Οι νέες επιχειρηματικές αποστολές του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2017

28 Σεπτεμβρίου 201613:11

Τη διοργάνωση 22 επιχειρηματικών αποστολών σε ξένες αγορές και τη σύγκληση μικτών διυπουργικών επιτροπών με 12 συνολικά χώρες για το 2017, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, κ. Δημήτρης Μάρδας.

H σύγκληση Μικτών Διυπουργικών Επιτροπών αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς αυτές προετοιμάζουν το κατάλληλο διμερές θεσμικό πλαίσιο και συμβάλλουν στην επίλυση ή στην πρόληψη προβλημάτων, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του 2016 προγραμματίζεται να έχουν πραγματοποιηθεί 12 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές, εν αντιθέσει με προηγούμενα έτη, κατά τα οποία είχαν συγκληθεί πολύ λιγότερες (2010-2014 συνολικά 14 ΜΔΕ).

Στον προγραμματισμό του 2017 έχουν ενταχθεί οι ΜΔΕ με την Αλγερία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γεωργία, τα ΗΑΕ, το Ιράν, τη Λευκορωσία, το Μαρόκο, τη Ν. Αφρική, την Ουκρανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Χιλή. Κατόπιν ανάλυσης των στοιχείων των ελληνικών εξαγωγών σε διάφορες χώρες, προτάσεις των Πρεσβειών / Γραφείων ΟΕΥ, καθώς και προτάσεις Φορέων, το Υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στη διοργάνωση νέων επιχειρηματικών αποστολών το 2017 στις αγορές των εξής χωρών: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λίβανο, Λιθουανία, Λεττονία, Ολλανδία και Φινλανδία. Επιπλέον, όσες εκ των συγκεκριμένων ΜΔΕ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό, θα συνδυαστούν με αντίστοιχες επιχειρηματικές αποστολές, δηλαδή: Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΑΕ, Λευκορωσία, Μαρόκο, Ουκρανία, Ρωσία και Χιλή.

Η ενημέρωση για τις επιχειρηματικές αποστολές γίνεται εγκαίρως, με μέριμνα της Β8 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω ανάρτησης στον ιστότοπο, ενώ παράλληλα, αποστέλλονται προσκλήσεις στα Επιμελητήρια και στους επιχειρηματικούς φορείς. Με βάση τον ανωτέρω προγραμματισμό, ο οποίος για πρώτη φορά εκπονείται εκ των προτέρων και πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους, συνολικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οργανωμένες αποστολές σε 22 ξένες αγορές. Συγκριτικά, σημειώνεται ότι το διάστημα 2010-2014 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 αποστολές, ίδιος αριθμός αποστολών με το 2016. Επίσης, όπως έγινε και κατά το 2016, οι επιχειρηματικές αυτές αποστολές θα εστιάζονται κάθε φορά σε συγκεκριμένους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών, για τους οποίους οι σχετικές αναλύσεις αγορών καταδεικνύουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr