Νεό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ενέκρινε το Δημ. Συμβούλιο. Αλλάζει η λογική με τοπικά σχέδια !

13 Οκτωβρίου 201509:30

Το νέο, τοπικό, Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων για την περιοχή της Ξάνθης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης τη Δευτέρα.

Το σχέδιο απομακρύνεται από τη λογική των περιφερειακών σχεδίων και κινείται στη λογική της αυτόνομης τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων, που ευνοεί το νέο νομικό πλαίσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έγινε δεκτό με ικανοποίηση, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις από τις παρατάξεις.

20151012_184254(0)

Είναι διαδημοτικό, όπως ενθαρρύνει το νέο νομικό πλαίσιο, και αποτελεί συνεργασία των 4 Δήμων της Ξάνθης, αξιοποιώντας τις υποδομές που διαθέτει η περιοχή.  Στο αρχικό και συνοπτικό σχέδιο που παρουσιάστηκε μετά τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας που συστήθηκε, προβλέπονται διάφορα τεχνικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα «πράσινα» σημεία, οι σταθμοί μεταφόρτωσης και η τύχη διαφόρων ειδών απορριμμάτων. Αξιοποιεί τον υπάρχοντα ΧΥΤΑ και σε δεύτερη φάση προβλέπει δημιουργία ΧΥΤΥ.

Χ. Δημαρχόπουλος: ‘Εμφαση στην ανακύκλωση

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης, εισάγοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι το σχέδιο δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και ότι αξιοποιεί την αυξημένη τεχνογνωσία και τις υποδομές που διαθέτει η Ξάνθη, αρκετά πιο μπροστά από τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας.

Από την πλευρά τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιμέρους επιφυλάξεις για τις τεχνικές και οικονομικές πτυχές της υπόθεσης του τοπικού σχεδίου, δείχνοντας να συμφωνούν με τη γενικότερη λογική, όπως φάνηκε και από την ψηφοφορία όπου οι περισσότεροι ψήφισαν υπέρ και κάποιοι ψήφισαν λευκό.

Επιφυλάξεις για τη στάση της Ευρώπης

Από τη μείζονα αντιπολίτευση ο Θανάσης Ξυνίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για τις διαθέσεις της Ευρώπης γύρω από τις πιθανές εγκρίσεις τοπικών σχεδίων ενώ επεσήμανε ότι η υστέρηση των γύρω περιοχών σε υποδομές  -ειδικά στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας- είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα, κατά ένα παράδοξο τρόπο.

Ο Δημήτρης Μπένης εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι δικαιώνεται, μετά την προώθηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης, το ζήτημα που είχε κινήσει με την Κίνηση Πολιτών του πριν από πολλά χρόνια όταν εξέφρασε τους φόβους να γίνει η Ξάνθη “σκουπιδότοπος” της Περιφέρειας και εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τις οριστικές προθέσεις της κυβέρνησης και την περίπτωση να προωθήσει την διαχείριση ανά ζεύγη νομών λόγω έλλειψης υποδομών.

20151012_183550

Ανταμπούφης: Να αποκλειστεί η πιθανότητα καύσης

Ο Νίκος Ανταμπούφης επεσήμανε τις σοβαρές του επιφυλάξεις για την πιθανότητα αυτό το σχέδιο κάποια στιγμή να οδηγήσει σε καύση των απορριμμάτων, κάτι που θα έπρεπε να αποκλειστεί ρητά, εξαρχής,  ενώ πέρα από τους ενδοιασμούς του για τα τεχνικά ζητήματα, ανέφερε ότι θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί, έστω και για το απώτερο μέλλον, η αλλαγή του συστήματος αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μανώλης Τσέπελης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για αναερόβιο διαχωρισμό και αξιοποίηση των παραγώγων ξεκίνησε από το 1995, κάτι που χαροποιεί τον ίδιο ο οποίος είχε πρωτοστατήσει ενώ κατέθεσε κάποια ερωτήματα για αν μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από την τοπική παραγωγή απορριμμάτων με το Δήμαρχο να αποκρίνεται θετικά.

Δεν προβλέπεται ΣΜΑ στο “Γέρακα”

Τέλος, από τη δημοτική αρχή διευκρινίστηκε ότι στο σχέδιο δεν προβλέπεται σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο κατασκηνωτικό κέντρο των προσκόπων στο Γέρακα, θέμα για τα οποίο ο Δήμος είχε υποστεί καταγγελίες και είχε αναγκαστεί σε αναδίπλωση μετά τις ενέργειες των Προσκόπων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr