New York Times: Σενάρια για bank run, δραχμή και «κωλοτούμπα» ΣΥΡΙΖΑ

12 Ιανουαρίου 201514:18

Σε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, σημειώνοντας ότι ένα ενδεχόμενο bank run αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, η εκτίμηση του αρθρογράφου είναι ότι η χώρα μας πιθανότατα δεν θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, αλλά το σενάριο αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, χάσει πολύ χρόνο και δεν προλάβει να συμβιβαστεί με τους δανειστές, δεν πραγματοποιήσει δηλαδή την στροφή 180 μοιρών που αναμένουν πολλοί αναλυτές, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι καταθέτες και να υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων.

Όπως λέει ο Dixon, η Ελλάδα ίσως αξίζει μια ελάφρυνση του χρέους εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αν και θα είναι πολιτικά σχεδόν ακατόρθωτο για τους δανειστές της να δεχτούν ένα κούρεμα του χρέους.

Ο πιο πιθανός συμβιβασμός είναι να παραμείνει το επιτόκιο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του χρέους.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση; Πιθανότατα ναι, αλλά σε βάθος χρόνου και μάλιστα θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φανεί σαν «κωλοτούμπα».

Όμως, ο χρόνος που μπορεί να χαθεί στο μεταξύ είναι πολύτιμος, λέει.

«Πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που δεν θα είναι εύκολο καθώς πιθανότατα δεν θα έχει την αυτοδυναμία. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταφύγει σε συνασπισμό και ο πιο πιθανός του σύμμαχος, το Ποτάμι, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ» σημειώνει ο Dixon, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη θα πρέπει να διατηρήσει αυτή τη σκληρή γραμμή για να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβαστεί με τους δανειστές και να ζητήσει παράταση του μνημονίου, κάτι που όμως, σημαίνει «κωλοτούμπα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα θεωρηθεί προδοσία από πολλούς οπαδούς του. Μια τέτοια συμφωνία, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά καθώς δεν είναι προς συμφέρον κανενός να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός του ευρώ.

«Όμως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνηση και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στα τέλη του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Αλλά σε αυτό το σημείο τα πράγματα θα είναι ήδη δύσκολα» τονίζει, «καθώς η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει, ή τουλάχιστον περιορίσει την στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή, και η εκροή καταθέσεων θα έχει αυξηθεί, με βάση την εμπειρία του 2012», γράφει ο δημοσιογράφος του Reuters.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι επειδή η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς μεγάλες απώλειες, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο.

«Μπορεί η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τη χώρα εάν αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της αλλά μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό στους καταθέτες, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει τη ρευστότητα καθιστώντας ένα bank run απολύτως λογικό» τονίζει, εξηγώντας ότι σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς δίχτυ ασφαλείας θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιορισμούς κεφαλαίου, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να φέρει αναπόφευκτα το σενάριο της δραχμής.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr