Νεκρά πρόβατα στην περιοχή του δήμου Νέστου – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά – Προειδοποίηση ΠΕ Καβάλας για ευλογιά

10 Ιουλίου 201415:00

Μια υπόθεση η οποία είχε απασχολήσει και πέρσι τους κτηνοτρόφους του νομού Καβάλας, και ειδικότερα αυτούς της περιοχής πλησίον του ποταμού Νέστου, φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Ο λόγος για τον μαζικό εντοπισμό ψόφιων προβάτων σε αγροτικές περιοχές της κοιλάδας του Νέστου, με την αιτία μέχρι στιγμής -αλλά και τον αριθμό- να παραμένει απροσδιόριστη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μιλώντας στο KavalaPress, ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος «ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί τα πραγματικά αίτια της θανάτωσης τόσων ζώων. Υπάρχει πιθανότητα να προκλήθηκαν από ασθένεια, ωστόσο από την στιγμή που τα πρόβατα έχουν πεθάνει εδώ και αρκετές ημέρες είναι αδύνατον να διαπιστώσουμε τα πραγματικά αίτια (π.χ. ασθένεια, άγχος κλπ.). Όπως και να’χει, μιλάμε για πάρα πολλά περιστατικά ψόφιων προβάτων, τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε το εξής: Πάρα πολλά από τα ψόφια πρόβατα προέρχονται από μια κτηνοτροφική μονάδα που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο σφαγείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Για το σφαγείο αυτό, το οποίο πραγματοποιεί συνεχείς μεταφορές ζώων από διάφορες περιοχές, έχουν υπάρξει στο παρελθόν πολλές καταγγελίες για κακομεταχείριση των ζώων και κόψιμο σκουλαρικιών. Δυστυχώς, όμως, αυτές τις καταγγελίες δεν μπορούμε να τις εξετάσουμε περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας για να καταγραφεί μια καταγγελία και να εξεταστεί θα πρέπει να υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας.

Αλλά ακόμα και αν υπάρξει καταγγελία με μάρτυρες, είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει η Κτηνιατρική Υπηρεσία να την εξετάσει, δεδομένου ότι διαθέτει μονάχα 3 κτηνιάτρους -όταν στην Ξάνθη απασχολούνται 16 κτηνίατροι στην αντίστοιχη υπηρεσία. Με μόνο 3 κτηνιάτρους δεν μπορεί να γίνει δουλειά, την στιγμή μάλιστα που πρέπει να ελεγχθούν όχι μόνο τα καταστήματα αλλά και η Ιχθυόσκαλα. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση της Θάσου, στην οποία είχε προσληφθεί κτηνίατρος για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά μελιταίου πυρετού, η οποία όμως δεν μπορούσε να βάλει υπογραφή σε κανένα έγγραφο διότι είχε προσληφθεί από τον δήμο Θάσου αντί για…μηχανικό (όπως είχαν προβλέψει οι σχετικές προκηρύξεις).»

Απίθανο το ενδεχόμενο ευλογιάς

Πάντως σε σχετική ερώτηση ο κ. Δημόπουλος δείχνει να αποκλείει το ενδεχόμενο εμφάνισης ευλογιάς, καθώς μπορεί μεν να εντοπίστηκε τον Ιούνιο ένα κρούσμα της νόσου στον Νότιο Έβρο, ωστόσο αυτό το κρούσμα χαρακτηρίστηκε ως αποσπασματικό. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καιρό να δούμε κρούσμα ευλογιάς στην Θράκη, ωστόσο θα πρέπει όλοι μας να είμαστε σε επιφυλακή. Μέχρι στιγμής η ασθένεια δεν έχει εμφανιστεί, ευτυχώς, στον νομό Καβάλας, αλλά αυτό δεν οφείλεται τόσο στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί όσο κυρίως στο ότι υπάρχει ο ποταμός Νέστος, ο οποίος δυσκολεύει τις μετακινήσεις προβάτων από την Θράκη στην Καβάλας. Όσο για τα μέτρα προστασίας; Θεωρητικά υπάρχει ένας λάκκος στο στρατόπεδο στον Νέστο για απολύμανση, αλλά όταν τα αμάξια αποφεύγουν να περάσουν από αυτόν τι να περιμένει κανένας; Στην τελική θα έπρεπε να βάλουν αντίστοιχο λάκκο και στην Εγνατία, μιας και από εκεί περνάνε τα περισσότερα οχήματα.» ήταν, μεταξύ άλλων, τα λόγια του κ. Δημόπουλου.

Συστάσεις από την ΠΕ Καβάλας για την πρόληψη από την ευλογιά

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας ανακοινώνει  ότι τον Ιούνιο εμφανίστηκε νέο κρούσμα Ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε χωριό του Νότιου Έβρου.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι όλοι οι κτηνοτρόφοι με αιγοπρόβατα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παρακάτω σημεία:

  1. Να μην επιτρέπουν την είσοδο ξένων ατόμων στην μονάδα τους  και κυρίως εάν πρόκειται για ζωέμπορους από άλλες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  2. Να εφαρμόζουν έστω και κάποιο πρόχειρο σύστημα απολύμανσης για τα άτομα που εισέρχονται στην μονάδα τους (π.χ. λεκάνη με απολυμαντικό στην είσοδο).
  3. Να μην προμηθεύονται χορτονομή είτε άγνωστης προέλευσης, είτε εάν προέρχεται από περιοχές που είχαν εστίες ευλογιάς κατά το παρελθόν.
  4. Να μην ανταλλάσουν αρσενικά με άλλα κοπάδια αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και χωρίς την έγκριση του Αγροτικού Κτηνιατρείου της περιοχής τους.
  5. Να γίνεται απολύμανση του βυτίου που παραλαμβάνει το γάλα ειδικά εάν πρόκειται για όχημα από γαλακτοκομική βιομηχανία άλλης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  6. Να συνεργάζονται με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και να αναφέρουν αμέσως οτιδήποτε θεωρήσουν ύποπτο.

kavalapress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr