Ο TAP ζητά διαβούλευση αλλά η Καβάλα δεν πρέπει να πέσει τώρα στην παγίδα

24 Φεβρουαρίου 201800:21

Αφού ο TAP πήρε την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα (EBRD) χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις (Καθεστώς Αζέρων, Ανταποδοτικά και Περιβαντολλογικά) με ανακοίνωση της Κοινοπραξίας καλεί τους κατοίκους του νομού σε διαβούλευση. Απαλλαγμένη η Κοινοπραξία από το άγχος της χρηματοδότησης, θα θελήσει να κάτσει στο τραπέζι κάνοντας μικρούς συμβιβασμούς όπου στο τέλος θα είναι και κάθετη σε αυτούς.

Την ευθύνη αν τελικά η Καβάλα υποκύψει δεν θα την έχουν οι πολίτες του νομού αλλά η Δήμαρχος της Καβάλας και οι βουλευτές. Η υποχώρηση -ειδικά της κ.Τσανάκας – της τοπικής αυτοδιοίκησης και των βουλευτών θα καθαρή εγκατάλειψη των πολιτών και των αιτημάτων τους. 

Ξεσηκώνονται οι εργαζόμενοι της Kavalaoil

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο για την Κοινοπραξία με τους εργαζόμενους στην Kavala Oil να εκδίδουν σκληρή ανακοίνωση:

 «Τα χρόνια περνούν και ο T.A.P. μπορεί να αλλάζει διοικήσεις, αλλά η αδιάλλακτη στάση του, πάνω στην όδευση παραμένει. Μπορεί ο ∆ήμος, ο Αγροτικός Σύλλογος και συνολικά η τοπική κοινωνία, να ξεκαθαρίζει το «ναι» στη διέλευση, αλλά εκεί που ενοχλεί και ζημιώνει λιγότερο την τοπική οικονομία. Ο T.A.P. επιμένει να περάσει εκεί που καταστρέφει γόνιμη γη, χωρίς κυριολεκτικά να «του καίγεται καρφί», που λέει και ο λαός μας.

Η Καβάλα ήταν και συνεχίζει να είναι ένας φιλόξενος τόπος για κάθε επένδυση, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να δεχθεί την αδιάλλακτη στάση κανενός, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται. Απέναντι σ’ αυτή την ανάλγητη-αδιάλλακτη στάση του T.A.P., καλούμε κάθε τοπικό σύλλογο και φορέα, να συμπαρασταθούν στον αγώνα αλλαγής όδευσης του αγωγού, που δίνει, χρόνια τώρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας. Στην αυθαιρεσία του καθενός, η τοπική κοινωνία είναι απέναντι με κάθε μέσο.

Καλούμε τον T.A.P. να σεβαστεί την κάθε ιδιοκτησία και να περάσει ειρηνικά από τα χώματα της περιοχής μας, γιατί διαφορετικά, θα μας βρει όλους απέναντί του στα χωράφια».

Θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα;

Οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα και δικαιώθηκαν και σε αυτόν τον αγώνα είχαν την συμπαράσταση όλων των κατοίκων το νομού. Επομένως η αντίδραση τους είναι συμβολική αφού έχουν αποδείξει ότι με αγώνες τα καταφέρνεις πολλά

Η ανακοίνωση της Κοινοπραξίας: (είχαν προηγηθεί δελτία τύπου σε κεντρικά ΜΜΕ που αναφερόταν στην προσφορά του TAP)

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ο ΤΑΡ έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί σχετικά με την εγκεκριμένη όδευση του αγωγού στη θέση Τενάγη Φιλίππων Καβάλας και τις σύννομες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, το ελληνικό γραφείο του ΤΑΡ απέστειλε πρόσκληση διεξαγωγής συν-διαμεσολάβησης προς τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας και τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Καβάλας.

Ο ΤΑΡ προτείνει τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης, όπως προβλέπεται από το νόμο, με τη συμβολή ανεξάρτητων, διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών που θα αναλάβουν να διεξαγάγουν τη διαδικασία για να βοηθήσουν τα δύο μέρη να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, ώστε να επιτραπεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Η διαμεσολάβηση αποτελεί μια σύντομη και απλή διαδικασία, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε παρόμοιες περιπτώσεις, στην οποία κάθε μέρος καλείται να παρουσιάσει τη θέση του.

Ο TAP έχει οργανώσει πληθώρα συναντήσεων με φορείς των Τεναγών, τόσο κατά τη φάση διαβούλευσης της ΜΠΚΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων), όσο και κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο κατά τους τελευταίους 5 μήνες ο ΤΑΡ έχει συμμετάσχει ενεργά σε περισσότερες από 130 συναντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα με φορείς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Συνολικά, τα έργα κατασκευής κατά μήκος της όδευσης του ΤΑΡ προχωρούν κανονικά, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τα 2/3 της κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων και 40 χλμ από τα 51 χλμ που διέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Συγκεκριμένα, έχει διανοιχθεί η Ζώνη Εργασίας σε περισσότερα από 530 από τα συνολικά 550 χλμ που είναι η συνολική όδευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους. Παράλληλα, περισσότερα από 280 χλμ γης βρίσκονται στη φάση της σταδιακής αποκατάστασης, ενώ έχουν υπογραφεί τα πρώτα Πρωτόκολλα Εξόδου που σηματοδοτούν την επιστροφή της γης στους ιδιοκτήτες και χρήστες της για την επανέναρξη των αγροτικών τους εργασιών.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr