Ο Γιάννης Δελής του ΚΚΕ, για τον Έβρο & το μεταναστευτικό, τις ΗΠΑ και τον COVID-19 στην Κατερίνα Καλεντερίδου

9 Μαρτίου 202009:03

Στον Έβρο περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος. 

Με αφορμή την παρουσία του Γιάννη Δελή στον Έβρο, η Κατερίνα Καλεντερίδου, συναντήθηκε μαζί του και συνομίλησαν αναφορικά με τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, την ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη αλλά και το θέμα του COVID-19.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βουλευτή ΚΚΕ, Γιάννη Δελή στο www.evrospress.gr.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε, από την περιοδεία σας στον Έβρο, αναφορικά με τη δοκιμασία που περνά η χώρα μας αυτές τις μέρες, αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. 

Γιάννης Δελής: “Αυτό που επικρατεί,  είναι μία μεγάλη δυσκολία και ταλαιπωρία βεβαίως για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι γίνονται πιόνια –  όργανα  στα χέρια του προέδρου Ερντογάν,  προκειμένου να εκβιάζει να πιέζει και να απαιτεί από τους Ευρωπαίους συμμάχους την υποστήριξή τους τόσο την οικονομική όσο κυρίως την πολιτική για την εισβολή που έχει κάνει στη Συρία γιατί πρόκειται για εισβολή. Οι πρόσφυγες όμως αυτοί, κα. Καλεντερίδου και οι μετανάστες, γιατί εμείς δε μπαίνουμε καθόλου στη λογική να τους διαχωρίσουμε, ο κοινός τους παρονομαστής είναι η λέξη άνθρωποι, αυτοί δεν έπεσαν από τον ουρανό είναι δημιούργημα πολέμων και επεμβάσεων,  μεγάλων δυνάμεων,  ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως τις λέμε εμείς για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ,  Ηνωμένες Πολιτείες, ΝΑΤΟ,  Ευρωπαϊκή Ένωση,  που δημιουργούν αυτά τα καραβάνια των ξεριζωμένων και των δυστυχισμένων ανθρώπων. Οι ίδιοι είναι πάλι, που με τις πολιτικές τους, με τις Συνθήκες τους, όπως του Δουβλίνου, της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, εγκλωβίζουν αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους, τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όσο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συνεπώς, εάν αυτή είναι η πραγματική εικόνα, η συνολική εικόνα και μεις επιμένουμε να βλέπουμε όλη την εικόνα, τότε η λύση και η διέξοδος από αυτό το ζήτημα δε μπορεί να είναι άλλη από την αμφισβήτηση, των συνθηκών της ΕΕ, του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης, και βεβαίως η πάλη όλων των ανθρώπων, όλων των λαών της περιοχής ενάντια στους ιμπεριαλιστές που υποδαυλίζουν πολέμους και επεμβάσεις. Για να μιλήσουμε πρακτικά, έχουμε καλέσει με ανακοίνωση του κόμματός μας τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και την ΕΕ, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, και μπορούν να το κάνουν, τόσο για αναλάβουν τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ασύλου όσο και να αναλάβουν τη μετακίνηση – μεταφορά αυτών ανθρώπων στις χώρες προορισμού. Για να μη ξεχνάμε πως ζούμε στον 21ο αιώνα και να μη γυρίσουμε στον μεσαίωνα. Δεν είναι εχθρός του Ελληνικού λαού οι άνθρωποι αυτοί οι ξεριζωμένοι, δεν είναι σε καμία περίπτωση και όσοι προσπαθούν να τους εμφανίζουν σαν εχθρό, ουσιαστικά αυτοί είναι που θέλουν να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο της κατάστασης.

Θα πρέπει, να μη διαιωνίζεται και να μην αναπαράγεται το πρόβλημα, γιατί εδώ και 5-6 χρόνια αυτό γίνεται. Θα πρέπει να κοντράρεις αυτή την πολιτική της ΕΕ, η οποία θέλει τη χώρα μας σαν την πίσω αυλή της Ευρώπης, που πετάμε τα σκουπίδια για να μη τα βλέπουν οι γείτονες μπροστά, να είμαστε δηλαδή η αποθήκη της Ευρώπης. Τόσο η ενδοχώρα, όσο τα νησιά και τα σύνορά μας να είναι φυλακές για αυτούς τους ανθρώπους και το λέω γιατί η Μυτιλήνη έτσι είναι πια. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Το θέμα εκτός από πολιτική έχει και ανθρωπιστική πλευρά, την οποία δε πρέπει να ξεχνάμε και βεβαίως δε πρέπει να ξεχνάμε την αιτία αυτού του ζητήματος. Θα πρέπει κάποια στιγμή η χώρα μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να διεκδικήσει αυτά τα πράγματα και από την Ε.Ε., δεν τα έχουν πει καν μέχρι στιγμής. Ούτε στην Ε.Ε ούτε στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει κάποια στιγμή να διεκδικήσει και να απαιτήσει η Ελλάδα όλα αυτά τα πράγματα και να πάψει να είναι το “καλό παιδί” όπως είναι χρόνια τώρα”.

Δημοσιογράφος: Ας μη ξεχνάμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, στον Έβρο και ειδικότερα στις Καστανιές βρέθηκαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, προεδρεύουσας στην ΕΕ, Andrej Plenković, πως σχολιάζετε την εν λόγω επίσκεψη – αυτοψία.

Γιάννης Δελής: “Εντάξει, δεν περιμέναμε κάτι το ιδιαίτερο, θύμιζε λιγάκι ένα επικοινωνιακό σόου. Όποιος εξέτασε βέβαια προσεκτικά τις δηλώσεις τους θα άκουγε ακόμα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να λέει, ότι ναι, να βοηθήσουμε την Τουρκία στην εμπλοκή της στο Συριακό, αλλά να πάψει και αυτή να κάνει αυτά που μας κάνει με τους πρόσφυγες. Θεωρούμε πως ήταν μια επικίνδυνη δήλωση, η οποία ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και της αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης κυρία Καλεντερίδου. Δηλαδή, τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, έχουν προκύψει από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης και η Τουρκία έχει κάνει μια εισβολή στη συγκεκριμένη χώρα και δε πρέπει επουδενί η χώρα μας ειδικά  που έχει ανοιχτή και την πληγή του Κυπριακού να έχει τέτοια πολιτική. Είναι μια επικίνδυνη κατά την άποψή μας πολιτική, το έχουμε πει και ζητάμε την αλλαγή της”.

Δημοσιογράφος: Το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος συνοδευόμενος από την Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα και τον Γενικό Πρόξενο Θεσσαλονίκης αλλά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Κώστας Καραμανλής. Πως το σχολιάζετε;

Γιάννης Δελής: “Ο λαός της πόλης και ο λαός του νομού, πρέπει να ανησυχεί με αυτές τις δραστηριότητες των Αμερικανών. Μετατρέπουν την περιοχή και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα πολεμική ορμητήριο, περί αυτού πρόκειται κυρία Καλεντερίδου, ό,τι και αν λένε, ώστε να πετύχουν τα στρατιωτικά τους σχέδια οι ΗΠΑ σε σχέση με τον ανταγωνιστή τους τη Ρωσία. Θα πρέπει να μη ξεχνάμε πως η Ρωσία έχει πει ότι αποτελούν στόχους οι πιθανές χώρες και οι πιθανές τοποθεσίες απ’όπου θα ξεκινούν επιθέσεις ενάντιά τους. Είναι σοβαρά ζητήματα αυτά και ο λαός της περιοχής πρέπει να σκύψει πάνω σε αυτά. Δε θα έλεγα ότι είναι και τόσο ευπρόσδεκτοι οι κύριοι σε αυτή την πόλη και δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Έχουν ευθύνη οι πολιτικές ηγεσίες και τα κόμματα, που ενθαρρύνουν μια τέτοια δραστηριότητα. Μιλάμε για την στρατιωτικοποίηση λοιπόν, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με την ψευδαίσθηση ότι αυτό θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας από μελλοντικούς κινδύνους. Ας δει λίγο ο κόσμος, όπου πάτησαν οι Αμερικάνοι τι άφησαν πίσω τους και πόση προστασία παρείχαν στους λαούς που πήγαν. Τα συμφέροντά τους θέλουν να προστατεύσουν, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο”.

Δημοσιογράφος: Ένα άλλο επίκαιρο θέμα είναι αυτό του COVID-19 και η ραγδαία εξάπλωσή του. Ποια η θέση του ΚΚΕ γι αυτό το ζήτημα

Γιάννης Δελής: “Είναι σοβαρό ζήτημα, έχει ξεκινήσει η εξάπλωση στη χώρα μας, δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Και για αυτό το ΚΚΕ έγκαιρα τοποθετήθηκε, με μια 2σέλιδη ανακοίνωση όπου στο τέλος είχε 10 αιτήματα πολύ συγκεκριμένα. Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας κυρία Καλεντερίδου, δε μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς και έχει δυστυχώς αποδειχθεί με έναν πολύ χαρακτηριστικό και επικίνδυνο τρόπο στο νοσοκομείο της Πάτρας, αφού έκλεισε ένα ολόκληρο νοσοκομείο και άφησε ολόκληρη την περιοχή χωρίς νοσοκομείο. Φανταστείτε τι έχει να γίνει στα υπόλοιπα. Λέμε λοιπόν ότι πρέπει να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, να λειτουργήσουν οι 150 μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι κλειστές, να στελεχωθούν με προσωπικό, το λιγότερο που χρειάζεται κάθε ΜΕΘ είναι 3 νοσοκόμες και έναν γιατρό. Λέμε ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα, να δοθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα προστασίας του πληθυσμού ειδικά σε χώρους συνάθροισης, στα σχολεία, να μην υπάρχει ούτε μια τάξη χωρίς απολυμαντικά και σαπούνι. Επίσης λέμε για τι καθαρίστριες, λέμε για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να δουλεύουν από τα σπίτια τους επειδή το παιδί τους δε θα μπορεί πάει στο σχολείο γιατί θα είναι κλειστό, ή επειδή έχει υπάρξει κρούσμα στη δουλειά τους, αυτοί να μη χάνουν το μεροκάματό τους γιατί έχουμε κρούσματα μεγάλων εργοδοτών που υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να μείνουν σπίτι και τους αφαιρούν μέρες από την κανονική άδεια. Για όλα αυτά δεν έχει πει τίποτα η Κυβέρνηση. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr