dhm_aristera_2

N.Τσούκαλης: “Αποδομείται το πολιτικό σκηνικό”

13 Ιουλίου 201012:34

dhm_aristera_2Την άποψη ότι το υπάρχον πολιτικό σκηνικό αποδομείται εξέφρασε από την Ξάνθη ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος βρέθηκε την Τρίτη στην Ξάνθη προκειμένου να παρουσιάσει τις βασικές αρχές και θέσεις του νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού της ανανεωτικής αριστεράς και να συνομιλήσει με τον πρώτο πυρήνα στελεχών που έχει συσταθεί.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο βουλευτής Αχαΐας που αποχώρησε πρόσφατα από το ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον του νέου εγχειρήματος και τις πιθανότητες μέσα στο πολιτικό σκηνικό συνεργασίας ο Νίκος Τσούκαλης  ανέφερε ότι αυτό αποδομείται : « Τα κόμματα όπως τα γνωρίζουμε, πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν με αυτά τα θηριώδη ποσοστά και με την αυτοπεποίθηση τους ότι μπορούν κυβερνήσουν τη χώρα. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει.» ανέφερε και πρόσθεσε:  «Από την άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι η αριστερά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο επόμενο διάστημα, θα αφήσει τη σφραγίδα της. Ο χώρος μας, της ανανεωτικής αριστεράς ποτέ δεν ετεροπροσδιορίζεται παρόλο που πάντα ήθελαν να μας βάζουν στο κάδρο των συνεργασιών με κάποιο άλλο κόμμα. Ειδικότερα αυτή την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει σε ένα άκρατο νεοφιλελευθερισμό, οι αιτιάσεις περί συνεργασίας μτ ο το ΠΑΣΟΚ δεν περούν στο κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμούμε το ΠΑΣΟΚ να επανακάμψει στην ιδεολογική του κρύπτη.  Επιδιώκουμε να επαναφέρουμε το πολιτικό σκηνικό προς τα αριστερά»  είπε,  παραπέμποντας στις διακηρύξεις του νέου κόμματος σε ότι αφορά στις συνεργασίες που συνίστανται σε εναλλακτική πρόταση εξουσίας και διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Το προφίλ του νέου κόμματος

Ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, πλαισιωμένος από τα πρώτα μέλη του νέου κόμματος στην Ξάνθη, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την παρουσία του στην περιοχή  την οποία γνωρίζει εξαιτίας της συμμετοχής του και στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές για το Βατοπέδι και  ανέλυσε το προφίλ του  νέου κόμματος:

«Νιώσαμε την ανάγκη να ανταποκριθούμε στο απεγνωσμένο αίτημα των πολιτών να εκφραστούν πολιτικά οι εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες για τη διέξοδο από την κρίση. Θεωρούμε ότι μια περίοδο σαν αυτή όπου τα πάντα καταρρέουν η αριστερά, η προοδευτική παράταξη πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, να υπάρξει ανακατανομή ισχύος, να επανέλθει ο πολίτης και η πολιτική στο προσκήνιο.  Είμαστε ένα ρεύμα ιδεών που καταγράφεται συστηματικά στην κοινωνία με τις ιδέες της δημοκρατικής  αριστεράς και θέλουμε να φτάσουμε μακριά. Τόσο όσο απαιτούν οι συνθήκες και οι περιστάσεις. Θεωρούμε απαραίτητο και αναγκαίο να διατυπώσει η αριστερά  το εναλλακτικό σχέδιο εξουσίας, να το παρουσιάσει και να πείσει ότι μπορεί ν α αλλάξει την τύχη αυτού του τόπου. Αυτό θέλουμε να εκφράσουμε.»

Σύμφωνα με το Νίκο Τσουκάλη τέσσερις είναι οι πυλώνες της πολιτικής μας που διαμορφώνουν την τελική προγραμματική θέση.

  1. Δημοκρατικός σοσιαλισμός
  2. Αριστερός Ευρωπαϊσμός
  3. Μεταρρυθμιστική στρατηγική
  4. Οικολογική συνείδηση.

Συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου

Έκανε γνωστό ότι το πρώτο συνέδριο του κόμματος προσδιορίζεται  για το τέλος του χρόνου και μέχρι τότε πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι θέσεις και η φυσιογνωμία του κόμματος. Εξηγώντας την ονομασία σημείωσε ότι ο όρος δημοκρατική ανταποκρίνεται στην άποψη του πολιτικού σχηματισμού για τα αιτία της κρίσης, που είναι η  έλλειψη δημοκρατίας που αντιμετωπίζει η χώρα. « Οφείλεται στο πελατειακό κράτος που έχει διαβρώσει κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής  ζωής από το κυβερνητικό επίπεδο και μέχρι τον τελευταίο πολίτη.» σημείωσε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά επαγγέλλεται την ανατροπή αυτού του συστήματος.

Η ευθύνη της αριστεράς για την πολυδιάσπαση

Τέλος, σε ότι αφορά στο θέμα της συλλογικής ευθύνης της αριστεράς για για την πολυδιάσπαση σε μια εποχή κρίσιμη για τις κοινωνικές κατακτήσεις που δημιουργούν την ανάγκη μαζικής έκφρασης του λαϊκού κινήματος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι παρά το παρελθόν ιδεολογικών συμβιβασμών που ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει καταγράψει, σε μια περίοδο έντονης κρίσης  όπως η τρέχουσα οι ιδεολογικές διαφορές ισχυροποιούνται και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

tsoukalis_1

dhm_aristera_1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr