Ο Αλέξης μαθαίνει στον Μπορίσοφ να πουλάει σανό

20 Οκτωβρίου 201723:07

Με αφορμή την συνάντηση Τσίπρα -Μπορίσοφ στην Καβάλα και σχετικά με την Σιδηροδρομική Εγνατία  είχαμε γράψει σε άρθρο μας με τίτλο Πόσο κάνει ο Σανός της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που πουλάνε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Μέτιος; “Ο κ.Σπίρτζης στην εξαγγελία του για το έργο είχε αναφερθεί σε ένα κόστος των 5 δις το οποίο αναθεωρήθηκε και πλησίασε τα 7 δις ενώ η  Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων το πήγε τελικά στα 10 δις. Και ο μέσος νους που ασχολείται με το απλό επιχειρείν αναρωτιέται ποιο θα είναι το όφελος από την κατασκευή ενός έργου 10 δις (4.8 δις μας ζητάνε οι δανειστές για αποκρατικοποιήσεις το μέχρι το 2019) έργο το οποίο ουσιαστικά θα μεταφέρει εμπορευματικά πακέτα σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά ένα τέτοιο έργο θα αντικαταστήσει οδικές μεταφορές προς αυτές τις χώρες και στην πιο αισιόδοξη περίπτωση σε κεντρικές ευρωπαϊκές. Και πάλι όμως δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας, μια στάση στις εξόδους προς Βουλγαρία θα διαπιστώσεις ότι ο εμπορευματικός φόρτος είναι τέτοιος που δεν δίνει στην Σιδηροδρομική Εγνατία κανένα δικαιολογητικό για την κατασκευή της. Μάλιστα στην Βουλγαρία κατασκευάζεται αυτή την στιγμή ο δρόμος Σόφια – Φιλιππούπολη – Κομοτηνή, ένας κάθετος άξονας που θα μειώσει τις αποστάσεις σε τέτοιο βαθμό όπου η οδική μεταφορά θα καταστεί συμφέρουσα από τον χρόνο”

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε τα φροντηστήρια πώλησης σανού στον Βούλγαρο πρωθυπουργό και παρουσίασε μαζί με Μπόικο Μπορίσοφ τη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση «Sea 2 Sea», στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησε να στηριχθεί η εν λόγω πρωτοβουλία με κονδύλια από το Πακέτο Γιούνκερ. Τέλος, αποφασίστηκε συνάντηση τεχνικών ομάδων, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν τα απαραίτητα βήματα προς την εφαρμογή της συμφωνίας.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr