Ο Διδασκαλικός Σύλλογος χαιρετίζει την ανακοίνωση του Δ.Σ. Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

12 Οκτωβρίου 201623:25

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης  χαιρετίζει την ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, στην οποία με τρόπο νηφάλιο και ουσιαστικό, στέλνει το μήνυμά του προς τις ελάχιστες, θορυβώδεις μειοψηφίες γονέων που μπροστά σε κάμερες, απαραίτητο αξεσουάρ, των ενεργειών τους επιχείρησαν να αποκλείσουν την είσοδο των προσφυγόπουλων στα σχολεία της χώρας μέσω μιας ασύμμετρης αναμέτρησης ανάμεσα σε ενήλικες και ταλαιπωρημένα παιδιά .  

Ταυτόχρονα εκφράζει την ικανοποίησή  του για την είσοδο των προσφυγόπουλων στα σχολεία της πατρίδας μας και τη συγκίνησή του για τα χαμόγελα που φώτισαν τα σκυθρωπά πρόσωπα παιδιών που έχουν διανύσει  χιλιάδες ΄΄μουσκεμένα΄΄ χιλιόμετρα, πριν καταλήξουν στη χώρα μας, προσπαθώντας να γλυτώσουν από το θάνατο.

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, άλλωστε, με ανακοίνωσή του, έχει πάρει θέση υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα για όσο καιρό φιλοξενούνται στη χώρα μας. θεωρεί, επίσης, πολύ θετική την ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας η οποία τάσσεται υπέρ της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία της χώρας και καλεί όλους τους γονείς, του Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις Γονέων και τις Ομοσπονδίες να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν στο σχολείο τους τα προσφυγόπουλα και να απομονώσουν τυχόν ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Διδασκαλικός Σύλλογος αναφέρεται και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης καταδικάζει  την έκφραση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων εκ μέρους Συλλόγων Γονέων οι οποίοι αντιτίθεται στη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία της χώρας μας. Αντιθέτως, θα θέλαμε να επικροτήσουμε τη συμμετοχή των γονέων μέσω των Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Συλλόγων τους στο πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε τους προηγούμενους μήνες υπέρ των προσφύγων και μεταναστών και τη συνεισφορά τους στην ανακούφιση των αναγκών τους. Δηλώνουμε, συνάμα, πως οι εκπαιδευτικοί της χώρας καθώς και η ΔΟΕ έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

 

Καλούμε, επίσης την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων μην αφήνοντας πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, την υλοποίηση με κρατική ευθύνη όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων και  χωρίς την εμπλοκή εθελοντών εργαζομένων των ΜΚΟ.

 

Η εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων στην εκπαίδευση χρειάζεται να είναι πυξίδα της εκπαιδευτικής πολιτικής κάθε κυβέρνησης καθώς και η διασφάλιση του δικαιώματος κάθε παιδιού στην εκπαίδευση σε ένα  Σχολείο για Όλους, ένα σχολείο  που θα ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως φύλου, νοητικής ή σωματικής ικανότητας, εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου χρώματος και πολιτιστικής ταυτότητας.

 

Απαιτούμε:

  • Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα της χώρας και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς  σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις
  • Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία
  • Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού
  • Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες
  • Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr