Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Β. Κορέα να αφήσει ελεύθερο έναν Αμερικανό βετεράνο του πολέμου της Κορέας

2 Δεκεμβρίου 201312:30

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Σάββατο τη Βόρεια Κορέα να απελευθερώσει έναν ηλικιωμένο αμερικανό βετεράνο του στρατού τον οποίο κρατά από τον περασμένο μήνα και τον οποίο η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί ότι σκότωσε αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας πριν από 60 χρόνια.

Αξιωματούχοι της σουηδικής πρεσβείας επισκέφθηκαν το Σάββατο τον Μέριλ Νιούμαν, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – είναι η πρώτη φορά που δίνεται άδεια σε δυτικούς διπλωμάτες να τον επισκεφθούν μετά τη σύλληψή του.
Ο Νιούμαν, ένας 85χρονος πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, συνελήφθη στο τέλος ενός ταξιδιού στη Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον και η Πιονγκγιάνγκ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

“Στις 30 Νοεμβρίου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας επέτρεψε στην πρεσβεία της Σουηδίας, προστατευόμενη δύναμη για θέματα που αφορούν πολίτες των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, προξενική πρόσβαση στον πολίτη των ΗΠΑ Μέριλ Νιούμαν”, ανέφερε σε μια δήλωση αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας και της κατάστασης της υγείας του κ. Νιούμαν, καλούμε τη DPRK να απελευθερώσει τον κ. Νιούμαν έτσι ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του και να είναι και πάλι με την οικογένειά του”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης για την απελευθέρωση του Νιούμαν με μια σύντομη δήλωση.
Νωρίτερα το Σάββατο, η Βόρεια Κορέα είχε χαρακτηρίσει τον Νιούμαν εγκληματία, δείχνοντας ένα βίντεο στο οποίο κάνει μια πλήρη ομολογία και ζητά συγγνώμη σαν να συνεχιζόταν ο πόλεμος της Κορέας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε πως ο Νιούμαν ήταν ο εγκέφαλος μυστικών επιχειρήσεων και πως ομολόγησε ότι είναι “ένοχος για να έναν μακρύ κατάλογο ανεξίτηλων εγκλημάτων εναντίον της κυβέρνησης της DPRK και του κορεατικού λαού”.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις αναφορές ότι ο Νιούμαν ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν έχει άλλες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους της κράτησής του.
Στο “μπαλωμένο” βίντεο, ο Νιούμαν εμφανίζεται ήρεμος να διαβάζει δυνατά από μια χειρόγραφη δήλωση με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2013 σε ένα δωμάτιο με ξύλινη επένδυση. Στο τέλος σκύβει και βάζει το δακτυλικό του αποτύπωμα στο έγγραφο.

“Αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορώ να συγχωρεθώ για τις επιθετικές (προσβολές) αλλά ζητώ γονυκλινής συγγνώμη απολογούμενος ειλικρινά για τις επιθετικές (προσβολές) προς την κυβέρνηση της DPRK και τον κορεατικό λαό και θέλω μην με τιμωρήσετε (δεν θέλω να τιμωρηθώ)”, φέρεται από το KCNA να λέει ο Νιούμαν, που πάσχει από διαταραχή καρδιακού ρυθμού.

Ένα από τα πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου, η Βόρεια Κορέα καλλιεργεί τις αναμνήσεις από τον πόλεμο του 1950-1953 με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ για να εκτρέψει την προσοχή του εξαθλιωμένου λαού της και να διατηρήσει την εξουσία της οικογένειας του ιδρυτή Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ο εγγονός του, Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ο σημερινός ηγέτης της Βόρειας Κορέας.
Τυπικά παραμένει σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ, γιατί η σύγκρουση του 1950-1953 τελείωσε χωρίς να συναφθεί εκεχειρία ούτε συνθήκη ειρήνης.

Ο Νιούμαν, ο οποίος ζει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, συνελήφθη σε αεροπλάνο της Air Koryo στη Βόρεια Κορέα μερικά λεπτά πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για το Πεκίνο στις 26 Οκτωβρίου.
Η σύζυγός του, Λι Νιούμαν, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο CNN πως ο σύζυγός της είχε πάει στη Βόρεια Κορέα για “να δώσει ένα τέλος” στην περίοδο που πέρασε εκεί όταν υπηρετούσε στο στρατό των ΗΠΑ. Ήταν “ένα σημαντικό μέρος της ζωής του”, είπε.

Σε μια ξεχωριστή αναφορά, το KCNA μετέδωσε πως ο Νιούμαν εργάστηκε ως “σύμβουλος” σε ένα αντάρτικο σύνταγμα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας ως “μέρος του Γραφείου Πληροφοριών της Διοίκησης των Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή”.

“Είναι εγκληματίας καθώς ήταν ο εγκέφαλος κατασκοπευτικών και ανατρεπτικών δραστηριοτήτων εναντίον της DPRK και στο πλαίσιο αυτό ενεπλάκη στις δολοφονίες στρατιωτών του Λαϊκού Στρατού της Κορέας και αθώων πολιτών”, ανέφερε το KCNA.

Ο Νιούμαν, στη δήλωσή του που μετέδωσε το KCNA, ανέφερε πως εκπαίδευσε πολλούς άνδρες σε ανταρτοπόλεμο εναντίον του Βορρά, μεταξύ άλλων και στο πώς να υπονομεύουν γραμμές μεταφορών και επικοινωνιών και να διασπούν τον εφοδιασμό με πολεμοφόδια.

“Στη διαδικασία των επακόλουθων εργασιών που έδωσα ο ίδιος, πιστεύω πως θα σκότωναν περισσότερους αθώους ανθρώπους”, ανέφερε στη δήλωση ο Νιούμαν.

Δημόσια έγγραφα στη Νότια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πως αξιωματικοί των ΗΠΑ εργάζονταν ως σύμβουλοι σε αντάρτικες αντικομμουνιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Στη σύγκρουση μάχονταν ο κομμουνιστικός Βορράς, υποστηριζόμενος από την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση, απέναντι στον δημοκρατικό Νότο, υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αξιωματικοί αυτοί εκπαίδευαν κορεατικές αντικομμουνιστικές αντάρτικες μονάδες για να εξαπολύουν επιθέσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Ο Νιούμαν ανήκε στη μονάδα υπ΄αριθμόν 8240, με το παρατσούκλι “Λευκές Τίγρεις”, δήλωσαν αντάρτες που τους είχε εκπαιδεύσει.
“Συνεργαζόμαστε και βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον και πολεμούσαμε”, δήλωσε ο Κιμ Χάιεον, που ζει νότια της Σεούλ, σε μια συνέντευξη στο Ρόιτερς. Ο Κιμ παρέμεινε σε επαφή με τον Νιούμαν μετά τον πόλεμο και τον επισκέφθηκε με την οικογένειά του το 2004.

“Στο παρελθόν δεν μπορούσαμε ούτε καν να μιλήσουμε (για τις δραστηριότητές μας)”, δήλωσε ο Κιμ, που υπηρέτησε ως μέλος του επιτελείου στο Σύνταγμα Κιούολ των ανταρτών, αναφερόμενος στις μυστικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε υπό την επίβλεψη του Νιούμαν.

Η Βόρεια Κορέα κρατά επίσης έναν άλλο Αμερικανό, τον χριστιανό ιεραπόστολο Κένεθ Μπάε, κορεατικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι και καταδικάστηκε τον Μάιο σε καταναγκαστικά έργα για δεκαπέντε χρόνια με την κατηγορία της διάπραξης εχθρικών προς το κράτος ενεργειών. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε επίσης το Σάββατο ανησυχία για τον Μπάε και ανανέωσε την έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr