Όχι στις διατάξεις υπέρ του καρτέλ των εργολάβων από το ΤΕΕ Θράκης

6 Αυγούστου 201419:22

Σε ανακοινωσή του το ΤΕΕ Θράκης αναφέρει:

Το ΤΕΕ Θράκης με έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώνει για μία φορά ακόμη να συνεχίζεται το «θέατρο του παραλόγου» με τις ακατανόητες νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, αποσπασματικά και χωρίς διάλογο και οι οποίες αφορούν στην «αλλαγή» του Θεσμικού Πλαισίου που αφορά στην Μελέτη και Κατασκευή των Δημοσίων Έργων.

  • Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια όπως αυτή που καταργεί τα κατώτερα και ανώτερα όρια συμμετοχής σε διαγωνισμούς και η οποία οδηγεί στην κατάργηση των Μητρώων Μελετητών και Κατασκευαστών Δημοσίων Έργων (το μοναδικό σύστημα πιστοποίησης των παρεχόντων υπηρεσιών που διαθέτει η χώρα).
  • Νομοθετική εισαγωγή σε άσχετο νομοσχέδιο ειδικού κεφαλαίου μεγέθους 200 σελίδων που αφορά στο τρόπο παραγωγής Δημοσίων Έργων με την ψευδεπίγραφη αιτιολόγηση της προσαρμογής στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, προσαρμογή που στα περισσότερα σημεία έχει ήδη γίνει με Προεδρικά Διατάγματα,

Αποτελούν ενέργειες οι οποίες εκτός της διάλυσης του τεχνικού δυναμικού της χώρας γεννούν σημαντικότατα ερωτήματα καθώς ενσωματώνουν Οδηγίες της Ε.Ε. οι οποίες έχουν ήδη αντικατασταθεί.

Το ΤΕΕ Θράκης αδυνατεί να κατανοήσει ποια ανάγκη εξυπηρετεί η θεσμοθέτηση μέτρων που έχουν οδηγήσει όλη την Ευρώπη σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις με την μείωση του ανταγωνισμού λόγω της διάλυσης του μικρομεσαίου δυναμικού.

Το ΤΕΕ Θράκης αδυνατεί να κατανοήσει ποια ανάγκη εξυπηρετεί η θεσμοθέτηση μέτρων που η ίδια Ε.Ε. έχει αποσύρει από τις 15-01-2014 επί προεδρίας του κου Χατζηδάκη.

Το ΤΕΕ Θράκης αδυνατεί να κατανοήσει τις σκοπιμότητες τέτοιων μέτρων, επειδή θεωρεί ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται μετά από ορθολογική σκέψη.

Το ΤΕΕ-Θράκης αδυνατεί να κατανοήσει την απραξία και την απάθεια που επιδεικνύουν Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, στην νέα επίθεση διάλυσης της μικρομεσαίας τεχνικής επιχείρησης, την «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» όπως διακηρύσσουν, παραδίδοντας με την στάση τους το σύνολο των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ στις ελάχιστες μεγάλες Εταιρείες της Χώρας.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΤΕΕ-Θράκης:

  • Καλεί την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να προχωρήσει σε άμεσο διάλογο με το ΤΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την διάσωση του μικρομεσαίου τεχνικού δυναμικού της Χώρας.
  • Παράλληλα επεξεργάζεται προτάσεις με στόχο την διαφύλαξη του τοπικού τεχνικού δυναμικού καθώς η διάλυση που επιχειρείται, θα συμβάλλει περαιτέρω στην υπανάπτυξη της Περιφέρειας μας.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr