Νέο πακέτο μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

18 Μαρτίου 202011:24

Νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, το οποίο θα αγγίζει για πρώτη φορά τους εργαζομένους, προβλέποντας το σχετικό επίδομα, θα ανακοινώσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο. Επιπλέον, μεταξύ άλλων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η παροχή κρατικών εγγυήσεων σε πιστώσεις προς πληττόμενες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το σημερινό πακέτο θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής μέτρα:

1. Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, θα προβλέπεται μια αποζημίωση της τάξης των 400-500 ευρώ τον μήνα, την οποία θα καταβάλλει το Δημόσιο. Επίσης, το κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των συγκεκριμένων εργαζομένων στο ύψος του τρέχοντος μισθού τους.

2. Θα προβλεφθεί αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε κλάδους που εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατ’ αναλογίαν των αναστολών που έγιναν και για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Το μέγεθος της πτώσης του τζίρου πρέπει να είναι άνω του 50%, σύμφωνα με πληροφορίες.

3. Ακόμη, θα  ανακοινωθεί το περίγραμμα των πιο μεσοπρόθεσμων μέτρων, που θα τεθούν αργότερα σε εφαρμογή. Μεταξύ αυτών θα είναι ένα νέο εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν αυτές να διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας τους. Το μέτρο θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αυτές που έχουν μείωση τζίρου και όσες κλείνουν, ώστε να βοηθηθούν να κάνουν επανεκκίνηση, όπως αναφέρεται. Η παροχή εγγύησης από το κράτος πιστώσεων προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο είχε χθες το βράδυ σχετικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των σχετικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες το νέο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με αυτό, οι εγγυήσεις θα είναι διάρκειας έως δύο ετών και δεν θα ξεπερνούν το 90% της αξίας του δανείου. Το ίδιο το δάνειο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του διπλάσιου του μισθολογικού κόστους που καταβάλλει ετησίως η εταιρεία. Ετσι, συνδέεται το μέτρο με τη διατήρηση της απασχόλησης στην επιχείρηση.

4. Υπάρχει εισήγηση για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και των φυσικών προσώπων και για παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Σε σχετική ερώτηση χθες στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι διάφορα μέτρα επρόκειτο να μπουν στο τραπέζι των υπουργών, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία άλλων χωρών.

2 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα διατεθούν σε πρώτη φάση 2 δισ. ευρώ, για να βοηθηθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Σημειώνεται ότι σχετικό ποσό προβλέπεται να δοθεί από το ΕΣΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις και είπε ότι θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν στην περιπέτεια.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου σε διαφορετική ημερομηνία από αυτές του ΙΚΑ ανακοίνωσε χθες ο κ. Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας, είπε ότι «όλα συνεκτιμώνται» και θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση του προβλήματος.

kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr