Ο Αντώνης Σαμαράς στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης

12 Αυγούστου 201416:12

Συνεχίζουν να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας στον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή του τύμβου έχουν εξάψει την φαντασία όλων μας, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στο ταφικό μνημείο που έχει βρεθεί (το οποίο έχει περίβολο συνολικής περιμέτρου 497 μέτρων, ο οποίος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., και τείχος ύψους 3 μέτρων) μπορεί να έχει θαφτεί η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και ο γιος της, Αλέξανδρος ο Δ’, και ίσως και ο μεγάλος στρατηλάτης.

Χαρακτηριστικό της σημασίας των ευρημάτων στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου Καστά είναι το γεγονός ότι, το πρωί της Τρίτης, επισκέφτηκε την περιοχή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα. Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 09:45 το πρωί της τρίτης, ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα, ενώ λίγη ώρα προτού μεταβεί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής συναντήθηκε για μερικά λεπτά με τους τους κατοίκους της Αμφίπολης και τους συνέστησε υπομονή για λίγες ημέρες!

Κατά την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τις ανασκαφές: “Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι”.

“Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά”, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:“Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου (Σχόλιο γράφοντος: Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, πάντως, οι δύο Σφίγγες βρέθηκα με κομμένα κεφάλια). Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου”.

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε και στους αρχαιολόγους, δίνοντας πολλά συγχαρητήρια: “Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της”.

Σίγουροι οι αρχαιολόγοι για τον τάφο της Ρωξάνης – Βάσιμες ενδείξεις για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

Μπορεί, βέβαια, ο κ. Σαμαράς να σημείωσε ότι οι αρχαιολόγοι και το έργο τους είναι αυτά που θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είναι θαμμένοι στον τύμβο του Καστά αγγίζουν πλέον τα όρια της βεβαιότητας!

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το paggaionet.gr, αξιόπιστη πηγή που θέλει να παραμείνει ανώνυμη ενημέρωσε ότι είναι πλέον θέμα χρόνου (ίσως σήμερα ή αύριο) να ανακοινωθεί ότι τα ευρήματα στην Αμφίπολη είναι εξαιρετικής σημασίας και ότι οι Τάφοι ανήκουν με βεβαιότητα στην Ρωξάνη και στον υιό της και οι αρχαιολόγοι έχουν βάσιμες ενδείξεις και πιστεύουν ότι στον ίδιο χώρο έχει μεταφερθεί από τους Ρωμαίους και έχει ταφεί και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος! Η μεταφορά του, δε, φαίνεται να έγινε από τους Ρωμαίους ώστε να σταματήσει εκείνη την εποχή το προσκηνικό κύμα προς τον αρχικό τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όλες οι ανασκαφικές διαδικασίες γίνονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και όλοι πλέον είμαστε εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr