Η NASA αποκαλύπτει τι είναι πραγματικά ο «πολικός στρόβιλος» που πλήττει τις ΗΠΑ

6 Ιανουαρίου 201409:53

Έντεκα θανάτους, καθώς και τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής οι ισχυρές χιονοπτώσεις και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν σε πολικά επίπεδα από την αρχή του νέου έτους.

Στο Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης έπεσαν 15 εκατοστά χιονιού, ενώ στην Τάιμ Σκουέαρ οι τουρίστες έπαιξαν χιονοπόλεμο στους -10 βαθμούς. Η θερμοκρασία έπεσε το βράδυ ακόμη και στους -18 βαθμούς, με το νέο δήμαρχο της πόλης Μπιλ ντι Μπλάσιο να συστήνει στους νεοϋορκέζους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Άπαντες στις ΗΠΑ – ΜΜΕ και απλοί πολίτες – δεν παύουν να επαναλαμβάνουν μία λέξη, στην οποία αποδίδουν την ευθύνη της παρούσας κατάστασης: πολικός στρόβιλος…

Τι είναι όμως ο πολικός στρόβιλος;

Σύμφωνα με το www.meteoclub.gr, ο πολικός στρόβιλος (αναφέρεται και ως πολική δίνη) είναι μία επίμονη μεγάλης κλίμακας κυκλωνική κυκλοφορία του ατμοσφαιρικού αέρα, η οποία παρατηρείται στα μέσα και ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Το κέντρο αυτής της κυκλοφορίας εντοπίζεται πάνω από τους πόλους του πλανήτη μας.

Στην περίπτωση της Αρκτικής, ο πολικός στρόβιλος είναι συνήθως ασύμμετρος και χαρακτηρίζεται από την παρουσία μίας σκάφης (επιμηκυμμένη περιοχή χαμηλών γεωδυναμικών υψών) πάνω από την ανατολική Β. Αμερική. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πολικός στρόβιλος είναι ένας τύπος κυκλοφορίας του οποίου το “αποτύπωμα” είναι ορατό μόνο στην ανώτερη ατμόσφαιρα (τυπικά πάνω από τα 5 km) και σε καμία περίπτωση στην επιφάνεια.

Ο πολικός στρόβιλος της Αρκτικής χαρακτηρίζεται από την παρουσία ισχυρών δυτικών ζωνικών ανέμων στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαριας (περιστρόφη με φορά αντίθετη από αυτή των δεικτών του ρολογιού, θεωρώντας ότι βλέπουμε την τομή του Β. πόλου).

Εξαιτίας της παρουσίας του στροβίλου, το στρώμα του ατμοσφαιρικού αέρα επάνω ακριβώς από την περιοχή του πόλου απομονώνεται και αναπτύσσει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η θερμοκρασία της στρατόσφαιρας στο ύψος των 10 hPa μπορεί να πέσει ακόμα και στους -70 με -80 oC.

Εικόνα της NASA από παρόμοιο μετεωρολογικό φαινόμενο του 2009 δείχνει πώς είναι ένας πολικός στρόβιλος:

nasa2009vortex1200

Πηγή:www.iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr