Ο Playmobil αστροναύτης Μανούσος από τα Χανιά ταξιδεύει στο διάστημα

26 Δεκεμβρίου 201819:34

Τον λένε Μανούσο, είναι βέρος Κρητικός, όµως αντί για βράκα και στιβάνια κυκλοφορεί µε… στολή αστροναύτη. Στις 17 Οκτωβρίου, µε τις ευχές ενός ολόκληρου νησιού να τον συνοδεύουν, ο µικροσκοπικός ταξιδευτής, έπειτα από µια δοκιµαστική πτήση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, έφτασε µε το σκάφος του µέχρι τη στρατόσφαιρα και επέστρεψε σώος.

Σύµβολο µιας φιλόδοξης προσπάθειας για την προώθηση της καινοτοµίας και της επιχειρηµατικότητας των νέων στη χώρα, το… Ρlaymobil µε το χαρακτηριστικό µουστάκι (!) ετοιµάζεται πυρετωδώς για την πρώτη επίσηµη αποστολή του µέσα στο πρώτο δεκαπενθήµερο του ∆εκεµβρίου, ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες και το «πράσινο φως» από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Μπερδευτήκατε; Ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή. Ο «Κρητικός αστροναύτης» (Cretan astronaut), όπως ονοµάζεται το φιλόδοξο εγχείρηµα, είναι µια ιδέα επτά νέων ανθρώπων µε έδρα την Κρήτη (φοιτητών και αποφοίτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και άλλων πανεπιστηµίων της Ελλάδας), που πριν από έναν χρόνο περίπου αποφάσισαν να κάνουν… τα αδύνατα δυνατά, να τολµήσουν δηλαδή να πραγµατοποιήσουν την πρώτη διαστηµική αποστολή. 

Στόχος τους να συστήσουν τις τεχνολογίες αεροδιαστηµικής στο ευρύ κοινό, να καινοτοµήσουν, αλλά και να τοποθετήσουν την Κρήτη στον παγκόσµιο χάρτη της έρευνας και τεχνολογίας, αποδεικνύοντας παράλληλα στην πράξη πως το κόστος τέτοιων αποστολών µπορεί να µειωθεί. Η ιδέα τους υποστηρίζεται εξαρχής από το Youth Entrepreneurship Club (Λέσχη Νεανικής Επιχειρηµατικότητας), έναν µη κερδοσκοπικό, Μη Κυβερνητικό Οργανισµό, µε έδρα τα Χανιά, που θέλει να αναδείξει ευκαιρίες για τους νέους στη χώρα και να αντιστρέψει την απαισιοδοξία και τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain), που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης. Ιδρύθηκε το 2012, αριθµεί περισσότερους από 100 εθελοντές και µέσω των 30 δράσεών του έχει άµεσο αντίκτυπο σε 3.000 άτοµα. Η ιδέα ξεκίνησε όταν ένα από τα µέλη της οµάδας οραµατίστηκε ένα ταξίδι στη στρατόσφαιρα, το δεύτερο από την επιφάνεια της Γης στρώµα της ατµόσφαιρας, µε ένα επαναχρησιµοποιούµενο σκάφος, που θα κατασκευαζόταν από την αρχή. Ετσι κι έγινε.

Ο «Μανούσος», µε τη βοήθεια ενός µετεωρολογικού µπαλονιού γεµισµένου µε ήλιον, εκτοξεύθηκε στα 23,5 χλµ., αντιµετώπισε θερµοκρασίες που έφθαναν τους -40 βαθµούς Κελσίου και το ταξίδι του καταγράφηκε µε µια κάµερα 360 µοιρών. Στα 117 λεπτά που διήρκεσε η πτήση, η πορεία του σκάφους αναλυόταν σε πραγµατικό χρόνο µε τη χρήση έξυπνων αλγορίθµων, ενώ αυτό πραγµατοποιούσε µετεωρολογικές µετρήσεις. «Στην αρχή ήταν µια τρελή ιδέα, στην οποία κανείς δεν πίστεψε, αλλά στη συνέχεια µε σκληρή δουλειά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και κάπως έτσι γεννήθηκε ο πρώτος Κρητικός αστροναύτης. Η ανταπόκριση του κόσµου ήταν πολύ θετική από την αρχή και αυτό φάνηκε και µέσω της crowdfunding καµπάνιας που τρέξαµε, που στην ουσία είναι χρηµατοδότηση από τον κόσµο», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η Ολυµπία Κόκκα απόφοιτη της Σχολής Οικονοµικών Επιστηµών του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και ένα από τα µέλη της οµάδας. Το όνοµα «Μανούσος», µας εξηγεί, προέκυψε από ψηφοφορία στο Facebook, το αποφάσισε δηλαδή ο κόσµος και ενώ «κονταροχτυπήθηκε» µε το δεύτερο επικρατέστερο, το εξίσου δηµοφιλές στην Κρήτη «Σήφης».

Η αεροδιαστηµική είναι ένας κλάδος που αναµένεται να έχει µεγάλη ανάπτυξη τα επόµενα χρόνια. Η µεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτόν είναι πώς θα καταφέρουν να µειώσουν το κόστος, άρα πώς θα επαναχρησιµοποιήσουν τα υλικά των αποστολών. «Αυτό θέλουµε να καταφέρουµε και εµείς µε τις πτήσεις αυτές που κάνουµε», µας εξηγεί ο Θάνος Παράσχος, υπεύθυνος του εγχειρήµατος. «Θέλουµε επίσης να αυξήσουµε την ευαισθητοποίηση µέσω διαφόρων ενεργειών, όπως οµιλίες σε σχολεία και άλλα ιδρύµατα, προκειµένου να δείξουµε και να εµπνεύσουµε µια διαφορετική Ελλάδα, µια χώρα που µπορεί να δηµιουργήσει ευκαιρίες και βλέπει σε έναν παγκόσµιο χώρο». Η πτήση του ∆εκεµβρίου δεν θα σηµάνει το τέλος της αποστολής για τον «Μανούσο». Ο απώτερος στόχος όλων, σύµφωνα µε τα µέλη της οµάδας, είναι να δηµιουργηθεί ένα εργαστήριο, σε συνεργασία µε το Youth Entrepreneurship Club, όπου νέοι επιστήµονες θα µπορούν να πειραµατιστούν και να καινοτοµούν στη σηµερινή Ελλάδα.

Πηγή:parapolitika.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr