Νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας από την Αθήνα

12 Νοεμβρίου 201410:29

Αυστηρή γλώσσα κατά της Τουρκίας χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποιώντας την ότι αν συνεχίσει την προκλητική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ , η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει και με νομικά μέτρα.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «ακραία, κραυγαλέα, προκλητική στάση της Τουρκίας» με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους “Barbaros” στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός των ορίων της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, που καταπατά, όπως είπε, την διεθνή νομιμότητα και αποδεικνύει ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, στήριξε πλήρως τις αποφάσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών μέχρι να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατούν ορισμένες χώρες τονίζοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί μια τόσο κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου για αυτό και πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση.

«Η αντίδραση μας είναι έντονη πολιτική, μπορεί να αποκτήσει όμως και νομικά χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως μήτρα προβλημάτων «την κραυγαλέα καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, σε όλους τους τόνους έχει εξηγήσει ότι οι τριμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα».

Ο κ. Βενιζέλος, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την απόφαση του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη να διακόψει τις διακοινοτικές συνομιλίες όσο η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματική νομική κατάσταση που υπάρχει στο νησί .

«Όταν συμφωνήθηκε το κοινό ανακοινωθέν για τις διακοινοτικές συνομιλίες είχαν ήδη διαμορφωθεί όλα τα δεδομένα σε σχέση με την ΑΟΖ και είχαν ήδη συναφθεί και υπογραφεί οι διακρατικές συμφωνίες.

Η Τουρκική πλευρά γνώριζε όλα τα δεδομένα πριν την έναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει διαφορά περί οριοθέτησης της ΑΟΖ. Δεν υπάρχει αμφισβητούμενη περιοχή, ακόμα και να δεχθούμε την βάρβαρη ντε φάκτο διχοτομημένη λύση που επέβαλε στο νησί. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί πλήρως τα νόμιμα δικαιώματά της βάσει των διεθνών κανόνων και συμβάσεων».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για την στάση ορισμένων διεθνών παραγόντων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν διεθνείς παράγοντες που μιλάνε ανοικτά για μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη άμεσα να τις διακόψει. Υπάρχουν όμως και άλλοι που ζητούν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης, για να αποφευχθεί η ένταση, όπως λένε. Αυτό σημαίνει ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ίσα μέτρα και ίσα σταθμά. Προφανώς θέλουμε και επιδιώκουμε σαφέστερη και καθαρότερη θέση της διεθνούς κοινότητας σε όλα τα φόρα γιατί η στάση των ίσων μέτρων ίσων σταθμών δεν μας καλύπτει. Για εμάς αυτό που είναι το ζητούμενο είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της κραυγαλέας καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Δεν αρκεί η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας. Ο περιγραφικός χαρακτήρας δεν καλύπτει αυτό που για εμάς είναι το ζητούμενο. Πρέπει να ζητάς από την Τουρκία να σταματήσει μια μονομερή παράνομη ενέργεια που άρχισε».

«Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα της Τουρκίας ούτε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ορυκτό πλούτο», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τα οφέλη από την εκμετάλλευση του θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών με τρόπο όχι μόνο ίσο, αλλά και φιλικότερο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για να μπορέσει έτσι οικονομικά να εξομοιωθεί με την ελληνοκυπριακή.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πάγια εξωτερική θέση της Ελλάδος ότι καταλύτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η θετική λύση του κυπριακού» και πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την πάγια θέση μας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την λύση του».

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν εγκατέλειψε τον διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 40 χρόνια και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι ελληνοτουρκικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και στους 58 ερευνητικούς γύρους.

Την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την σύγκληση στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδος εξέφρασε η βουλευτής του κόμματος Νάντια Βαλαβάνη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμείς δεν συμφωνούμε. Δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο διαλόγου το Ανώτατο Συμβούλιο για να ξεπλύνει τα προβλήματα σε περίοδο που το Barbaros κάνει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν μπορεί να γίνει μέσα σε συνθήκες τουρκικών κανονιοφόρων στα ανοιχτά της Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι οι εξελίξεις με τις τουρκικές προκλήσεις μυρίζουν μπαρούτι και ότι η όξυνση των αντιθέσεων , διαμορφώνουν, όπως είπε, το έδαφος ακόμα και για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση.

Την ανησυχία της, μήπως η Ελλάδα από μέρος της λύσης γίνει μέρος του προβλήματος, όπως είπε, σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, εξέφρασε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη.

Την αντίθεση του να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο εξέφρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως εξαρτημένη και δεν ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς απώλειες.

mignatiou.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr