pasxalino_trapezi_310310

Οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για το Πάσχα

14 Απριλίου 201118:34

pasxalino_trapezi_310310Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ,  ενόψει των εορτών  του Πάσχα και την αυξημένη ζήτηση και κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες αυτές , ενημερώνει τους καταναλωτές  για τα εξής:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα παραπροϊόντα του.:

1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής(υγεία των ζώων στα εκτροφεία , προστασία των ζώων  κατά την  μεταφορά και  την σφαγή  τους, κρεοσκοπικός έλεγχος κλπ)

2.  Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , όπου οι επίσημοι κτηνίατροι διενεργούν έλεγχους   προ της σφαγής, κατά την  διαδικασίας της  σφαγής και κρεοσκοπικό έλεγχο του παραγόμενου κρέατος.

3. Όλα τα σφάγια πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (σφραγίδα) ωοειδούς σχήματος πλάτους 6,5 cm και ύψους 4,5 cm και χρώματος λαμπρού κυανού (Ε 133) για τα εντός Ευρωπαϊκής Κοινότητας και καστανού (Ε 155) για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες.

4. Επίσης πρέπει να φέρουν επισήμανση της χώρας προέλευσης των ζώων με σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος ( π.χ. ΕΛΛΑΔΑ , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ , ΡΟΥΜΑΝΙΑ κ.λ.π.) και επισήμανση ως προς το είδος του σφάγιου ( π.χ. ΑΜΝΟΣ , ΕΡΙΦΙΟ κ.λ.π.).

  1. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας.
  2. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία του κρέατος τους.
  3. Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών ως προς την πώληση παραπροϊόντων σφάγιων (έντερα, συκωταριές) τα οποία θα πρέπει, εάν είναι νωπά,  είτε να συνοδεύουν τα σφάγια είτε να εκτίθενται προς πώληση νωπά συσκευασμένα ή μη.
  4. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται και να προσφέρονται στον καταναλωτή κατεψυγμένα, ενώ απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά. Επίσης όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν ενδείξεις στην συσκευασίας     (ημερομηνία παραγωγής , λήξης , επωνυμία παρασκευάστριας εταιρείας και σήμανση αναγνώρισης – σφραγίδα της εγκατάστασης παραγωγής τους ωοειδούς σχήματος).

Β.  Όσον αφορά τα αυγά:

  1. Όλα τα αυγά προς πώληση που διατίθενται στο εμπόριο θα πρέπει να φέρουν σήμανση με τον κωδικό του παραγωγού στην επιφάνειά τους. Ο κωδικός αριθμός αποτελείται από έναν αριθμό χαρακτηριστικού του τρόπου εκτροφής ,  τα γράμματα EL  , τον κωδικό του νομού , και τον αύξων αριθμό του παραγωγού (π.χ. 3 EL 72041)
  2. Τα αυγά πρέπει  να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στην συσκευασία.
  3. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές του Νομού , στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού, ενώ ειδικά για παραγωγούς με περισσότερες των 50 ωοτόκων ορνίθων να υπάρχει και σήμανση με των κωδικό του παραγωγού.

Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας καθορίζεται στις 28 ημέρες , ενώ αυτά πρέπει να παραδίδονται στον καταναλωτή εντός 21 ημερών το πολύ από την ωοτοκία.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr