Ο αγωγός IGB στο επίκεντρο των επαφών Λαφαζάνη-Kraleva

20 Απριλίου 201521:11

Θέματα φυσικού αερίου, και ειδικότερα οι αγωγοί VGC και IGB, τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή μεσημεριανή συνάντηση που είχε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης με την Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Emilia Kraleva.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους Λαφαζάνης και Kraleva αντάλλαξαν απόψεις για την καλύτερη προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης που θα έχουν οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, την Τετάρτη 22 Απριλίου, στη Σόφια, για την προώθηση του έργου κατασκευής του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor – VGC).

Βασική συνιστώσα του Κάθετου Διαδρόμου, που θα περιλαμβάνει προγραμματισμένα έργα διασύνδεσης των δικτύων των τριών χωρών με στόχο τη διακίνηση ποσοτήτων αερίου από το Βορρά στο Νότο και αντίστροφα, είναι και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγορά.

Ο IGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria) προβλέπεται να συνδεθεί με τον υφιστάμενο στην Ελλάδα αγωγό του ΔΕΣΦΑ, καθώς και τον αγωγό ΤΑΡ που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μεταφέρει ποσότητες της τάξης των 3 έως 5 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο και η έναρξη των εργασιών κατασκευής του προγραμματίζεται για τις αρχές του 2016.

Επιπροσθέτως, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε., τόνισε τη σημασία της γρήγορης κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού IGB ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση και λειτουργία του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

energypress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr