Νοσηλεύτριες και νοσηλευτές : Έχουμε φωνή και θα ακουστεί μέσα από τις μάσκες μας

12 Μαΐου 202011:29

Με το σύνθημα “Έχουμε φωνή και θα ακουστεί μέσα από τις μάσκες μας”, οργανώνει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, τοπικές δράσεις στις πύλες των Νοσοκομείων για όλο το Προσωπικό, προκειμένου να αναδείξουν “τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων.”

Οι ανάγκες της κοινωνίας για ένα σύγχρονο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είναι πάνω από τους αριθμούς. Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες καλύπτοντας άμεσα τις ανάγκες. Ένα σύστημα που θα σέβεται τους εργαζομένους και θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.”

Σύμφωνα με τις διεκδικήσεις της ΠΟΕΔΗΝ : 
Για να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση.

Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξηση του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ). Χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3000-4000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις. Μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις εργασίας κλπ ανεξάρτητα ημερομηνιών πρόσληψης). Εκδίωξη όλων των εργολάβων, παράταση συμβάσεων των υπηρετούντων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δουλειά των υπηρετούντων.

Για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς χρειάζεται η ανάπτυξη 3500 κλινών ΜΕΘ.

Οι κλίνες ΜΕΘ δεν χρειάζονται μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι και οι μεγάλες λίστες αναμονής που δημιουργούνται ειδικά το Χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης. Να βελτιωθούν τα μέτρα Προστασίας για το Προσωπικό. Εργαστηριακά τεστ για τον Κορωνοϊό σε όλους τους εισαγόμενους ασθενείς, τακτικοί έλεγχοι στο προσωπικό.

“Είναι πανθομολογούμενη η αναγκαιότητα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με αναγνώριση των ασφαλιστικών ετών που διανύθηκαν χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ανήκουμε όλοι σε ενιαίο φορέα Ασφάλισης ΕΦΚΑ και δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί του ίδιου επαγγέλματος να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά ασφαλιστικά δικαιώματα (οι πρώην ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο). Άμεση αύξηση των μισθών, νυκτερινών και αργιών. Ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής λαμβάνει 650 ευρώ το μήνα και η νυκτερινή εργασία αμείβεται προς ½ ευρώ την ώρα. Είναι κοροϊδία. Η επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας παραδίδει πόρισμα για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας τον Ιούνιο. Ζητήσαμε ήδη την αύξηση και επέκταση και σε άλλες ειδικότητες.” σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr