Ο Δήμαρχος Ξάνθης για την γενοκτονία των Αρμενίων

13 Μαΐου 201921:43

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η κεντρική πολιτική εκδήλωση των φετινών εκδηλώσεων για την 104η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με κεντρικό ομιλητή τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τουρκία, quo vadis. Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές δυναμικές στα χρόνια του Ερντογάν».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος εξήρε την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης για το δραστήριο έργο της και την προσήλωσή της στη μεταλαμπάδευση της αρμενικής παράδοσης, ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς στις νεότερες γενιές και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αγάπη που τρέφουν τα μέλη της Κοινότητας για τη γενέτειρα πατρίδα τους, την Ελλάδα, η οποία τους αγκαλιάζει με θέρμη θεωρώντας τους δικά της παιδιά. Μνεία ακόμη έκανε στους ιδιαίτερους δεσμούς του Δήμου Ξάνθης με τη χώρα της Αρμενίας, οι οποίοι ισχυροποιούνται με την από κοινού υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης του τουρισμού.

«Σήμερα διαβαίνουμε τα μονοπάτια μνήμης για να τιμήσουμε το ενάμισι εκατομμύριο Αρμενίων που δολοφονήθηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, Γενοκτονία, η οποία θεωρείται η πρώτη μαζική εθνοτική σφαγή του περασμένου αιώνα. Μια μνήμη που δεν γεννά αισθήματα μίσους ή εκδίκησης, αλλά τονίζει την ευθύνη μας να αγωνιστούμε για έναν κόσμο ειρήνης και αλληλεγγύης», είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι «Χρέος όλων μας είναι να δικαιώσουμε τα αθώα θύματα, συνεχίζοντας  την προσπάθεια γνωστοποίησης της αλήθειας και της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Άλλωστε οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει εθνοκάθαρση, τι θα πει γενοκτονία. Το φρικιαστικό της πρόσωπο το βίωσε ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού, οι Πόντιοι αδελφοί μας. Και εμείς όλοι δεν ξεχνάμε».

Ο κ. Δημαρχόπουλος υπενθύμισε ότι «Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα πολλές από τις χώρες που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μεταξύ τους, πρώτη η Ελλάδα, ψηφίζουν νόμους με στόχο την ποινικοποίηση της άρνησής της», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη δικαίωση αυτού του δίκαιου αγώνα των Αρμενίων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr