Νίκος Παναγιωτόπουλος: “Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι αντιδρά εξάγοντας ένταση κυρίως προς την πλευρά στην Ελλάδα”

22 Απριλίου 202009:00

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει βιολογική απειλή από την Τουρκία,  στέλνοντας στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες νοσούντες από κορονοϊό, απάντησε μιλώντας στο ΜEGA,  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας πως «το υπουργείο και τα επιτελεία επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Ακόμα και αν δεν υπήρχε η πρόθεση της Τουρκίας να μας στείλει μολυσμένους με τον ιό μετανάστες, πιθανολογείται ότι ενδεχομένως θα αποπειραθούν να περάσουν σε εμάς και ασθενείς με τον κορονοϊό. Επομένως εμείς πρέπει να έχουμε λάβει τα μέτρα μας».

«Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Μπορεί να αποτελεί μέρος γενικού σχεδίου, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση πιθανολογούμε ότι μπορεί να έρθουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μπαίνει πλέον η διάσταση της υγειονομικής απειλής, όπως είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και στους ομολόγους μου της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «δεν τρέφαμε αυταπάτες, ξέραμε ότι δεν επρόκειτο η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, παρά το γεγονός ότι υφίσταται έντονα το πρόβλημα του κορονοϊού στο εσωτερικό της. Σε κάθε περίπτωση διατηρούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε τέτοια κατάσταση έτσι ώστε πάντα να μπορούν να προβάλουν την αποτρεπτική ισχύ τους. Συνεχίζονται οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις. Αλλά και πάλι εμείς είμαστε εκεί για να αναχαιτίζουμε».

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς ο ιός και η ασθένεια δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Περιορίζουν τη δραστηριότητα, ματαιώνουν ασκήσεις. Όμως από εκεί και πέρα, το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία επιμένει στην ίδια συμπεριφορά. Θα θέλαμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Αλλά προσαρμοζόμαστε, όπως είναι προσαρμοσμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις μας καιρό σε αυτό. Ακόμα και σε περιόδους εσωτερικής κρίσης η Τουρκία έχει αποδείξει ότι αντιδρά εξάγοντας ένταση κυρίως προς την πλευρά στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι ο οικονομικός αντίκτυπος και από την ασθένεια αλλά και συνολικότερα για την Τουρκία είναι δυσμενής αυτή την περίοδο. Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Είναι δεδομένη η σκοπιμότητα της οριοθέτησης της ψευδεπίγραφης ΑΟΖ Λιβύης – Τουρκίας. Περιμένουμε και είμαστε έτοιμη να δούμε μία κίνηση προς το καλοκαίρι. Εμείς θα θέλαμε να δούμε μόνο τουριστική κίνηση και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr