keraia_m_asias_94_2

Nέα κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ξάνθη

20 Δεκεμβρίου 201015:10

keraia_m_asias_94_2Μια ακόμη κεραία κινητής τηλεφωνίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ξάνθης αποκαλύπτει η έρευνα των ευαισθητοποιημένων κατοίκων και το ρεπορτάζ.

Όπως αποκαλύπτεται, στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. έχει κατατεθεί προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κεραίας της εταιρίας Cosmote στην οδό Μικράς Ασίας 94. Η αυτοψία στην κεραμοσκεπή της κατοικίας δεν δείχνει να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του σταθμού βάσης της κινητής τηλεφωνίας καθώς δεν εντοπίζεται ούτε κατασκευή τύπου panel αλλά ούτε και κάποιο από τα διαδεδομένα καμουφλάζ που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για να καλύψουν τις κατασκευές.

Η νέα αυτή κεραία βρίσκεται σε απόσταση μερικών μόλις μέτρων από τα δύο σχολικά συγκροτήματα των Δημοτικών και του 1ου Γυμνασίου που βρίσκονται στον επόμενο δρόμο και μέσα αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Η πληροφορία έχει διαρρεύσει από την Κυριακή στους κατοίκους και επικρατεί αναστάτωση σε όλη τη γειτονιά. Οι γείτονες κάνουν λόγο για συνεχή παρουσία τεχνικών της τελευταίες μέρες που κίνησαν την υποψία τους αλλά παρουσιάστηκαν ως τεχνικοί τηλεόρασης. Έρχονται, όπως αναφέρουν, με μαύρο τζιπ χωρίς άλλα διακριτικά σχεδόν καθημερινά.

Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι

Ο προβληματισμός αναμένεται να εκφραστεί με συνέλευση των κατοίκων της επόμενες μέρες όπου θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Δεδομένου όμως ότι η κεραία δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί και αφού η νόμιμη οδός αποδείχτηκε ότι δεν είναι αποδοτική, ίσως επειδή δεν τυγχάνει και της ανάλογης πολιτικής υποστήριξης, κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι θα πρέπει παράλληλα να κινηθούν και σε διαφορετικό επίπεδο, αρκετά πιο δυναμικό. Όπως ανέφερε κάποιος κάτοικος «Κανένας πολιτισμός δεν μπορεί να υπάρχει απέναντι σε κάποιον που επιχειρεί να εξοντώσει εμάς και τα παιδιά μας».

Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που επισημαίνουν κάτοικοι οι οποίοι επικαλούνται τις μαρτυρίες που υπάρχουν και έχουν ειπωθεί δημοσίως στην Ξάνθη για τα ποσά που εισπράτουν ως ενοίκιο κάποιοι, γεγονός που τους έχει εξαγριώσει. Σίγουρα πάνως, αναφέρουν ότι δεν θα είναι εύκολο για τον ιδιοκτήτη να την εγκαταστήσει και να τη λειτουργήσει για πολύ !

Ήδη κάποιοι έχουν επικοινωνήσει με επιστήμονες και έχουν λάβει ιδιαίτερα αρνητικές συστάσεις για το πρόβλημα με τις κεραίες. Το θέμα με τις κεραίες είναι γνωστό, σχετική πρωτοβουλία έχει λάβει εδώ και αρκετό καιρό το XanthiPress.gr αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης έχουν κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και ζητούν την απομάκρυνση όλων των παράνομων και καμουφλαρισμένων κεραιών.

 

Η νόμιμη διαδικασία

Σε ότι αφορά στη νομιμότητα της κεραίας αυτή δεν έχει καταστεί δυνατό ακόμη να εξακριβωθεί. Πάντως μέχρι σήμερα όλες οι κεραίες στην πόλη της Ξάνθης είναι παράνομες. Η συνήθης διαδικασία προέβλεπε να εγκαθιστούν τις κεραίες και να ξεκινούν τη διαδικασία νομιμοποίησης μόνο όταν κάποιοι αντιληφθούν την ύπαρξή τους. Γι΄αυτό άλλωστε οι κεραίες είναι πάντα καμουφλαρισμένες . Στην περίπτωση της οικοδομής στη Μ. Ασίας 94 εμφανίζεται να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αλλά είναι δεδομένο ότι αυτή απαιτεί πολύμηνη αναμονή μέχρι την αδειοδότηση που, σημειωτέον, καμία κεραία δεν έχει στην πόλη αλλά όλες λειτουργούν.

Επί του προκειμένου υπάρχει η έγκριση της  Μ.Π.Ε. από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜ.Θ. (εικόνα 3) αλλά απαιτείται επίσης Άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών καθώς επίσης και έγκριση της Πολεοδομίας του Δήμου Ξάνθης, αναλόγως της κατασκευής που θα γίνει.

keraia_m_asias_94

keraia_m_asias_eggrafo

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr