Ο Φελίπε στον βασιλικό θρόνο της Ισπανίας

19 Ιουνίου 201415:48

Πίστη στην ενότητα της Ισπανίας, στο ισπανικό σύνταγμα, τους νόμους, τα δικαιώματα των πολιτών και των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας ορκίστηκε ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε VI, ο οποίος δεσμεύθηκε παράλληλα για μία βασιλεία που θα χαρακτηρίζεται από «ακεραιότητα και διαφάνεια», μετά τα σκάνδαλα που έπληξαν το κύρος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας.

«Ορκίζομαι να εκτελώ με πίστη τα καθήκοντά μου, να διαφυλάσσω το Σύνταγμα και να σέβομαι τα δικαιώματα των πολιτών και των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας» δήλωσε ο νέος βασιλιάς και πρόσθεσε:

«Αναλαμβάνω με μεγάλο ενθουσιασμό καθήκοντα βασιλέως έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης που φέρει το στέμμα και με μεγάλη ελπίδα για το μέλλον».

Τιμώντας τον πατέρα του, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε για τη συμφιλίωση των Ισπανών μετά την δικτατορία του Φράνκο. «Μία εξαιρετική βασιλεία γίνεται σήμερα μέρος της ιστορίας μας», δήλωσε ενώπιον των ισπανών βουλευτών ο νέος βασιλιάς.

Με αφορμή τη στέψη του νέου βασιλιά, η Μαδρίτη στολίστηκε με χιλιάδες λουλούδια και ισπανικές σημαίες.

Από νωρίς το πρωί ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από την πρωτεύουσα ενώ στις κεντρικές λεωφόρους διεκόπη η κυκλοφορία και αναπτύχθηκαν 7.000 αστυνομικοί.

Μετά την ορκομωσία ακολούθησε στρατιωτική παρέλαση και στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος κατευθύνθηκε με αυτοκίνητο μέσα από τους δρόμους της Μαδρίτης στα ανάκτορα Ρεάλ. Εκεί, ο Φελίπε VI μαζί με τη νέα βασίλισσα Λετίθια συνοδευόμενοι από τον Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία, την οκτάχρονη διάδοχο του ισπανικού θρόνου Λεονόρ και την αδελφή της Σοφία εμφανίστηκαν στο κεντρικό μπαλκόνι για να χαιρετήσουν το πλήθος.

Νωρίτερα, ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε VI παρέλαβε από τα χέρια του πατέρα του την κόκκινη ζώνη που συμβολίζει την αρχηγία των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στην αίθουσα ακροάσεων των ανακτόρων Θαρθουέλα, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας και των μελών της ηγεσίας των ισπανικών στρατιωτικών σωμάτων.

Στα 46 του χρόνια, ο Φελίπε κληρονομεί μια μοναρχία η οποία αμφισβητείται από έναν στους δύο Ισπανούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία.
kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr