Ο πιο ακριβός ισπανικός πίνακας είναι φτιαγμένος από Ελληνα ζωγράφο

5 Ιουλίου 201302:00

Από το βράδυ της Τετάρτης ο τίτλος της πιο ακριβής ισπανικής ελαιογραφίας άλλαξε κάτοχο. Δεν ανήκει πια στον Βελάσκεθ, αλλά σε έναν μεγάλο Ελληνα ζωγράφο.

Σε δημοπρασία που έγινε στο Λονδίνο ο πίνακας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου «Ο Αγιος Δομήνικος προσευχόμενος» πωλήθηκε έναντι 10,7 εκατ. ευρώ.

Το προηγούμενο ρεκόρ, όπως είπαμε το κατείχε ο Βελάσκεθ από το 2007 όταν έργο του είχε πιάσει 12 εκατ. ευρώ, ποσό που με τα σημερινά δεδομένα προσαρμόζεται στα 9,6 εκατ. ευρώ. «Αυτό δεν σημαίνει πως τα έργα του Ελ Γκρέκο έχουν μεγαλύτερη αξία από του Βελάσκεθ», λένε οι ειδικοί, αλλά «όλα εξαρτώνται από το πλαίσιο δημοπρασίας».

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο περί το 1600 θεωρείται ως «ένα από τα καλύτερα πορτρέτα αγίων που συνδυάζει φαντασία και τεχνική» και αποτελεί πλέον τον ακριβότερο πίνακα της περιόδου 15ου- 18ου αιώνα. Το έργο ανήκε σε ιδιωτική συλλογή και τα χρήματα από την πώλησή του θα διατεθούν για τους σκοπούς της γερμανικής επιτροπής της UNICEF.

Πηγή:  iefimerida.gr 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr