nikopoulou_xara

Στα άκρα η Νικοπούλου, επιδιώκει φυλάκιση των εκδοτών

21 Απριλίου 201122:23

nikopoulou_xaraΗ γνωστή υπόθεση των αγωγών της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου εναντίον μειονοτικών εφημερίδων συνεχίζει να ωθεί στα άκρα τις σχέσεις με τη μειονότητα και να απειλεί τη χώρα με δυσφήμιση.

Όπως είναι γνωστό η εκπαιδευτικός που είχε υπηρετήσει στο Μ. Δέρειο έχει κερδίσει δύο αγωγές σε βάρος των τουρκόφωνων εντύπων Gundem και Μillet και μάλιστα τα δύο δικαστήρια Ξάνθης και Κομοτηνής είχαν κρίνει ως προσωρινά εκτελεστέο το ήμισυ των ποσών που έχουν επιδικαστεί, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η άμεση πληρωμή ποσών 20.000 και 30.000 ευρώ αντίστοιχα στους εκδότες τους.

Το XanthiPress.gr είχε επισημάνει εξαρχής ότι οι  άνθρωποι του Τύπου της περιοχής είχαν παραλείψει να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη δίωξη και την  αποζημίωση σε βάρος εκδοτών (ασχέτως της διαφωνίας με τα γραφόμενα) παρότι το πράτουν σε κάθε ευκαιρία για όλα τα ΜΜΕ της πλειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταδικασθέντες μειονοτικοί εκδότες έχουν ζητήσει εγγράφως από φορείς της χώρας να πάρουν επίσημα θέση για το ηθικό ζήτημα που δημιουργήθηκε και ίσως υπάρξουν ανακοινώσεις.

Κινδυνεύουν με φυλάκιση οι εκδότες

Το θέμα όμως φαίνεται ότι έχει και συνέχεια. Μετά την αδυναμία των εκδοτών να καλύψουν τα άμεσα οφειλόμενα ποσά  και την κατάσχεση των λογαριασμών τους που ήταν μηδενικοί, ελλείψει περιουσιακών άλλων στοιχείων κινδυνεύουν με προσωποκράτηση, αφού δημοσιεύματα εμφανίζουν την εκπαιδευτικό διατεθειμένη να συνεχίσει στα άκρα την αντιπαράθεση και να επιδιώξει τη φυλάκισή τους. Τα ίδια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέες αγωγές σε βάρος όσων κατέθεσαν ως μάρτυρες στις δίκες.

Περά από το νομικό ζήτημα που προκύπτει γύρω από την απόδειξη της ανυπαιτιότητας της αδυναμίας πληρωμής  της αποζημίωσης, είναι πιθανό οι εκδότες να επιδιώξουν οι ίδιοι να οδηγηθούν στην  προσωποκράτηση. Και στην περίπτωση που μειονοτικοί εκδότες οδηγηθούν σε φυλακή, οποιοσδήποτε μπορεί να φανταστεί τι θα σημάνει για την εικόνα της χώρας διεθνώς και τις σχέσεις με τη μειονότητα στην περιοχή.

Θέση XanthiPress.gr

Είναι προφανές ότι η υπόθεση αποδεικνύει πως η παντελής άγνοια για τους κώδικες συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη και η χάραξη, αυτοβούλως,  κάθε είδους πολιτικής από ανθρώπους που προσεγγίζουν τη Θράκη με την οπτική της πρωτεύουσας αποδεινύεται εκρηκτικά επικίνδυνη. Η επίμονη προσπάθεια η διαμάχη αυτή να φτάσει στα άκρα, αποδεικνύει ότι υπάρχει πολιτική επένδυση στο διχασμό και ένα μίσος που ξενίζει τους πολίτες στη σημερινή εποχή.

Κάποιοι, στο πλαίσιο του εθνικιστικού παραληρήματος που συντηρείται – κατά πολλούς με αδιαφανείς μεθόδους- συνεχίζουν να επικροτούν και να εκμεταλλεύονται τα φοβικά σύνδρομα της πλειονότητας, δημιουργώντας νέους ήρωες και νέους εχθρούς. Όμως οι συνέπειες αυτών των λανθασμένων χειρισμών διαταράσσουν τις σχέσεις των δύο στοιχείων και κυοφορούν τεράστιους κινδύνους για την ειρηνική συμβίωση στη Θράκη και την εικόνα της χώρας διεθνώς. Οι προσπάθειες για εκτροχιασμό κάθε επικοινωνίας με τη μειονότητα εντείνονται σε μια εποχή που η μεγάλη μάζα του μειονοτικού πληθυσμού εγκαταλείπει τους ακραίους της άλλης πλευράς και ασπάζεται τη μετριοπάθεια.

Την ίδια στιγμή που οι αμφιλεγόμενες αλλά και αυτονομημένες υπηρεσίες, οι επιφορτισμένες θεωρητικά με την αποτροπή παρόμοιων κινδύνων, ενθαρρύνουν ποικιλοτρόπως την ένταση και τον φανατισμό και συντηρούν αντίστοιχους μηχανισμούς.

XanthiPress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr