμματα καινοτόμων δράσεων, για εκπαιδευτικούς και για μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης. Υπεύθυνη: Λία Δαμιανάκη

 

Οργάνωση παραστάσεων

Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» οργανώνει και παρουσιάζει δικές της παραγωγές. Παραστάσεις που δίνουν τη δυνατότητα σε νέους σκηνοθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και στα μέλη της ομάδας να συμμετάσχουν στις παραγωγές.

 

Οργάνωση ραδιοφωνικών παραγωγών

Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» οργανώνει και παρουσιάζει θεατρικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στην οργάνωση και την παραγωγή των εκπομπών.

 

Διαλέξεις και σεμινάρια (άνθρωποι του θεάτρου, καλεσμένοι της ομάδας διδάσκουν θέατρο)

Σ’ αυτό το εξάμηνο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει:

  1. 1.Το παιδικό θέατρο – από τη συγγραφή στη σκηνή με την Στέλλα Μιχαιλίδου / 1 Νοεμβρίου
  2. 2.Θεατρικό Παιχνίδι Ι με την Ιωάννα Μαμακούκα / 4 & 5 Νοεμβρίου
  3. 3.Κατασκευής και δραματοποίησης μάσκας για ενηλίκους με την Φιλιώ Δαργενίδου / 19 & 20 Νοεμβρίου
  4. 4.Θεατρικό Παιχνίδι ΙΙ με την Ιωάννα Μαμακούκα / 17 Δεκέμβριου
  5. 5.Σκηνοθετώντας αρχαία τραγωδία με τον Δαμιανό Κωνσταντινίδη / 18 Δεκέμβριου

 

Ακόμη…

Το θέατρο στον κινηματογράφο

Σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη, οργανώνει και προβάλει κινηματογραφημένες θεατρικές παραστάσεις και αφιερώματα σε μεγάλους θεατρικούς δημιουργούς.

 

Παραστάσεις

 

Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ. στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ

«Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε»

Παραμύθι από την ομάδα “Angelus Novus” σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, σκηνικά Απόστολου Αποστολίδη και ερμηνεία από τη Γιάννα Μαμακούκα.

Ελληνικά λαϊκά παραμύθια δοσμένα με θεατρικές τεχνικές: μιμικής, clown, σωματικής έκφρασης, κουκλοθέατρου συνδυασμένες με την αφήγηση.

Πηροφορίες : ΦΕΞ – τηλ. 25410 2542144

 

 

Σάββατο 17 – Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου

«ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΞΕΝΟΝ» – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Η Angelus Novus παρουσιάζει μια παράσταση δραματοποιημένης αφήγησης για παιδιά και μεγάλους .

Κάτω από τον τίτλο «ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΞΕΝΟΝ» στεγάζονται δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: το “Άνθος του γιαλού” και η “Ντελησυφέρω”, που εκτυλίσσονται στη Σκιάθο τις μέρες των Χριστουγέννων

Ο Παπαδιαμάντης σαν σκηνοθέτης παλιάς καλής ελληνικής ταινίας στρέφει το βλέμμα-φακό του στα στιγμιότυπα εκείνα της μνήμης του που με σπαρταριστό χιούμορ και αλήθεια ζωντανεύουν το μυστήριο των ανθρώπινων χαρακτήρων και σχέσεων. Το θείο γίνεται απτό, μοσχοβολάει “άνθρωπο”, όπως οι “λοκμάδες” που γεύονται στο αυτοσχέδιο χριστουγεννιάτικο γεύμα μικροί και μεγάλοι. Στην “Ντελησυφέρω”, η παραστατικότητα της αφήγησης με τις εναλλασσόμενες επί σκηνής δράσεις των διαφορετικών προσώπων, οι ζωντανοί διάλογοι, τα σχόλια του συγγραφέα, είναι ένας λόγος που δονείται και μας δονεί θυμίζοντάς μας ότι η ελληνική γλώσσα είναι…μυστήριον ξένον.

Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης   – Ερμηνεία:   Ιωάννα Μαμακούκα   – Διάρκεια Παράστασης: 45’

 

Πληροφορίες – Συμμετοχές

Θέατρο……………………. : Πασχάλης Ξανθόπουλος 2541025421

Θέατρο – εκπαιδευτικό Δράμα….: Δαμιανάκη Λία 6932451755

Θέατρο «οδός ονείρων» ……………..: Ελένη Τσιάνη 6972240701

 

Σχετικά με το Θεατρικό Εργαστήρι της ΦΕΞ

Το Θεατρικό Εργαστήρι ιδρύθηκε το 1975.

Οργάνωσε μαθήματα θεατρικής παιδείας και παρουσίασε παραστάσεις στην πόλη και τα χωριά του Ν. Ξάνθης.

Το 1995 με την επωνυμία “Οδός Ονείρων” ξεκίνησε ένα δεύτερο κύκλο θεατρικών δραστηριοτήτων. Στόχος η προσπάθεια των μελών του να γνωρίσουν από κοντά τον ονειρικό κόσμο του θεάτρου και να ελκύσουν και άλλους σ’ αυτόν.

Έτσι, κάθε χρόνο οργανώνει θεατρικές παραστάσεις, όπου παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων (δύο ή τρεις κάθε χρόνο, ανάλογα με το είδος του μελετούμενου έργου).

Επιπλέον, διοργανώνει σεμινάρια, που αφορούν θέματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας, ιστορίας θεάτρου, χρήσης μεθόδων υποκριτικής στην εκπαίδευση κλπ. και συμμετέχει σε λογοτεχνικές βραδιές και παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων παρουσιάζοντας δραματοποιημένα αποσπάσματα των παρουσιαζομένων κειμένων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr