Νίκος Κοτζιάς: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ούτε γνώση στην εξωτερική πολιτική

20 Φεβρουαρίου 202009:16

Πυρά κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εξωτερικών εξαπέλυσε από τον Έβρο ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Ο κόσμος δεν είναι όπως ήταν παλιά δεν διαβάζεται εύκολα – Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει, χασκογελάει», είπε κατά την έναρξη της πολιτικής του ομιλίας με επίκεντρο τα ελληνο-τουρκικά στην Αλεξανδρούπολη.

Η αποδυνάμωση της Δύσης

«Πριν λίγες μέρες διεξήχθη η συνδιάσκεψη του Μονάχου και σε αυτήν ο βασικός τίτλος δεν περιελάμβανε τη Δύση» είπε ο κ.Κοτζιάς.

«Ο ρόλος της Δύσης και ο συσχετισμός ισχύος μετακινείται, το ίδιο συμβαίνει και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά. Εξωτερική πολιτική & συμμαχίες Στην ανεπαρκή όπως την χαρακτήρισε εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο τέως Υπουργός λέγοντας: «Τι κάνουμε όταν ένα επιθετικό κράτος κερδίζει έδαφος;

Η πρώτη απάντηση είναι η έξυπνη εξωτερική διπλωματική πολιτική δηλαδή να φτιάξεις συμμαχίες. Επίσης, να αξιολογήσεις και να κατανοήσεις τα προβλήματα τους». Και συνέχισε: «Η Τουρκία διατρέχεται από ισχυρές αντιθέσεις κάτι που την κάνει να νιώθει ανασφαλή με το 1/3 του πληθυσμού της να είναι αλεβίτες, την ίδια ώρα που οι Κούρδοι φτάνουν τα 40εκατομμυρια μέσα στη χώρα».

Η Αχίλλειος πτέρνα της γείτονος είναι ο φόβος και η ανασφάλεια είπε ο κ.Κοτζιάς. Μπορεί ο Ερντογάν να αισθάνθηκε «μεγάλος» όταν «τσάκισε» το πραξικόπημα του 2016, ωστόσο η ανασφάλεια και ο φόβος μην εκτελεστεί ανά πάσα στιγμή τον κυριεύουν, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι αλαζόνας, φαίνεται όπως και να το κοιτάξει κανείς, κυρίως όμως φαίνεται από τη στάση του σε Ιράν και Ρωσία την ίδια ώρα που τον διατρέχει ο φόβος της επιβίωσης του Άσαντ». Η επιθετική στάση της Τουρκίας».

«Η Τουρκία, λειτουργεί τυχοδιωκτικά και επιθετικά. Έτσι είναι η Τουρκία. Στην αρχή αμφισβητεί, μετά γκριζάρει και στο τέλος επικαλούμενη ορισμένες Αρχές, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αφαιρέσει οποιοδήποτε δικαίωμα, όπως έκανε χαρακτηριστικά με τα Ίμια», υπογράμμισε.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Για την προσπάθεια της Τουρκίας να επικαλεστεί το Διεθνές Δίκαιο έκανε λόγο ο τέως Υπουργός, τα δικαιώματα της οποίας είναι αποσυνδεμένα από αυτό. Υπάρχει η αρχή της ευθύδικίας, είπε χαρακτηριστικά, αυτήν την αρχή εφάρμοσε στη συμφωνία με τη Λιβύη. Αυτό είναι απάτη.

«Δεν είπε ποτέ η Τουρκία ότι παράγει διεθνές δίκαιο αλλά επικαλείται μια Αρχή. Η Τουρκία για τα μάτια της κοινότητας επικαλείται πάντα μια Αρχή. Μελετάει πολύ καλά που βρίσκονται οι σοβαροί παίχτες που μπορούν να εμπλακούν σε ένα τέτοιο πρόβλημα όπως οι ΗΠΑ».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «η Τουρκία θέλει να περιορίσει την Ελλάδα με όλη την επιθετικότητα της αλλά και με τη θεωρία της δαγκάνας». «Μπορούμε να την αφήσουμε να μας περικλείει με δαγκάνες; Παθητική αντίληψη της κυβέρνησης εμείς κόψαμε τις βάσεις στην Αλβανία και με τη συμφωνία των Πρεσπών κάναμε το ίδιο. Δε μπορεί η Τουρκία να ελέγχει κανέναν εναέριο χώρο πάνω από το κεφάλι μας» τόνισε.

Τέλος αναφορικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών ο κ.Κοτζιάς είπε πως «η κυβέρνηση απάντησε όπως θα απαντούσε στο επιτελείο της και όχι στον εχθρό» ενώ διερωτήθηκε για το πως θα πάει στη Χάγη η Ελλάδα με αυτά που λέει.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr