Ντοκιμαντέρ για τον Άρη Βελουχιώτη στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ τη Δευτέρα

1 Ιουλίου 201416:43

Προβολή ντοκιμαντέρ και ανάγνωση αποσπασμάτων βιβλίου με επίκεντρο τον Άρη Βελουχιώτη συνδιοργανώνουν το βράδυ  της Δευτέρας , στις 9 μ.μ., στην αυλή του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης και η Φ.Ε.Ξ. Αφορμή είναι η  ορειβατική εξόρμηση του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης από τη Μεσοχώρα Τρικάλων στο όρος Χατζή (2.038 μέτρα) και από εκεί στη χαράδρα του Φάγγου του Αχελώου στα βορειοδυτικά Άγραφα, στις 11-13 Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, το Δελτίο Τύπου της Φιλοπρόοδης Ένωσης αναφέρει:

Μέρη δύσβατα και χαραδρώδη, σχεδόν απόκοσμα. Σ’ αυτά τα μέρη εκτυλίχθηκαν σκληρές και βάρβαρες πτυχές του ελληνικού εμφυλίου. Περνάμε από μέρη και μονοπάτια που πέρασε ο Άρης Βελουχιώτης με τους συναγωνιστές του τις τελευταίες μέρες, ώρα την ώρα, ως το τραγικό του τέλος στις 15.6.1945.

«Η αντίδραση έδειξε όλη την απανθρωπιά, την κακία και το μίσος στους νεκρούς αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Θέλησαν να εκδικηθούν τους αγωνιστές και ειδικά τον Άρη, χωρίς κανένα σεβασμό στους νεκρούς, στους οποίους φέρθηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο» γράφει ο Βαγγέλλης Γκονέζος, ένας από τους συμπολεμιστές τού Βελουχιώτη και ένας από τους ελάχιστους αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του.

Με αφορμή αυτό το ορειβατικό οδοιπορικό στον τόπο και την μνήμη  των τελευταίων ημερών του αρχικαπετάνιου του Ε.Λ.Α.Σ., προβάλουμε ένα ντοκιμαντέρ της Ε.Τ.3 από την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» του Νίκου Ασλανίδη και αφηγούμαστε αποσπάσματα από το βιβλίο του Βαγγέλη Γκονέζου «Άρης Βελουχιώτης». Γνωρίζουμε συγκλονιστικές λεπτομέρειες από αυθεντικές μαρτυρίες -ζωντανές ή γραπτές- των ανθρώπων που ήταν πρωταγωνιστές των τραγικών γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr