Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών

2 Δεκεμβρίου 201412:18

Πτυχές του δαιδαλώδους κόσμου των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και η δύσκολη σχέση και διαρκής αναζήτηση διασφάλισης ότι η δραστηριότητά τους δεν θα θίξει τη λειτουργία της Δημοκρατίας, ανιχνεύθηκαν χθες κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη «Μυστική Δράση, Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Ελλάδα». Ο συγγραφέας του βιβλίου άντλησε στοιχεία, πέραν της έρευνας, και από την προσωπική του εμπειρία, τόσο ως διοικητής της ΕΥΠ κατά την περίοδο 1999 – 2004 (την περίοδο εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και σχεδιασμού και εφαρμογής των μέτρων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων) όσο και ως χειριστής ευαίσθητων πληροφοριών κατά τη θητεία του σε θέσεις ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τον κ. Αποστολίδη «εξέχουσα προσωπικότητα της διπλωματικής υπηρεσίας, με συνθετική ικανότητα, βάθος στη σκέψη, επαγγελματισμό, ετοιμότητα και εντιμότητα», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα κατά την ομιλία του στη σημασία όχι μόνο της κτήσης πληροφοριών, αλλά και της σύνθεσής τους, προκειμένου να αξιοποιηθούν σωστά. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε, επίσης, την «πολύ λεπτή ισορροπία» στη σχέση «ασφάλειας και δημοκρατίας» για να τονίσει ότι «σε ένα κράτος δικαίου, δεν μπορούν να υπάρχουν ανεξέλεγκτες περιοχές».

Ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής αναφέρθηκε στις οργανωτικές και στελεχικές αδυναμίες στην ΚΥΠ, η οποία, όπως είπε, βρισκόταν υπό στρατιωτική και αστυνομική επίβλεψη και παραδοσιακά ήταν «φίλα προσκείμενη στην εκάστοτε κυβέρνηση», με τον ρόλο της να διογκώνεται «σε περιόδους ανασφαλών και αυταρχικών ηγετών».

Ανασυγκρότηση

Τον ιδιαίτερο ρόλο της ΚΥΠ στη διαμόρφωση και παγίωση του κλίματος που οδήγησε στην εδραίωση του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών το 1967 και στις πληροφορίες που παρείχε το 1974 για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο ανέλυσε ο δημοσιογράφος, διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη μιας προσεκτικής ανασυγκρότησης της υπηρεσίας.

Αναδρομή στις περιόδους όπου «το άκουσμα της ΚΥΠ προκαλούσε φόβο και αποστροφή» έκανε ο δημοσιογράφος Κώστας Καρτάλης, τονίζοντας ότι το βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετικά τεκμηριωμένη καταγραφή, σε συναρπαστική γραφή, που παρακολουθεί μια δαιδαλώδη ιστορική διαδρομή.

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr