Νέο άγριο ψαλίδι σε εισοδήματα και συντάξεις απ’ τη νέα χρονιά

13 Οκτωβρίου 201613:17

Περικοπών συνέχεια το 2017! Από τη νέα χρονιά έρχεται μία σειρά νέων ανατροπών στο ασφαλιστικό με πέντε μέτρα που θα επιβληθούν και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, αλλά και σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Μαζί με αυτά όμως έρχεται και η άγρια φορολογία για να “σακατέψει” τα εισοδήματα. 

Η εφημερίδα «Τα Νέα» συγκέντρωσε τα πέντε μέτρα που θα ενεργοποιηθούν από τη νέα χρονιά και θα σημάνουν νέα περικοπή των εισοδημάτων: 

1. Επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Επικρατέστερο σενάριο, είναι ο υπολογισμός των εισφορών για το α’ εξάμηνου του 2017 με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 και το β’ εξάμηνο θα γίνεται συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016 όπως προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

2. Νέα μείωση κατά 152 εκατ. ευρώ της δαπάνης για επικουρικές συντάξεις σε νέους και υφιστάμενους συνταξιούχους.

3. Μείωση κατά 434 εκατ. ευρώ στο ΕΚΑΣ. Η περικοπή θα γίνει με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για επιπλέον 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1/2017 με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

4. Δημιουργείται από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα – μαμούθ. Συγκεκριμένα, το 2017 το Ταμείο στο οποίο εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες διορθωτικές ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα και για το 2017 το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι -όπως και τα προηγούμενα έτη- θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

5. Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριων συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά (την οποία έχει βάλει έμμεσα στο επίκεντρο της προσοχής του το ΔΝΤ).

Εν τω μεταξύ με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους τα αναδρομικά για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν αρχής γενομένης από τις πληρωμές Νοεμβρίου σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Το υπουργείο διευθέτησε την εκκρεμότητα για την παρακράτηση των αναδρομικών με σχετική διάταξη την οποία συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Η διάταξη επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα (φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας και το ΕΤΑΤ) την πρόσφατη (από 25/7/2016) τροπολογία του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για τα αναδρομικά των συντάξεων Δημοσίου.

Μέσα σε όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπόσχεται μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις μέσω επιστολής του προς τους 240.000 συνταξιούχους που υπέστησαν τους τελευταίους μήνες περικοπές στις επικουρικές τους…

newmoney.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr