Νέο κουτάβι; Οι πρώτες 24 ώρες στο σπίτι!

29 Μαρτίου 202107:43

Ένα κουτάβι μέσα στην οικογένεια μας είναι ένα ενθουσιώδες και χαριτωμένο και σοβαρό γεγονός που απαιτεί υπευθυνότητα. Οι πρώτες 24 ώρες μαζί του συνοδεύονται από χάδια, αγκαλιές και διάφορες προκλήσεις, γι’ αυτό καλό είναι να πάρουμε μια ιδέα τι να περιμένουμε με τον ερχομό του στο σπίτι, για να μην έχουμε το άγχος αν είμαστε καλοί σκυλογονείς.

Είμαστε καθ’ όλα προετοιμασμένοι.

 Πριν φέρουμε το κουταβάκι στο σπίτι μας και το εντάξουμε στην οικογένεια μας, οφείλουμε να είμαστε εφοδιασμένοι με τα βασικά εργαλεία, για να νιώθει άνετα. Οι βασικές ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε είναι:

  • Λουρί
  • Κολάρο
  • Σακούλες απορριμμάτων για σκύλους
  • Κατάλληλη σκυλοτροφή, ανάλογα με τη ράτσα, την ηλικία και τις ανάγκες του σκύλου
  • Παιχνίδια
  • Λιχουδιές
  • Κρεβατάκι
  • Ποτίστρα σκύλου

 Οι πρώτες ώρες του κουταβιού με την οικογένεια πρέπει να είναι ήρεμες, φιλικές και χαλαρές. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μην φέρουμε φίλους, συγγενείς και αγνώστους σε επαφή μαζί του, καθώς βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής.

 Αφήνουμε το κατοικίδιο να μας γνωρίσει, να μας συνηθίσει και να περιεργαστεί τον χώρο διαβίωσης του. Αν έχουμε παιδιά στην οικογένεια, καλό είναι να τους συστήσουμε να κρατήσουν χαμηλό προφίλ τις πρώτες μέρες, ώστε να μην φορτίσουμε συναισθηματικά το κουτάβι. Αν δε, έχουμε και άλλο κατοικίδιο, κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας τις πρώτες ώρες και τους συστήνουμε αργότερα.

 Ας έχουμε υπόψη ότι τα κουτάβια κοιμούνται μέχρι και είκοσι ώρες τη μέρα και με το που ξυπνήσουν χρειάζονται τουαλέτα. Βγάζουμε το σκυλί έξω για τουαλέτα ή του μαθαίνουμε τη φορητή τουαλέτα (γιογιό), αν μένουμε σε διαμέρισμα.

Καθιερώνουμε μια ρουτίνα.

Η εκπαίδευση της τουαλέτας.

 Τις ώρες που το κουτάβι δεν κοιμάται και δεν περιεργάζεται τον χώρο του αρχίζουμε την εκπαίδευση της τουαλέτας στο σημείο που έχουμε επιλέξει. Είτε πρόκειται για ένα σημείο στον κήπο, είτε για την αυλή ή τη φορητή τουαλέτα, η εκπαίδευση του σκύλου πρέπει να ξεκινάει από τη πρώτη κιόλας μέρα!

 Τα κουτάβια είναι και συμπεριφέρονται σαν μωρά, οπότε μπορεί να έχουν «ατυχήματα» με τη τουαλέτα. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό είναι ανά μία με δύο ώρες να τα βγάζουμε έξω για τουαλέτα.

 Ακόμα και σε μεγαλύτερα και εκπαιδευμένα σκυλιά συμβαίνουν ατυχήματα με τη τουαλέτα τους. Η αλλαγή και ο εγκλιματισμός σε ένα νέο περιβάλλον διαβίωσης λειτουργούν ως στρεσογόνοι και απορρυθμιστικοί παράγοντες. Όσο πιο γρήγορα καθιερώσουμε μια ρουτίνα τουαλέτας με μεθόδους επιβράβευσης και ανταμοιβής, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε ορατά αποτελέσματα.

Θέτουμε κάποια όρια στο κουτάβι.

 Μαζί με την εκπαίδευση της τουαλέτας πρέπει να βάλουμε και τα πρώτα όρια στη συμπεριφορά του σκύλου, για να συμμορφωθεί στους κανόνες του σπιτιού.

 Παραδείγματος χάρη, αν δεν θέλουμε να μασουλάει και να δαγκώνει τα έπιπλα του σπιτιού, επιτηρούμε το κουτάβι και διορθώνουμε άμεσα οποιαδήποτε λανθασμένη συμπεριφορά. Στη συνέχεια, του δίνουμε ένα παιχνίδι ή ένα κόκκαλο μάσησης και το επιβραβεύουμε.

Συστήνουμε νέους χώρους στο σκυλάκι.

 Οι πρώτες 24 ώρες με το νέο κουταβάκι είναι ώρες επιτήρησης, γνωριμίας και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Το crate(κλουβί σκύλων), το πάρκο σκύλων ή ειδικά περιφραγμένοι χώροι είναι τα ιδανικά μέσα ασφάλειας και διαμονής του σκύλου, όταν έχουμε δουλειές και δεν μπορούμε να το επιτηρούμε συνέχεια.

 Καλό είναι να εφοδιάζουμε αυτούς τους χώρους με το κρεβατάκι, τη κουβέρτα και παιχνίδια, για να δημιουργήσουμε ένα οικείο και «ζεστό» περιβάλλον στο σκυλάκι.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι να τοποθετούμε το κουτάβι σε τέτοιους χώρους, εφόσον έχουν ξυπνήσει, έχουν φάει, έχουν πάει τουαλέτα και έχουν κάνει μια εξερεύνηση του υπόλοιπου σπιτιού.

 Αν το σκυλάκι είναι πολύ μικρό τοποθετούμε ένα απορροφητικό μαξιλάρι στο crate ή σε οποιοδήποτε περιφραγμένο χώρο, για να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του σκυλάκου μας, αλλά και για να μη λερώσει το δάπεδο.

 Μόλις ξεμπερδέψουμε με τις δουλειές ή επιστρέψουμε σπίτι από εξωτερικές υποχρεώσεις, αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο για παιχνίδι με το κουτάβι και όλη την οικογένεια.

 Τη ώρα του πρωινού, μεσημεριανού ή βραδινού καλό είναι να τοποθετούμε το μπολ του φαγητού στη κουζίνα ή τη τραπεζαρία, για να τρώει με όλη την οικογένεια και να μην νιώθει απομονωμένο. Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε αυτό το σημείο σταθερό για μια ζωή, διότι οι σκύλοι είναι πλάσματα της ρουτίνας και της συνήθειας.

 Κατά τη διάρκεια της καθημερινής βόλτας στη γειτονιά ή τον κήπο του σπιτιού πρέπει να επιτηρούμε και να προσέχουμε το σκυλάκι, ειδικά, αν είναι κουτάβι. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός και η περιέργεια του σκύλου μπορεί να θέσουν την υγεία και την ασφάλεια του σε κίνδυνο.

Το θέμα του ύπνου.

 Ένα κουτάβι, όπως και ένα μωράκι, δεν αφήνουν τα περιθώρια για πολύ ύπνο στους γονείς τους το πρώτο καιρό, διότι το νέο και ανοίκειο περιβάλλον μπορεί να τους δημιουργήσει φόβο ή ανασφάλεια. Αυτό, βέβαια, μπορεί να συμβεί και σε σκυλί μεγαλύτερης ηλικίας.

 Επίσης, τα κουτάβια χρειάζονται συχνά διαλείμματα για τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε δύο-τρία ξυπνητήρια.

 Συνήθως, οι σκυλογονείς τοποθετούν το κρεβατάκι ή το crateτου σκύλου στο υπνοδωμάτιο τους, για να νιώθει το κουτάβι οικεία και όμορφα. Καλό είναι το σκυλάκι να έχει μαζί τη κουβέρτα του και κατάλληλα παιχνίδια που δεν καταστρέφονται εύκολα.

 Αν υιοθετήσαμε το κουτάβι από κάποιον εκτροφέα και το σκυλάκι είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει τη μαμά του, τότε μπορούμε να πάρουμε το κρεβατάκι της, τη κουβέρτα ή ό,τι άλλο του τη θυμίζει. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε ομαλότερη τη μεταφορά του στο σπίτι μας και νιώθει πιο οικεία.

 Συμπερασματικά, με τον ερχομό ενός κουταβιού ή μεγαλύτερου σκυλάκου σε ηλικία, πρέπει να είμαστε καθ’ όλα προετοιμασμένοι. Ορίζουμε από την αρχή τους κανόνες που θα ακολουθεί, καθιερώνουμε τη ρουτίνα που θα τηρεί και αρχίζουμε την εκπαίδευση του σε όλους τους τομείς, ειδικά της τουαλέτας και του φαγητού με μια Ταΐστρα Σκύλου. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, το πρώτο 24ωρο θα είναι μια όμορφή εμπειρία με το φιλαράκι μας!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr