Ο Ερντογάν μετατρέπει πρόσφυγες σε… γενίτσαρους

24 Ιανουαρίου 201711:36

«Να ζήσει ο Ερντογάν! Ζήτω ο Ερντογάν! Ζήτω η Τουρκία!» φωνάζουν ως άλλοι… σύγχρονοι γενίτσαροι εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι από τη Συρία, διαδηλώνοντας την αφοσίωσή τους στον αδιαφιλονίκητο ηγέτη. Μέχρι και πριν από λίγους μήνες ήταν όλοι τους απλοί πρόσφυγες. Σήμερα, ωστόσο, αποτελούν το μακρύ και καλά οπλισμένο «χέρι» της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία.

Ξεκινώντας από πέρυσι, η Αγκυρα στρατολογεί Σύρους πρόσφυγες (άνδρες ηλικίας 20 έως 35 ετών) με στόχο τη δημιουργία νέων αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα αναλάβουν να επιτηρούν την τάξη στα εδάφη που έχουν «απελευθερωθεί» από τον τουρκικό στρατό… εντός της Συρίας.

Η πρώτη τέτοια δύναμη, αποτελούμενη από περίπου 450 άνδρες, εκπαιδεύτηκε στη Μερσίνη της Νότιας Τουρκίας και είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει δράση στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, υπό τις διαταγές του στρατηγού Αμπντέλ Ραζάκ Ασλάν, ο οποίος… τυγχάνει να έχει αυτομολήσει από τον συριακό στρατό ως εχθρός του Ασαντ. Κατά την τελετή της ορκωμοσίας τους μάλιστα, ενώπιον του στρατηγού Ασλάν, οι εν λόγω νεοσύλλεκτοι ήταν που βροντοφώναξαν «να ζήσει ο Ερντογάν!», με το σχετικό βίντεο να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

 «Εκπαιδευμένες από την Τουρκία συριακές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε πόλεις-κλειδιά στη Βόρεια Συρία … με αποστολή να λειτουργήσουν ως εγγυητής της ασφάλειας στην περιοχή» σημειώνει ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος. Γι’ αυτόν τον σκοπό η Αγκυρα σχεδιάζει να εκπαιδεύσει «περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς», όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Δικαιολογία
Η τουρκική ηγεσία δικαιολογεί τις εν λόγω πρωτοβουλίες επικαλούμενη λόγους διαφύλαξης της τάξης σε περιοχές της Συρίας, όπου όντως υπάρχουν κενά ασφαλείας. Επί της ουσίας, ωστόσο, βλέπουμε να δημιουργούνται και να αναλαμβάνουν δράση «νέα στρατεύματα» (γενίτσαροι όνομα και πράγμα), αποτελούμενα από άνδρες αφοσιωμένους στον νεοσουλτάνο Ερντογάν. Κι αν άλλοτε οι γενίτσαροι προέρχονταν από τις τάξεις των αιχμαλώτων, σήμερα αντιθέτως αυτοί προέρχονται από τις τάξεις των… προσφύγων.

Το γεγονός ότι είναι Σύροι αποτελεί «άλλοθι» για την Τουρκία, που μπορεί να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι ομάδες Σύρων αναλαμβάνουν την ασφάλεια της Συρίας. Οι εν λόγω δυνάμεις αποτελούν, ωστόσο, τουρκικό «προϊόν» και ορκίζονται πίστη στον Ερντογάν, όπερ σημαίνει ότι μέσω αυτών θα μπορεί η Τουρκία να ασκεί έλεγχο σε περιοχές εκτός των συνόρων της. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια τι θα απογίνουν αυτές οι δυνάμεις στην περίπτωση που το καθεστώς Ασαντ κρατηθεί στην εξουσία με τη στήριξη της Ρωσίας; Θα διαλυθούν ή μήπως θα συνεχίσουν να δρουν παρασκηνιακά υπέρ των τουρκικών συμφερόντων;

Φτιάχνουν βάσεις επικυριαρχίας σε συριακό έδαφος

Τουρκική εισβολή και εγγυήσεις ασφαλείας. Η φρασεολογία μοιάζει βγαλμένη από την εμπειρία της πολύπαθης Κύπρου. Ερχεται, ωστόσο, να ταιριάξει και στη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στο έδαφος της Συρίας, με την Αγκυρα να επιχειρεί να δημιουργήσει και εκεί «βάσεις επικυριαρχίας» στην προσπάθεια να πλήξει-αποδυνα-μώσει τους αντιπάλους της.

Πηγή: Έθνος

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr