Νίκη της Ελλάδας στη μάχη της φέτας

17 Οκτωβρίου 201316:11

Νίκη στα σημεία σημειώθηκε στη μάχη της φέτας που είχε ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όταν κατατέθηκε προς έγκριση η σύμβαση Ε.Ε.-Καναδά και στο αρχικό της κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα “φέτα” σε τυριά αυτού του τύπου.

Η Ελληνίδα Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη αντέδρασε έντονα στη διάρκεια συνεδρίασης στο Κολέγιο των Επιτρόπων, αλλά το θέμα έλαβε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα όταν ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς το έθεσε στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για τη φέτα, απευθείας ανάμεσα στον κ. Μπαρόζο και στον Καναδό Πρωθυπουργό Χάρπερ. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θεωρείται πολύ καλή για τα ελληνικά και για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Στη χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα “κεκτημένων δικαιωμάτων” και επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στυλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος.

Κάτι ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ. Η διαπραγμάτευση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά είχε θετικά αποτελέσματα και κυρίως δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις Η.Π.Α.καθώς και με τις Ασιατικές χώρες.
πηγή: www.tovima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr