afsL_1

Ο Δημήτρης Σπύρου στην Ξάνθη

2 Μαΐου 201117:03

afsL_1Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το γραφείο πολιτιστικών θεμάτων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης οργανώνουν ένα κινηματογραφικό  σεμινάριο – εργαστήριο  με καλεσμένο τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου.

Ο Δημήτρης Σπύρου γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας.

Τέλειωσε τη Δραματική Σχολή και σπούδασε Κινηματογράφο. Αρχικά δούλεψε σαν ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ιδρυτικό μέλος πολλών «Περιφερειακών Θιάσων» που τη δεκαετία του εβδομήντα αποτελούσαν την εναλλακτική πρόταση για να βγει το θέατρο απ’ την ανούσια εμπορευματοποίηση. Πρωταγωνίστησε σε έργα Λόρκα, Μπρέχτ και νεοελλήνων συγγραφέων. Με πρωταγωνιστικό ρόλο έκανε και την πρώτη εμφάνισή του στον κινηματογράφο, στην ταινία «Το Εργοστάσιο» του Τάσου Ψαρρά (1ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1981).

Όμως η μεγάλη του αγάπη για τον κινηματογράφο τον οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλείψει το 1982 το επάγγελμα του ηθοποιού και να τοποθετηθεί πίσω από την κάμερα. Στον κινηματογράφο, εργάστηκε αρχικά σαν  βοηθός σκηνοθέτη, σεναριογράφος, διευθυντής παραγωγής και από το 1985 στράφηκε οριστικά στη σκηνοθεσία , δημιουργώντας ταυτόχρονα και την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ, η οποία λειτουργεί ως σήμερα με σημαντικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ.

Απ’ το 1989, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα του κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, κάνοντας αρχικά την ταινία « Ο ΨΥΛΛΟΣ » και κατόπιν εκπαιδευτικά προγράμματα και τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Παράλληλα  ασχολείται και με τη λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα) και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού.

ΣΕΝΑΡΙΑ

«ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΑΙΟΥ» σήριαλ 13 επεισοδίων της ΕΤ-3,σκηνοθεσία Τάσος Ψαρράς

« ΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ» σήριαλ 13 επεισοδίων της  ΕΤ-1(σε συνεργασία με τον Τάσο Ψαρρά, ο οποίος και το σκηνοθέτησε).

«Ο ΨΥΛΛΟΣ» ταινία μεγάλου μήκους( Σκηνοθεσία του ιδίου)

«ΟΝΕΙΡΟ ΣΕ ΑΣΠΡΟ ΦΟΝΤΟ» ταινία μεγάλου μήκους(Σκηνοθεσία του ιδίου)

«ΕΡΜΗΝΕΙΑ» ταινία μικρού μήκους (Σκηνοθεσία του ίδιου)

«ΤΑ ΑΘΕΙΚΑ» σήριαλ 13 επεισοδίων

«ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΕΙΪΝΑ» (σε συνεργασία με τον Αντώνη Παπαδόπουλο)

«Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ» (Βασισμένο στη νουβέλα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Τα θαύματα έρχονται στην ώρα τους»)

(Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά σχέδια σεναρίων στα συρτάρια του – ή καλύτερα στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του- που περιμένουν τη σειρά τους για να γίνουν ταινίες).

ΕΡΕΥΝΕΣ

«ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου, όπου έκανε την έρευνα και έγραψε το σενάριο σε έξι επεισόδια.

«ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» Σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά, όπου έκανε την έρευνα και έγραψε το σενάριο σε πέντε επεισόδια.

«ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» Πολυετής έρευνα για το Ελληνικό Εργατικό Κίνημα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα(ως το 1914 που έγινε η Δίκη του Ναυπλίου). Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι το υπό έκδοση βιβλίο «Ο Κόκκινος Σκούφος» το οποίο έχει παραγγελθεί από τη ΓΣΕΕ. Επίσης το ντοκιμαντέρ «Ο Βόλος στη χαραυγή του εικοστού αιώνα»(Σε σκηνοθεσία του ιδίου).Ακόμη το (ανολοκλήρωτο αυτή τη στιγμή) σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Το Κρυφό Σκολειό».

«ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν η δημιουργία του μεγάλου μήκους δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Η ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ», (Σε σκηνοθεσία του ίδιου)

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

«ΕΡΜΗΝΕΙΑ» μικρού μήκους(1986)

«Ο ΨΥΛΛΟΣ» μεγάλου μήκους (1990)

«ΟΝΕΙΡΟ ΣΕ ΑΣΠΡΟ ΦΟΝΤΟ» μεγάλου μήκους(1996)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

«BIG TREASURE CHEST FOR FUTURE KIDS». Διεθνής τηλεοπτική  συμπαραγωγή με τη συμμετοχή 12 χωρών. Έκανε την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή του ελληνικού επεισοδίου (1999-2000)

«THE GIRL AND THE DANCING HORCES». Παραγωγή της Γιουροβίζιον με τη συμμετοχή 14 χωρών. Έκανε τη σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή του ελληνικού επεισοδίου. (2001).

ΒΙΒΛΙΑ

«Υποχρεωτική Έξοδος» (Ποίηση) 1982

«Φώτα Πορείας»  (Ποίηση) Εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»- 1987

«Ο Ψύλλος» (Μυθιστόρημα) Εκδ. «Πατάκη» 1η έκδοση1993, 9η έκδοση 2002

«Το Παιδί στον ελληνικό κινηματογράφο» (Μελέτη) Εκδ. «Νεανικό Πλάνο» 2001

«Ο τελευταίος πετροπόλεμος» Μυθιστόρημα (Υπό έκδοση)

«Ο τραυματιοφορέας» Μυθιστόρημα (Υπό έκδοση)

«Σχολείο και Κινηματογράφος» Μελέτη (Υπό έκδοση)

 

 

 

 

Κάθε Δευτέρα στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης οργανώνει σεμινάρια, εργαστήριο, διαλέξεις με ανθρώπους του κινηματογράφου και προβολές ταινιών. Κάθε Δευτέρα στο λαογραφικό μουσείο. Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ 2541025421 – Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα κινηματογραφικής λέσχης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr